Etelässä kerkkäkeräilyllä on viimeiset hetket, ennen kuin kerkät alkavat kovettua. Täällä nelosalueella taas osa kerkistä on vielä ihan lyhyitä riippuen kasvupaikasta. Kokeilin mehustaa kuusenkerkkää sellaisenaan. Ajattelin, että juon vitamiinipitoisen kirpeän shotin an sich vaikka irvistellen. Yllätyin, että se ei ollutkaan niin väkevää. Ja onhan sitä lapsena raparpereitakin syöty siltään. Tein vielä ison lasillisen ananaksen kanssa. Ananashan parantaa minkä tahansa mehun makua, ja mehusta tuli peräti herkullista. Omenan kanssa sopisi varmasti myös hyvin.
Jos kuusenkerkkäteen sanotaan poistavan kevätväsymystä - samoin tekee nokkostee - pitäisi mielestäni kolme kukkurakourallista kerkkiä sisältävän mehun saada minut pyörimään hyrränä. Mutta oma kehoni ei reagoi niin herkästi kuin joidenkin toisten. Esim. vaikutukseltaan kehoa voimakkaasti puhdistavaa orasmehua suositellaan maistettavan ensimmäisellä kerralla hyvin varovasti, lusikallisen verran. Minulle tarjottiin ensimmäinen maistiainen Englannissa raakaravintovalmentajakoulutuksessa vuosia sitten. Lasissa oli yli ½ dl, eikä siitä tullut minulle mitään tuntemuksia. Mutta vaikka "ei tunnu missään", on vahvoilla vihermehuilla kuitenkin vaikutuksensa.
Kuusi sisältää kolofonia, jolle saattaa herkistyä. Jos kolofonille tulee allergiseksi, ei voi käyttää ainakaan minkäänlaisia kuusi- ja mäntytuotteita, mukaan luettuna tärpättiä. Kerkkiä ei myöskään pidä käyttää, jos on munuaistauti tai on vain yksi munuainen tai on raskaana.
Poimi kerkkiä säästäen puuta, äläkä poimi oksan kärjessä olevaa kerkkää, jotta oksa ei haarautuisi. Kerkkiä ei saa poimia ilman maanomistajan lupaa.
Kerkät tulee käyttää tai säilöä heti, jotta ne eivät menettäisi ravintoaineitaan. Pakastaminen on hyvä säilöntätapa. Kerkkiä on käytetty kansanlääkinnässä lukuisten sairauksien hoitoon kuten hengitystietulehduksiin, reumasairauksiin, hermo- ja tulehdussairauksiin ja erilaisiin vatsavaivoihin ja aineenvaihdunnan parantamiseen. Kerkissä on paljon hyvää, esim. C- ja A-vitamiinia, haihtuvaa öljyä, kamferia, flavonoideja, lignaaneja https://portal.mtt.fi/.../Luonnonraaka-aineiden%20terveysvaikutuksia%2...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti