Ruusuvanukkaan makeuttaa stevia. Kannattaa katsoa kaupassa tuoteseloste tarkasti, ettei mukana ole sokeria, koska erilaisia tuotteita on kaupan ainakin marketeissa. Steviaa voi kasvattaa itsekin, ja lehtiä kuivaamalla saa makeaa satoa talveksi. Isoista marketeista saa jo myös chiansiemeniä, jotka vanukastavat tämän ruoan. Ruoanvalmistukseen käytettävää ruusuvettäkin löytyy eko- ja luomukaupoista, jos ei ole mahdollisuutta kerätä ruusun terälehtiä. Se on kuitenkin hintavaa eikä säily pitkään.
Puuroksikin tätä voi nimittää, ohjeesta tulee nimittäin lautasellinen.
½ dl manteleita tai mantelijauhetta
2 dl vettä
2 rkl chiansiemeniä
10 ruusunkukan terälehdet
vaniljaa lusikankärjellinen
6 tippaa steviaa tai jauheena annosteltuna pieni pöläys, kokeile
Tee mantelimaito: liota manteleita 12 tuntia. Vaihtoehtoisesti voit jauhaa kuorettomat mantelit kuiviltaan jauhoksi. Mantelijauhoakin saa valmiina kaupasta, jos haluat käyttää sitä. Liotetut mantelit kuitenkin sulavat paremmin, ja niiden ravintoaineet imeytyvät täydellisemmin. Maidostakin tulee tällä tavoin parempaa.
Pane mantelit tai jauho tehosekoittimeen ja lisää vesi kahdessa erässä kun sekoitat niin kauan, että saat tasaisen maidon. Jotkut haluavat pusertaa maidon harsokankaan läpi erottaakseen kuidut maidosta, minä en.
Murusta kuivuneet terälehdet kannuun, lisää stevia ja vanilja ja jatka sekoittamista. Minä haluan, että vanukkaassa näkyy pinkkejä terälehtipilkkuja, joten lisään terälehdet vasta valmiiseen maitoon ja sekoitan sitten vain vähän aikaa.
Kaada ruusumaito pieneen kulhoon ja sekoita siihen huolellisesti chiansiemenet, jotta ei jää paakkuja. Sekoita 5 min kuluttua vielä uudelleen. Maista ja lisää makeutta tai vaniljaa jos kaipaat. Anna tekeytyä 8 h, jotta chiansiemenet turpoavat kunnolla. Viilennä.
Seuraavalla kerralla sekoitan ruusuvanukkaaseeni muutaman mansikan tai vadelman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti