torstai 16. kesäkuuta 2016

Jänis halusi porkkanajäätelöä

Jänis tuli kauppaan ja kysyi: "Onko porkkanajäätelöä?". Kauppias vastasi, että ei ole. Seuraavana päivänä jänis tuli taas kauppaan kysymään, onko porkkanajäätelöä. "Ei ole", vastasi kauppias taas. Kolmantena päivänä jänis tuli jälleen kysymään porkkanajäätelöä. Kauppias hermostui. "Naulaan sinut seinään kiinni, jos tulet vielä kyselemään porkkanajäätelöä!" hän sanoi. 

Seuraavana päivänä jänis tuli kauppaan ja kysyi kauppiaalta: "Onko nauloja?" Siihen kauppias: "Ei ole." 

"No siinä tapauksessa onko porkkanajäätelöä?"
 
Minä voisin perustaa porkkanajäätelökioskin viereisen puiston katoksen alle. Rusakoita riittää. 

Kotimaiset porkkanat ovat tilapäisesti loppuneet, mutta ruotsalaisia lähiporkkanoita kaupoista löytyy. Mangoja on. Mango on hyvä sorbetti- ja jäätelöaines pehmeän rakenteensa ansiosta. Jos teet mangosta ja porkkanasta mehujään, kieltä kohmettava jää kaipaa joidenkin mielestä jotain lisää. Vaikka tähän tapaan:

Mango-porkkanamehujää  

1 kypsä mango
1 keskikokoinen porkkana
½ sitruunan tai appelsiinin mehua
1/4 - 1/3 tl jommankumman sitruksen kuorta raastettuna
saatat kaivata makeutta lisää, joten lisää pari tippaa steviaa tai ½ rkl vaahterasiirappia tai 1 tl kookossokeria tai vähän ksylitolia tms.

Jos sinulla on tyrnimarjoja tai -mehua, voit vetää enemmän kotiinpäin ja vaihtaa sitrukset ½ - 1 ruokalusikalliseen tyrniä. Maku tosin voi olla enempi tyrninen kuin mangoinen. 

Jos haluat ruokakuntasi saavan jotain vieläkin terveellisempää, lisää mehujäämassaan hieman viherjauhetta, pinaattia tai villivihanneksia. Kokonaisia lehtiä käyttäessäsi sekoita ainekset hyvin, jotta lehdet eivät jää palasiksi. Väri ei muutu ihan pienestä määrästä. Tässä mehujäässä oli noin 1/3 tl viherjauhetta.  

Kuori kuorimaveitsellä mango ja porkkana ja paloittele ne. Leikkaa terävällä veitsellä mangon litteän kiven ympäriltä hedelmäliha. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Jos sekoittimesi ei ole kovin tehokas, raasta porkkana ensin hienoksi. Tarkista maku. Sen tulee olla vähän kirpeä ja melko makea, jotta maku on riittävän voimakas jäisenä. 

Kaada massa mehujäämuotteihin tai käytä sopivia pieniä kotoa löytyviä purkkeja, joiden suuosa ei ole muuta purkkia kapeampi. Haluathan saada mehujään ulos purkista. Pistä lusikka purkkiin ja jäädytä ainakin neljä tuntia.

Tästä mehujäästä saa runsaasti karoteenia. Kun sitä nauttii kyllin usein, saa kalpeinkin naama lämpimän sävyn.Muita kesäisiä ruokia sitten juhannukselta alkavassa nettiryhmävalmennuksessani
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2016/05/kesan-raakaravintovalmennus-2016.html


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti