Aina kun opetan tuoremehustamista,
kohta joku kurssilainen kysyy, mitä jäljelle jäävälle kuidulle
tehdään. Kakku on hyvä sijoituspaikka porkkanakuidulle! Kakku
onkin edullinen valmistaa, mikä lienee etu, ainakin jos järjestää
juhlia isolle porukalle.
Monet raakakakut ovat kovahkoja ja
kovin rasvaisia runsaan kookosöljyn tai kaakaovoin käytön takia.
Rasvoillahan on helppo jähmettää kakku. Itse teen kakuista
mielelläni pehmeämpiä ja vähempirasvaisia, joissa ei maistu
kookosrasva. Tämä kakku on hieman kirpakka raparperin ja aromikkaan
verigreipin ansiosta. Käytän tähän kakkuun tehotuotettuja
verigreippejä, koska ne ovat usein luomua makeampia. Jos käytät luomua,
lisää tarvittaessa taateleita lisämakeutteeksi.
Puolikuivia taateleita löytyy
pahvirasioissa hedelmäosaston kylmähyllyltä.
Ensimmäisen kakkupohjakerroksen päälle
voit halutessasi latoa hedelmäviipaleita. Minä pistin isoon kakkuun
pari kiiviä.
Tee ensin täyte, niin se alkaa heti
jähmettyä.
Raparperi-verigreippitäyte
3 dl manteleita tai cashewpähkinöitä
tai auringonkukansiemeniä
2 verigreipin mehu puristettuna
2 dl raparperipaloja
1½ dl pieniä puolikuivia taateleita
(10 kpl), poista kivet
2 rkl kookosöljyä sulatettuna
1½ tl vaniljajauhetta
½ tl psylliumia (leivontahyllyltä, jähmettää)
(hienoksi raastettua punajuurta
värjäämään täyte punertavaksi jos haluat, pieni kakku alempana kuvassa on
värjätty)
Jauha mantelit, pähkinät tai siemenet
jauhoksi kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa.
Purista punajuuriraasteesta muutama rkl
mehua sekoittimeen.
Tehosekoita psylliumia lukuun ottamatta
kaikki ainekset tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää taateleita, jos
haluat makeampaa. Lisää psyllium ja sekoita vielä uudelleen. Pane
täyte viilenemään ja valmista kakkupohja.
Kakkupohja
4 dl joko mehustamisesta jäänyttä
porkkanan kuitua tai hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl kookoshiutaleita
2 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
tai manteleita tai auringonkukansiemeniä
2 dl kuivattuja taateleita, poista
kivet
2 dl rusinoita
1 tl kanelia
(½ tl kardemummaa, jos tykkäät)
3/4 tl hyvää suolaa
Liota rusinoita tunnin verran.
Jos käytät manteleita tai
auringonkukansiemeniä, jauha ne ensin kuiviltaan jauhoksi kuivassa
tehosekoittimessa. Pähkinöitä ei tarvitse jauhaa.
Ota rusinat liotusvedestään ja
sekoita monitoimikoneessa ne kaikkien ainesten kanssa taikinaksi. Jos
siinä on pähkinöitä, tulos saa jäädä vähän rouheiseksikin.
HUOM. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, jauha pähkinätkin jauhoksi. Leikkele tai saksi taatelit ja rusinat pikkusilpuksi ja yhdistä ainekset kädellä vaivaamalla taikinaksi.
Painele puolet taikinasta
halkaisijaltaan 18-senttiseen irtopohjavuokaan tasaisesti. Jos käytät
hedelmiä, lisää viipaleet. Levitä päälle puolet täytteestä.
Pane kakunpuolikas pakkaseen jähmettymään noin tunniksi tai kunnes
täyte on hieman kovettunut niin, että siihen on helppo levittää
jäljelle jäänyt kakkupohjakerros. Levitä kakkumassa täytteen
päälle. Levitä loput täytteestä. Pane kakku ainakin kolmeksi
tunniksi jähmettymään pakkaseen. Voit myös pakastaa kakun. Ota se
ainakin tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön pehmenemään ja
koristele marjoilla, kookoshiutaleilla tms. Käytin tyrnimarjoja. Kakun voi tarjota myös
jäätelökakkuna.
Tein noin puolikkaasta annoksesta myös pikkukakun.
Näitä on tullut jonkin verran tehtyä.
Viime kesänä tein tällaisen raparperikakun:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti