Näyttelijä Satu Silvo kertoo kirjassa ruokaelämäntarinansa. Silvo kärsi ruokaperäisistä ja invalidisoivista vatsakivuista lapsesta asti. Myöhemmin tuli tulehduskierre jatkuvine antibiootteineen. Löydettyään elävän ravinnon hänen suolistonsa toipui ja vastustuskyky parani. Nykyään elävä ravinto on osa Silvon ruokavaliota, kuten on ravintolassaan Silvopleessäkin Helsingin Hakaniemessä. Sain kirjan arvostelukappaleena.
Silvo rupattelee omaa tarinaansa ja puhuu myös ravitsemuksesta helppolukuisesti. Hänellä on ollut hyviä opettajia: elävän ravinnon hän löysi itseltään Marjatta Svennevigiltä, jonka oppiäiti oli elävän ravinnon ruokaohjelman kehittänyt Ann Wigmore. Myöhemmin Silvo oppi lisää biokemisti Paula Heinoselta kulkiessaan luennoimassa tämän kanssa. Heinonen oli niin ikään saanut aikoinaan avun vaivoihinsa ruoan avulla.
Silvo uskaltaa sanoa kirjassaan sen, mitä minä en tulevassa kirjassani. Suora lainaus: Toiset tekevät hidasta itsemurhaa juomalla, toiset tekevät samaa hienovaraisemmin epäterveellisellä ruoalla. He eivät anna itselleen edes mahdollisuutta hyvinvointiin.
Kirjassa on myös paljon Silvon subjektiivisia mielipiteitä. Hän oli nuorena hetken aikaa vegaani. Hän koki kuitenkin, että vegaanien suhde luontoon on ristiriitainen margariinin käytön takia. Hei Satu, suurin osa vegaaneista valitsee elämäntapansa eläinoikeuksien takia. Vegaanit eivät myöskään ole yhtenäinen joukko, joka syö samalla tavoin. Osa haluaa syödä pääasiassa rasvaista mättöä, osa taas ei koske margaariiniin, osa on jopa raakailijoita. Elävä ravintokin on vegaaniruokaa. Silvo väittää, että "Täytyy olla hemmetin sinnikäs pystyäkseen noudattamaan kaikkia itselleen asettamiaan tiukkoja sääntöjä." Se on varmaan hänen oma kokemuksensa, jota monet vegaaneista eivät kuitenkaan jaa. Kun tietyt valinnat on tehnyt ja osaa laittaa hyvää ruokaa valitsemissaan rajoissa, voi nauttia hyvästä ruoasta eikä tarvitse mitenkään kipuilla itsensä kanssa.
Silvo puhuu paljon rakkaudestaan nimenomaan elävään ravintoon. Ruoka todellakin auttaa kehoa paranemaan sairauksista ja teksti on innostavaa. Elävän ravinnon menetelmiä ei kuitenkaan opeteta kirjassa juuri lyhyttä yhden kappaleen mittaista idätysohjetta enempää. Resepteistä suurin osa on yllättäen kuumennettua ruokaa. Reseptit ovat ravintolasta peräisin ja annokset kauniisti aseteltuja, ammattitaitoinen ravintolahenkilökuntahan on ollut asialla. Aineslistat ovat mukavan lyhyitä ja ruoat helppovalmisteisia. Makeita herkkuja on myös runsaasti. Monet ruoat jäisivät minulta kokeilematta runsaan rasvamääränsä vuoksi, mutta reseptit ovat monipuolisia, ja suuri osa niistä vegaanisia.
Valmistin ensin Annan pastasalaattia punajuuripestolla. Se oli todella hyvää, ja pastan kanssa tehty punajuuripesto valmistettiin kuumentamatta, mikä myös oli plussaa. Hampunsiemenet lisäsivät lähiruokamaisuutta. Olen valmistuttanut sitä vegaaniruokakursseillanikin, ja tykätty on. Resepti on Anna Lounajan. Ruoka ei kaivannut mielestäni enää salaattia, joten tässä hieman proosallinen mätkäys nälkäisen ihmisen lautasesta:
250
g esim. papu- tai tattaripastaa
1
tl suolaa
loraus
oliiviöljyä
kourallinen
punamangoldinlehtiä
1
varsi kevätsipulia
tuoretta
basilikaa
pestoon:
1
punajuuri
1
dl kuorittuja hampunsiemeniä
1
tl oreganoa
1
tl mustapippuria
1
tl suolaa
½
sitruunan mehu
kourallinen
tuoretta persiljaa
kourallinen
tuoretta basilikaa
Keitä
pasta pussin ohjeen mukaan suolavedessä
punajuuren
kanssa. Lisää
oliiviöljy.
Laita
punajuuri ja muut peston ainekset
tehosekoittimeen
ja surauta tasaiseksi.
Sekoita
pesto pastan joukkoon. Pese
punamangoldinlehdet,
hienonna
kevätsipuli
ja
lisää
nekin pastan joukkoon. Tarkista maku.
Koristele
vielä
tuoreella basilikalla.
Neljälle
Laita
cashewpähkinät
likoamaan haaleaan veteen noin
puoleksi
tunniksi, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
Kaada
vesi pois ja huuhtele pähkinät.
Sulata
herneet, jos käytät
pakastettuja. Kuutioi omena,
kesäkurpitsa,
kurkku ja sipulit.
Tee
kastike tehosekoittimessa: mittaa kannuun
tahini
ja cashewpähkinät,
mausta suolalla ja sekoita
tasaiseksi.
Lisää
tarvittaessa vettä.
Sekoita
kastike muihin aineksiin ja tarkista maku.
4
dl cashewpähkinöitä
1
dl herneitä
(tuoreita tai pakaste)
1
hapan omena
1
kesäkurpitsa
1
hapan- tai suolakurkku
2
kevätsipulinvartta
½
punasipuli
2
rkl tahinia
suolaa
(vettä)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti