tiistai 30. joulukuuta 2014

Flunssankarkotusjuoma

Flunssa voi tulla kun kehossa on myrkkyjä tai immuniteetti on alentunut. Flunssa on yksi kehon keinoista pyrkiä pääsemään eroon myrkyistä, kun niitä on kertynyt kehoon nopeammin kuin kehoparka on pystynyt niitä poistamaan. Niin ikävää kuin jatkuva niistely ja liman kröhiminen onkin, limaa erittyy juuri siksi, että myrkkyjä voisi sen mukana poistua. Ei siis kannata hakea apteekista mitään limastopparia vaan pikemminkin auttaa elimistöä.  

Itselläni ei ole neljään vuoteen ollut flunssaa, mikä on valtava helpotus elämässä. Vielä silloin kun olin vegaani mutta en vielä raakailija, flunssat olivat suunnilleen yhtä kamalia kuin sekaaninakin (sekaruokailijana). Ne saattoivat kestää puolitoista kuukautta. Pääasiassa raakaruoalle siirryttyäni flunssat alkoivat harveta ja helpottua, ennen kuin loppuivat.

Heti ensioireissa kannattaa olla tärppinä ja tankata lisää C-vitamiinia ja antioksidantteja marjoina. Jotta ruuansulatuksen ei tarvitsisi tehdä paljon töitä, on hyvä nauttia pääasiassa hedelmiä ja kasviksia ja kasviksiakin mielellään myös mehulingon tai -puristimen kautta, jos sellaisen omistaa. Oikeasti tuoreessa mehussa ovat tallella ravintoaineet ja kalorit. Koska mehussa ei ole kuituja, ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon nopeasti ja todella hyvin. Kasvikset puhdistavat kehoa. Flunssaisena ei syömisen kanssa ole höperön nuukaa vaan voi olla hyvä pitää kevytpaastoa ja antaa elimistön puhdistua ja levätä. Juoda pitää. 

Jo nuorena innostuin yrteistä. Keräilin niitä Inkoossa ja kuivatin. Tein kirjoista paljon muistiinpanoja vahakantiseen vihkoon, joka on onneksi tallella. Kirjoitin siihen yrttien ja erilaisten kaupasta ostettavien ruoka-aineiden terveys- ja lääkinnällisistä vaikutuksista. Luin, mitkä ainekset tappoivat viruksia ja taudinaiheuttajabakteereja ja kokosin niistä 26 vuotta sitten tällaisen flunssankarkotusjuoman:

lasillinen vettä
valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl raastettua inkivääriä
½ - 1 sitruunan mehu
10 tippaa tabascoa (helpompaa käyttää kuin tuoreet chilit)

Nyt lisäisin siihen myös jotain lehtivihreää kuten spirulina- tai klorellajauhetta, ne ovat makean veden leviä. Chili supistaa turvonneita limakalvoja ja helpottaa näin oloa, mikä on todella mukavaa jos tuntuu, että koko pää on sisäänpäin turvonnut. Juodaan Pohjanmaan kautta. Se pitää nimenomaan juoda kerralla, koska silloin chili tuntuu kurkussa vasta kun lasi on tyhjä. Jos sitä alkaa maistella pikkukulauksin, hommasta ei ehkä tule mitään. Ei se kauan kurkussa tunnu, hetken vain.

On tärkeää reagoida jo ensioireisiin, vaikka keskellä yötä kun huomaa että kurkkua on karhea tai nenä tukkoinen ja pää raskaan oloinen. Jos ei kaikkia aineksia löydy kaapista, käytä niitä joita on. Tätä voi tehdä ison pullollisen ja juoda usean lasillisen päivässä, jos vatsa kestää vahvoja aineksia. Ei tämä silti kaikille auta, kuten eivät auta Carmolis-tipat tai ukonhattu-uutekaan tai muut valmisteet ja yrtit.

Teen lähes joka aamu ½ - 1 litran mehun ja juon sen heti kerralla, jotta ravintoaineet eivät pääse tuhoutumaan. Tänä aamuna mehuuni meni

- muutama porkkana, jossa on A-vitamiinin esiastetta eli karoteenia
- 2 kurkkua 
- puolikas parsakaalia. Lehtivihreä on hyvin tärkeää, eikä sen yliannostuksesta ole vaaraa. 
- mukillinen sulatettuja aroniamarjoja, jotka ovat terveellisimpiä marjojamme
- valkosipulinkynsi
- peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

Mehuun lorotin teelusikallisen kylmäpuristettua öljyä, koska se auttaa karoteenia imeytymään paremmin. Saan mehusta valtavan ravintoainepläjäyksen heti aamusta. Eikä tee mieli kahvia.