Miten toimit, jos myrsky katkaisee
sähköt ja pysäyttää liikenteenkin päiväkausiksi? Jos ei ole
mahdollista hakea kaupasta ruokaa? Voi sattua monenlaisia tilanteita,
joissa tarvitset ruokavarastoa. Tässä artikkelissa käsittelen
asiaa raakavegaanin näkökulmasta. Sekaanin kotivarautumisesta
löytyy netistä runsaasti tekstiä. Onpa ruokavaliosi mikä
hyvänsä, saat vinkkejä ravinnetiheän ja voimia ylläpitävän
ruoan kotivarasta. Kotivararuoan riittävän kalorisisällön lisäksi
on tärkeää, että siinä on runsaasti ravintoaineita, jotta pysyt
voimissasi.
Sisäministeriö määrittelee
kotivaran näin: "Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan
ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita
vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi,
jopa viikoksi. Kotivaraa käytetään päivittäin "parasta
ennen" -suosituksia noudattaen, ja uutta hankitaan tilalle. Näin
elintarvikkeet säilyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina." www.intermin.fi/fi/turvallisuus/varautuminen/kotivara
Moni asioi ruokakaupassa lähes
päivittäin. Kaikki eivät suunnittele ruoanlaittoa vaan ostavat
ruokaa fiilispohjalta siksi päiväksi. Jos asuu yksin ja sairastuu,
jääkaappi on pian tyhjä eikä jaksa mennä kauppaan. Silloin voi
toivoa, että joku ystävällinen sielu käy kaupassa ja tuo
kassillisen ruokaa.
Entä jos jokin uhkaisi kotiseutumme
tai -maamme turvallisuutta, eikä ulos voisi mennä ulkoisista syistä
johtuen? Nettiä ei tarvitse kauan selailla, kun löytää
keskusteluketjuja, joissa ollaan yhteiskuntamme ja maailman tilasta
huolestuneita. Joillakin sivustoilla myös keskustellaan ruoka- ym.
varastojen keräämisestä.
Sisäministeriö neuvoo sivustollaan:
"Tilanne, jossa kauppaan ei
pääse, voi yllättää monestakin syystä. Yksinasuva
voi sairastua,
eikä kykene ostoksille, tai perheenjäsen sairastuu. Yhteiskunta voi
haavoittua; tulee
lakko,
liikenneyhteydet katkeavat tai
laaja sähkökatkos
häiritsee arkea. Voi sattua sellainen onnettomuus,
että kaupat joudutaan sulkemaan tai ulos ei voi lähteä. Myös
jakeluhäiriö voi estää tavaroiden kuljetuksen kauppoihin tai
hankinnat kaupasta. Myrsky
voi nopeasti sotkea arjen turvalliset rutiinit.
Se saattaa tukkia liikenteen pitkäksi aikaa ja katkaista sähköt
useaksi päiväksi."
Ei siis tarvitse tapahtua kummempaa
kuin että rekankuljettajat, myymälöiden tai jakelukanavien
työntekijät tai viljelijät meillä tai ulkomailla menevät
lakkoon. Mutta myös jokin globaali kriisi voisi lopettaa
elintarvikkeiden tai polttoaineiden tuonnin Suomeen.
Ydinvoimalaonnettomuuskin on mahdollinen, meillä ja lähellä,
maamme rajojen ulkopuolella.
Mitä kannattaa pitää varalla
Netistä löytyy ruoka- ja muita
tarvikelistoja tarpeista, joita jokaisen kotoa pitäisi löytyä
kaiken varalta. Ohjeissa kehotetaan pitämään kotona mm.
säilykkeitä ja hiutaleita. Elävän ravinnon ruokatarpeita niissä
ei mainita. Elävän raakaravinnon ruokaohjelman kehittäjä Ann
Wigmore puhui aikoinaan elävästä ravinnosta hyvänä
katastrofiruokana ja edullisena pula-ajan ravintona kaikille.
Kuvitteellinen mainos sanomalehdessä:
"Miljoonapalkkio tiedosta, joka
johtaa sellaisen syötävän kasvin keksimiseen, joka kasvaa kaikissa
ilmastoissa, vetää ravinnepitoisuudessaan vertoja naudanlihalle,
kypsyy 3-5 päivässä, voidaan kasvattaa milloin tahansa, ei vaadi
maata eikä auringonpaistetta, sisältää yhtä paljon C-vitamiinia
kuin appelsiini ja tomaatti, josta ei kerry jätettä, joka voidaan
syödä valmistamatta ja prosessoimatta, on hyvin sulava, edullinen,
säilyy useita päiviä ilman jääkaappia, on vähäkalorinen sekä
sisältää täydellistä proteiinia, kasvi, joka on testattu ja jota
on jo käytetty sekä ruokana että lääkkeenä tuhansia vuosia."
Tällaisen
ajatusleikin Ann Wigmore tarjosi kirjassaan The Hippocrates Diet
and Health Program (suomennos omani).
Siemenistä kasvatettavat idut ovat
täydellistä ruokaa. Niissä on paljon A-, B-, C- ja E-vitamiineja,
mineraaleja, rasvahappoja, entsyymejä, hyviä hormoneja ja
fytoravinteita sekä runsaasti aminohappoja. Iduista saa tuoreinta
mahdollista ruokaa ympäri vuoden parissa päivässä ja ilman valoa
tai multaa. Alfalfa, mungpavut, linssit ja auringonkukansiemenet ovat
suosituimpia idätettäviä. Herneenitujakin voi syödä keittämättä. Idättämisestä lisää täällä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/02/miksi-kannattaa-idattaa.html
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/02/miksi-kannattaa-idattaa.html
Herneenituja
Epäviljoista kuten
tattarista, hirssistä, kvinoasta ja amarantista tehdään liotettuna
tai idätettynä yleensä tehosekoittamalla raakapuuroa.
Soseuttaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kuivurilla
kasviksista ja siemenistä voi valmistaa näkkäriä varastoon.
Maailman vanhinta leipää essealaisten leipää on valmistettu
vehnänituja massaksi jauhamalla ja kuivattamalla massa ohueksi
leiväksi auringon kuumentaman kiven päällä.
Tattarikrakkereita.
Myös versoja voi
kasvattaa pienessäkin asunnossa. Näin saa tuoretta vihreää. Viime
talvena onnistuin versottelemaan ikkunalla ilman kasvilamppua IV
vyöhykkeellä, vaikka talvi oli pääosin lumeton ja pimeä. Versot
eivät välttämättä tarvitse multaa kasvualustakseen, vain
kosteutta. Herneet ovat halpoja, ja niitä versotettaessa saadaan
ruokaan paljon arvokasta lehtivihreää. Auringonkukansiemenistä
tulee pienempiä mutta meheviä versoja. Kaikkia kotimaisia viljoja
voi myös kasvattaa oraiksi, joita voi puristaa mehuksi tai
pureskella niistä arvokasta vihermehua ja sylkäistä kuidun pois.
Ituja, versoja ja oraita tuoreempaa ruokaa ei ole. Ne kuuluvat
ravintoainerikkautensa ansiosta ruoka-aineiden kärkeen. Jos sähkö
on poikki, ituja ja versoja voi syödä suoraan "puutarhasta"
niiden tarvitsematta silloin kylmävarastointia.
Herneen- ja auringonkukanversoja sekä viljanorasta.
Maistuvan,
täyttävän ja ravinteikkaan padan saa nopeasti koottua jostain
epäviljasta, iduista, versoista, juuresraasteesta, hapankasviksista,
aurinkokuivatusta tomaatista, muutamasta pähkinästä ja
viherrouheesta, jonka on tehnyt kasvukautena keräämistään
villivihanneksista.
Ituja on syöty tuhansia vuosia.
Kiinassa käytettiin idätettyjä papuja sairauksien parantamiseen jo
3000 eKr. Niitä käytettiin Kiinassa ja Japanissa myös
ravintolisänä. Lännessä kapteeni James Cookin merimiehet
saivat pitkillä merimatkoillaan ravintolisäksi iduista valmistettua
mallasjuomaa eikä yksikään merimies sairastunut keripukkiin, kun
taas useilla muilla laivoilla sairastuminen oli tavallista.
Sisäviljelyyn tarvitset vain astioita
ja puhdasta vettä. Jos vedenjakelu keskeytyisi tai vesijohtovesi
saastuisi, viranomaiset perustaisivat vedenjakelupisteitä. Kotona on
tarpeen olla vesikanistereita tai kannellisia ämpäreitä.
Katastrofin varalta kotona on kuitenkin hyvä olla myös
vedenpuhdistustabletteja, ellei omista jotain hyvää
vedenpuhdistussysteemiä.
Kuivuri on kätevä. Kuivattu ruoka ei tarvitse sähköä säilyäkseen. Tässä
viherrouhetta, omenaa, pihlajanmarjoja ja aroniamarjaa.
Voit miettiä ruokavarantojasi. Miten
pitkäksi aikaa sinulla tai perheelläsi riittää ruokaa? Saatko
riittävästi myös ravintoaineita?
Ehdotuksia kotivaraksi
Siemenet: alfalta, mungpapu,
linssit, auringonkukka (versotuskäyttöön miel. kuorellisia),
seesam, kurpitsa, hamppu, pellava, chia, tattari, kinoa, hirssi.
Lisäksi pähkinöitä, manteleita.
Kuivahedelmät ja -marjat:
kannattaa kerätä ja kuivattaa syksyllä omenoita, pihlajan- ym.
marjoja, kaupoista rusinat, taatelit, viikunat, aprikoosit, luumut
jne. Banaani- ym. hedelmäviipaleita voi kuivattaa.
Kuivuriruokaa: esim.
krakkereita, mysliä,
juuressipsejä
Lehtivihreää: kerää
kesäkausina villivihanneksia ja kuivata ja rouhi niitä säilöön.
Lisäksi klorellaa, spirulinaa, kelpiä sekä muita leviä. Kerää
ja kuivata myös teeaineksia.
Mausteita: normaali
maustevarasto
Tuoretuotteita: hapatettuja
kasviksia kuten hapankaalia lasipurkeissa, juureksia ja sipuleita
mahdollisuuksien mukaan kylmätiloihin
Muita säilyviä:
aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, soijakastiketta, carobjauhetta,
öljyjä
Pakastimeen: varastoi
pakastimeen pääasiassa satoa kuten marjoja ja sieniä. Jos pakastin
on vajaa, siellä voi pitää myös siemeniä, ne säilyvät siellä
mainiosti.
D-vitamiinia
lisäravinteena. Jos olet vegaani, myös B12-vitamiinia
lisäravinteena. Vedenpuhdistustabletteja. Multaa.
Ateria syntyy vaikka liotetusta villiriisistä (tai kuoritusta kaurasta),
linssiniduista, herneenversoista, porkkanaraasteesta,
hapanvihanneksista ja oliiveista. Mausteena basilikaa ja nokkosensiemeniä.
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/12/mea-salon-raakaravintovalmennus-netissa.html
ja Facebookissa https://www.facebook.com/profile.php?id=1615077762053711&ref=ts&fref=ts
mea.salo(at)netikka.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti