perjantai 22. elokuuta 2014

Tuunaushulluus ja lakritsainen itusalaatti

Olen vihdoin noussut takaisin pinnalle maakuopasta hellepakolaisuudesta. Silmiä häikäisee. Tässä postauksessa vähemmän raakaruokaa ja enemmän raakaelämää eli rättien tuunausta tällä kertaa. Kuten J. Leskinen sanoi: Mun on pakko luoda vaikka talikolla. Jos et halua katsella vaatteissa keikistelyäni niin rullaa alas salaattiin.

Tuumasta tuunaukseen. En millään hiellä saa taittoa loksahtamaan blogiin samanlaiseksi kuin se on muokkaussivulla. No, me ei pienistä.

Viereisen kuvan asu oli lähtötilanne, ei sentään uloslähtötilanne. Olen joskus leikkispäiten sovitellut vaatteita toisin kuin ne on tarkoitettu puettavan. Mutta mitäs, tuosta kun nipsaisee kauluksen pois ja ompelee tilalle vähän enemmän kangasta, meillä on haaremihousut. Spakaattia niissä ei pysty tekemään, mutta ihan hyvin kävelemään. Tämä projekti jää ensi kesäksi.

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni kiinnostunut vaatteista! Olen aina ollut vähän hukassa kun on pitänyt ostaa jotain päälleen. Oltuani jo vuosia eläinoikeusvegaani alkoivat ekologisetkin asiat kiinnostaa. Siirryin hankkimaan rättini kirpparilta. Pikkukaupungissa siinä on haasteensa henkilöllä, jolle Luoja on mitannut jalkaa metritavarana ja lähes kaikki housut jäävät capreiksi. Harvemmin muutenkaan olen löytänyt sellaista, josta olisin todella pitänyt. Täkäläiset kun suosivat synkkiä värejä.

Keksin vihdoin, millaisista vaatteista pidän. Sellaisista, jotka olen tuunannut omikseni! Synkkäkin väri käy pohjaksi, kun sitä saa värittää eri kuoseilla. Vaatteiden epäsopiva koko ei haittaa. Isoja voi pienentää tai niistä voi tehdä jotain muuta. Liian pieniä vaatteita voi leventää kangaskaistaleilla, tai niistä voi käyttää osia ja kyhätä yhden vaatteen monen vaatteen eri osista. Kirpparivalikoima laajeneekin yhtäkkiä valtavaksi ITE-ajattelulla! En erityisemmin osaa ommella, mutta me ei kerrota sitä Mealle. Koneeni ei osaa sitäkään vähää. Siltä luontuu vain suoraommel ja puolaaminenkin pitää tehdä käsivoimin.

Tykkään muokkailla etenkin miesten kauluspaitoja, sellainenhan tuossa ylläkin on, ja vieressä. Paidan voi muuttaa helposti liiviksi saksimalla hihat pois niin että siksak jää hiha-aukkoon, ja kaventamalla sekä lyhentämällä sopivaksi. Viereisessä paidassa sattui kauluskin olla sopivan pieni. Helmapalasta ompelin vielä rintataskut.

Farkut ostin sovittamatta siinä mielessä, että saan niistä irrotettua paljon taskuja, vetskareita ja muita koristeita. Kotona sovitin ja huomasin, että lahkeen mitta riittää ja tykkään pöksyistä, kunhan poistan osan rautaromusta (alla) Poistettujen osien alla kangas oli haalistumattoman mustaa, joten jälkien peittämiseksi ompelin tilalle kirpparilta ostamaani verhopakkaa.Suomalaisen suunnittelijan mustanpuhuva mekko löytyi 3 eurolla. Irrotin megalomaaniset hartiatyynyt ja pienensin tanttua. Yhdessä leveälahkeisten "uusien" farkkujeni kanssa minulle tuli mielikuva nuorena näkemieni Okalintujen salskeasta piispasta, jota näytteli Richard Chamberlain. Helmanliepeet hulmuten hän tarpoi draamasta toiseen. Ompelin siis miehustaan hieman piispalliset koristeet neljästä kangaspalasta.

Parilla eurolla olin ostanut myös mustan trikoisen makkarankuorijuhlamekon, joka toimii kaulanlämmittäjänä, ellen ompele mekosta jotain muuta.


Haaremihousujen (alla) lahkeita pidensin syksyä varten. Ompelin alas palan liituraitakangasta ja alimmas löytämistäni poikien sortseista ehtakeltaasenviheriän-kirjavan palan. Ei ihan näjy kuvassa. Hihallisen ja röyhelöisen paidan ostin, koska kuosi muistutti vanhaa Marimerkon mekkokuosia. Siitä intaantuneena lätkin sinne eri kankaista kuosillisia taskuja, kunhan olin ensin ratkonut hihat, kauluksen ja röysyt sekä kaventanut ja lyhentänyt paitaa.

  
Verhokankaista löytyy hyviä kuoseja ja verhoja ja -kappoja saa usein halvalla kirppareilta. Kavensin miestenpaitaa parilla ompeleella ja ompelin tyylitellyn fantin selkään ja pienemmän rintamukseen.


Pinkissä paidassa oli hauska kuosi, mutta koko etumus oli yltiöfeminiinisesti rypytetty. Purin sauman ja leikkasin liiat kankaat pois saadakseni rynkyt pois. Koska pelkkä pinkki oli vähän hattara, ompelin siihen musta-valko-pinkin raidan toisesta kankaasta ja vielä alas pienen neliön kankaasta, jonka kuvat olivat lasten piirtämiä ihmishahmoja, tai ainakin jäljittelivät lasten piirustuksia. Päätöntä menoa? Huomaa mallimainen lantion asento.

Mutta syödäkin pitää. Tähän itusalaattiin voi halutessaan lisätä muitakin pilkottuja aineksia kuten kaaleja, fenkolia, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja juuresraasteita. Olen hulluna lakritsan makuun, ja tässä tulee popsituksi terveysituja sitruunalakun maku kielellä. Annos näyttää pieneltä, mutta kun iduissa on paljon proteiineja ja avokadossa hyvää rasvaa, tämä riitti minulle. Pureskele huolellisesti.


Sekoita salaatiksi
iso mukillinen mungpavunituja
§ - 1 avokado kuutioina
½ dl hapankaalia
1 tl (tai maun mukaan) lakritsijauhetta
1 rkl sitruunanmehua
hieman sitruunan kuorta raastettuna, jos on luomusitruuna

Joo, raakaravinnon ryhmävalmennus suunnitteilla ja elävän ravinnon kirja tekeillä. Välillä pitää kasvattaa kirpparivaatematskukasaa ja tuunailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti