perjantai 12. joulukuuta 2014

Vaatekaapinraivaushaaste nimeltä Project 333

Nyt ei tulekaan raakaruokapostausta, vaan tuleekin raakaelämäpostaus. 

Kun haluat komerosta puseron, täytyykö sinun pidätellä toisella kädellä kaikkia muita paitoja ryöppyämästä lattialle? Naurahdatko, että on se mukavaa kun vaatteissa on paljon valinnanvaraa?

Innostun haasteista, jotka kannustavat johonkin hyödylliseen. Ne saavat mielellään olla jollain tavoin äärimmäisiä ja sellaisia, joiden eteen joutuu ponnistelemaan. Naisen vaatekaapissa tuppaa olla paljon sellaista rompetta, jota ei juuri koskaan halua pukea päälleen, mutta josta ei kuitenkaan haluaisi luopua. Olen aina ollut hiukan kateellinen tuntemilleni miehille, joilla on sopivasti vaatteita, joita kaikkia he käyttävät, ja ne mahtuvat hyvin komeroon, joka myös pysyy siistinä. 
 
Vaatekaappien siisteyden ylläpitoa on haitannut tyylittömyyteni. Olen aina pitänyt väreistä ja etenkin monivärikokonaisuuksista. Vain hieman nuorempana kuin nyt olen olisin mieluiten pukenut päälle uudet vaatteet joka päivä. Lähes kaikki Sinkkuelämää-sarjan luomukset olisin riemumiellä vetänyt päälleni kenkiä, häämekkoja, eläinperäisiä vaatteita sekä lastenhaalareita lukuun ottamatta. En osaa luoda itselleni fiksuja asukokonaisuuksia. En juuri katsele ihmisiä kadulla, en lue naistenlehtiä enkä tiedä mitään trendeistä. Vegaaniuden myötä kiinnostuin myös ekologisista asioista ja olenkin vuosia hakenut rättini tämän pikkukaupungin kirppareilta. Valinnanvaihtoehdot eivät ole siellä kovin runsaita, varsinkaan jos ei usein käy.
 
Vaatekaapeissani on aina farkkujen ja tavallisten paitojen lisäksi roikkunut muutama hamonen ja mekko, vaikka olen hellepäiviä lukuun ottamatta tuntenut oloni niissä aina vähän vieraaksi. Suureksi osaksi se lienee johtunut siitä, että minun on kapeajalkaisena vaikea löytää mukavia kenkiä, ja pääni hoippuu jo ilman korkojakin korkealla. Miehet pärjäävät vähemmällä, kun ei tarvitse omistaa hamekelpoisia kenkiä eikä -takkeja. 
 
Kesällä innostuin vaatteiden tuunaamisesta saadakseni itselleni vihdoinkin mieluisampia vaatteita. Jouduin ostamaan kirppareilta "uusia" vaatteita saadakseni niistä kankaita ja vaatteiden osia, joilla tuunata itselleni jotain värikkäämpää ja mielenkiintoisempaa. Lattialla oli kohta muovipussikaupalla tuunausmateriaalia. 


Huomasin pitäväni suunnittelusta ja ompelemisesta niin, että olisin uponnut siihen kokonaan ja unohtanut lähes kaiken muun. Parin kuukauden päästä tulin siihen tulokseen, että minusta ei tule edes oman elämäni Fashion Staria ja lopetin koko homman. Halusin toden totta vähentää rompetta enkä lisätä sitä.

Courtney Carver kehitti v. 2010 minimalistin vaatehaasteen Projekti 333:n, theproject333.com. Sen ympärille on paisunut aikamoinenkin yhteisö, jolla on myös Facebook-sivusto. Toisessa blogissaan bemorewithless.com Courtney kirjoittaa elämän yksinkertaistamisesta mm. vähentämällä krääsän määrää. Tämäkin aihe minua on vuosia puhutellut. Punaisen Ristin paku on hakenut tästä osoitteesta huonekaluja ja muita isoja tavaroita, ja itse olen kassi-Almana kanniskellut kirppareille pienempää tavaraa. Mikään keräilijä tai koristelija en koskaan ole ollut. Olen pariin otteeseen rykäissyt isommin tavaran vähentämisessä, ja nyt olisin vihdoin valmis asumaan nykyistä paljon pienemmässä kodissa. Tämä on ollut mielenkiintoinen prosessi, joka edelleen jatkuu. Vuoden alussa aloitan seuraavan ryhmänettivalmennuksen, jossa raakaravinnon ja ruokamuutosten lisäksi käsittelemme elämän yksinkertaistamista ja ekologisia valintoja. Nämä teemat olivat viime ryhmävalmennuksista poissa, mutta nyt otan ne uudelleen mukaan, koska monet haluavat tehdä muutoksia useilla elämänalueillaan.
 

Mikä Projekti 333?

Valitse käyttää kolmen kuukauden ajan vain valitsemaasi 33 vaatteen kokoelmaa. Useimmillahan meistä on pukimia paljon enemmän. Kolmen kuukauden jälkeen valitse uudet 33 vaatetta - tai samat vanhat, miksi ei? - ja käytä niitä seuraavat kolme kuukautta, jne. Muut vaatteet pistät itseltäsi piiloon aina kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tätä kutsutaan myös kapselipukeutumiseksi. Tästä on paljon hyötyä. Listaan tähän mieleeni tulevia asioita:

- vaatekaappiin tulee enemmän tilaa, joten sieltä löytää helpommin etsimänsä
- vaatekaapeista vapautuu tilaa muille tavaroille, jotka ovat olleet liian pakkautuneina muualle
- valinnanvaraa on vähemmän, jolloin pystyt nopeammin päättämään millä asulla haluat juuri tänään häikäistä
- jos huomaat, että joitakin vaatteita et tule juurikaan käyttäneeksi, pystyt ehkä luopumaan niistä
- oma tyyli selkeytyy, varsinkin jos valitsee käyttää vain muutamaa väriä ja vaatemaku yksinkertaistuu
- saatat huomata, että et edes muista, mitä ne silmistä poissa olevat vaatteet olivat, etkä ollut kaivannut niitä. Tarvitaanko niitä edes?
- voit huomata, että tuletkin hyvin toimeen pienemmällä vaatevarastolla
- elämän muut asiat (mahdollisesti tärkeämmät) merkitsevät enemmän, kun ei tarvitse ajatella pukeutumista niin paljon
- säästät rahaa, jos kiinnostus uusien vaatteiden ja muoti- ja naistenlehtien osteluun vähenee
- ei tarvitse ravata kaupoissa hypistelemässä vaatteita joten säästät aikaa, ja sen puutettahan kaikki nykyään valittavat
- et ole enää niin ulkoa-ohjautuva ja yhdenmukaisuusriippuvainen
- huomaat, että toiset ihmiset pitävät kuitenkin seurastasi jostain muusta syystä kuin siitä, mitä sinulla on päälläsi (toivottavasti)
- jos kannat huolta kuluttamisesi ympäristövaikutuksista ja/tai orjatyövoiman ja eläinten käytöstä vaateteollisuudessa, tulee parempi mieli kun huomaat pärjääväsi vähemmillä romppeilla
- TARVITSET VÄHEMMÄN KALLIITA ASUINNELIÖITÄ!


Miten aloitat?

Projektin 33 vaatteeseen lasketaan mukaan sisä- ja ulkovaatteet, kengät, korut ja asusteet kuten laukut, huivit, käsineet, aurinkolasit ym. Jos jokin vaate tai kengät menevät käyttökelvottomiksi, voit halutessasi korvata ne.

Mukaan ei lasketa alusvaatteita, yövaatteita, pierukalsareita ja muita kotirönttösiä, työvaatteita eikä vihkisormusta tai muuta sellaista korua, jota pidät aina. Jostain luin, että urheiluvaatteitakaan ei laskettaisi mukaan. Jos ryhdyt projektiin, voit tietysti rajata vaatteet kuten haluat. Itseäsihän varten sinä sen teet.
Toissatalvena pidin yhden 333-rupeaman ja nyt aloitin toisen kerran. Itse lasken mukaan kaikki muut vaatteeni paitsi pikkupöksyt ja sukat. Rintsikoita en enää käytä. Ei ihan helppo tehtävä rajata 33:een, kun lämpötilat voivat vaihdella tähän aikaan vuodesta yli 33 astetta.

Blogissa ja Fb-sivustolla on paljon innostavia tekstejä. Courtney on toteuttanut kapselipukeutumista vuosikausia. Hän ja monet muut ovat myös julkaisseet kuvia omista 33 vaatteen kokonaisuuksistaan. Kuvia on myös asuista osallistujien päällä. On ollut kiva nähdä, miten muutamistakin vaatteista on saatu eri tavoin yhdistellen monenmoisia kokonaisuuksia. Itse en edes yritä näyttää tyylikkäältä. Suuri osa työajastani kuluu kotitoimistossa ja -keittiössä. Olen joskus pohtinut hetken verran, pitäisikö minun kurssittaessani tai muissa työkohtaamisissa näyttää erityisen modernilta ja tyylikkäältä. Toistaiseksi ajatukset ovat jättäneet minut nopeasti. Valmennustyössäni en lupaa tehdä ihmisistä supermiehiä tai -naisia, joten asuni ei mielestäni tarvitse näyttää trendilehdestä leikatulta.

Näin se kävi

Olin jo raakannut oman vaatekomeroni sellaiseksi, että siellä suorastaan kaikui. Listasin kaikki tärkeimmät vaatteet mutta jätin vielä laskematta pitkähihaiset puserot. Ajattelin, että sen mikä jää vajaaksi 33:sta, täytän puseroilla. Hah. Lista oli jo paljon yli tuon luvun ilman puseroitakin. Ei muuta kuin ruuvaamaan vielä tiukemmalle. Puuttuvia mekkoja en harmittele. Tulevat juhlat vietetään sitten suhteellisen arkisissa asuissa. Sen verran joustan, että jos tulee tarvetta siistille jakulle, vaihdan toppahaalarit siihen ja nojaan paukkupakkasilla kerrospukeutumiseen ja rivakkaan etenemiseen koiran kanssa. 


2 paria farkkuja, tiukat ja löysät
haaremihousut jumppaan
vettä pitävät housut lenkille
toppahaalarit koville pakkasille
pitkät kalsarit
2 hihatonta paitaa
2 lyhythihaista paitaa
4 pitkähihaista paitaa
2 kauluspaitaa
kraka
liivi
hyvin lämmin pusero
lämmin aluspaita
pusakkamainen takki, jossa fleece-vuori
kuoritakki
ohut toppatakki (en siis omista kunnollista talvitakkia)
2 paria lapasia, menevät välillä sisäkkäin
vegaaniset kintaat
kaulahuivi
2 pipoa, kutimet kilkattavat joskus
vaelluskengät
turhan liukkaat nilkkurit
reppu
olkalaukku

Kuka tietää, vaikka joskus vielä joku minut stailaisi, jos vain käytettyjen vaatteiden joukosta löytyy sopivata.Ja jos tiukka paikka tulee ja tarvitsee juhlapukua tai esiintymisvaatetta, niin eiköhän sitä jotain keksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti