perjantai 9. joulukuuta 2016

Vegaaninen luku jouluruokakirjassa

Plarasin nopeahkosti erästä ruokakirjaa oman ruokakirjani valokuvaajan nenän alla ja kehotin häntä arvaamaan, mikä teema ruokakirjassa on. Pidin kirjaa ylösalaisin, jotta hän ei olisi heti nähnyt tekstistä, mistä on kyse. Hän ei arvannut. Kirja oli Hyvää joulua ja tekijöinä Teresa Välimäki, Johanna Lindholm ja valokuvaajana Laura Riihelä. Kustantaja oli WSOY ja kyseessä v. 2016 uudistettu laitos, jossa on uutena lukuna Vegaaninen joulu.


Ajatus vegaaniruokaluvusta sekaaniruokakirjassa on hyvä, koska eläimetöntä ruokaa pidetään vielä toistaiseksi yleisesti jotenkin puutteellisena ja vieraana. Monet sekaruoanlaittajat tuntevat neuvottomuutta, kun pitäisi laittaa ruokaa, jossa ei ole käytössä kaikki mitä kaupasta löytyy ja mihin itse on tottunut. Netti pursuu helposti löydettäviä ja monenlaisia ruokaohjeita, mutta jostain syystä ne eivät kaikille löydy. Jos jouluna kokoonnutaan isolla porukalla, mukana on mitä todennäköisimmin ihmisiä, jotka eivät eri syistä syö mitä tahansa. Jos keittokirjaan tehdään vegaaniruoasta oma luku, sitä ei voi olla löytämättä, jos kirjan läpi selaa.
Kirjassa oli joulu ajateltu uusiksi. Toisaalta, mitä mieltä olisikaan toistella taas kirjan verran samoja vanhoja jouluruokareseptejä? Vegaanisten ruokien luvusta löytyvät blinivohvelit, ruusukaali-purjogalette, paahdettu kukkakaali, kaksi sieniruokaa, ratatouille, kurpitsasalaatti, papu-tryffelikeitto, sipulikeitto, punajuuripihvit, kahvi-suklaajäädyke, juustokakku, suklaamousse, uuniomenat ja lisukkeita joillekin ruoille. Ei siis ruokia, joita ajattelisi varsinaisesti jouluruokina. Mutta miksipä ei jouluruokia voisi ajatella uusiksi ja aloittaa uudet jouluruokaperinteet, varsinkin jos ei suuremmin perinteisistä juuresvuoista pidä?
Muuallakin kirjassa on joitakin ruokia, jotka olisi voinut sijoittaa vegaanisen joulun lukuun. Lisäksi on paljon lihattomia reseptejä, jotka tottunut vegaaniruoanlaittaja muuttaa helposti vegaanisiksi vaihtamalla mm. voin, hunajan ja munat kasvituotteiksi. En osaa sanoa, missä määrin uudenlaista jouluruoka-ajattelua kirjan sekaruoat edustavat, sillä olen ollut vegaani niin pitkään. Kirjan leivontaohjeissa ovat käytössä tavalliset ainekset: vehnäjauhot, sokeri, munat ja voi. Muissa ruoissa toistuvat kerma ja juusto. Monissa moderneissa ruokakirjoissa tarjotaan vanhoja perinteisiä aineksia käytettävissä resepteissä vaihtoehtoja: kerrotaan, miten eläinperäisten ainesten sijasta voidaan käyttää kasviperäisiä aineksia sekä tarjotaan viljaruokien lisäksi viljamaisia mutta gluteenittomia reseptejä. Onneksi niin, sillä meidän täytyy hyväksyä se, että emme kaikki syö keskenämme samanlaista ruokaa kuten aiemmin.
Kirjan vegaaniruoat näyttävät yksinkertaisilta valmistaa, ja ne maistuvat varmaan sekaaneillekin. Valmistin blinivohvelit-ohjeesta vohvelit ja linssi-punajuuritartarin. Kaalisalaattia ja hummusta en tehnyt, koska laitan mielelläni yksinkertaisia aterioita.


vohvelit
4 annosta 
3 dl tummaa olutta (gluteenittomana löysin vain vaaleaa, en tiedä vaikuttiko makuun)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
1 tl leivinjauhetta 
3 dl tattarijauhoja
Vispilöi olut, sokeri, suola ja rypsiöljy sekaisin kulhossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita ja anna turvota hetki. Paista taikinasta vohveleita vohveliraudalla. Taikinasta tulee noin 6 vohvelia.

Linssi-punajuuritartar
4-5 pientä kypsää punajuurta pieninä kuutioina
1 dl kypsiä belugalinssejä
1-2 tl inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä viipaleina
3 rkl oliiviöljyä
1½ rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria
Sekoita punajuurikuutiot, linssit, raastettu inkivääri ja valkosipuli keskenään. Vispilöi öljyn joukkoon etikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi punajuuri-linssiseoksen päälle, pyöräytä maut sekaisin ja jätä hetkeksi maustumaan. 

Tartar oli miedon makuista ja hyvää. Kauhoin sitä yhden vohvelin päälle ja söin. En jäänyt kaipaamaan kaalisalaattia tai hummusta. Söin kolme jäljelle jäänyttä vohvelia makean päällyksen kanssa ja tartarin lämmitin seuraavana päivänä ja mutustelin siltään.