Otsikko mukailee suosittua ja hauskaa tv-ohjelmaa. Lauseen
alku on kuitenkin yleisesti käytössä. Kysymyksestä voi murjaista monenlaista:
pitää olla huolissaan jos ei syö. Terveysnäkökulmasta jonkun mielestä uusia
toisensa ristiriitauttavia tutkimustuloksia ja niiden mukana tulevia huolestuksenaiheita
riittää loputtomasti, joten ikinä ei tunne syövänsä oikein. Silloin syömisiin
liittyy usein syyllisyydentunne. Niin ei pitäisi olla. On muitakin kuin
terveysnäkökohtia. Niistä myöhemmin.
Seuraavassa syömisohjeita, jotka uskoakseni sopivat monelle.
Niiden tärkeys on mielessäni vahvistunut, kun tein tässä kuussa ilmestyvää
kirjaani Hellattoman kokin elävä raakaravinto. Älä uuvu listan alle. Voit
halutessasi valita niistä jonkin tai joitakin ja antaa itsellesi aikaa
muutosten tekemiseen. Lista ei tietenkään ole täydellinen, mutta se sisältää
tärkeitä asioita.
Syö paljon kasviksia. Edes tästä ravitsemustieteilijät,
-terapeutit ja useimmat muut ravinto-opastajat ovat yleensä yhtä mieltä, samoin
kuin kehotuksesta syödä ainakin osa kasviksista raakaruokana. Jos et
luonnostasi tykkää kasviksista, se johtunee yleisimmin syystä, että kokemuksesi
kasvisruoista ovat yksipuolisia. Erilaisista kasvituotteista saa laitettua
vaikka minkälaista ruokaa. Sellaistakin, jota et edes tunnista vegaaniruoaksi
ja jota popsisit mielelläsi. Suuri osa tykkää marjoista. Niissä on paljon
paitsi ravintoaineita, myös monenlaisia suoja-aineita.
Syö paljon ja vaihtelevasti lehtivihreää sisältäviä kasveja, esim. parsa- ja lehtikaalia, pinaattia, versoja, vihersalaatteja, villivihanneksia. Lehtivihreäkasveissa on paljon ravintoaineita. Lisäksi lehtivihreä itsessään on meille hyvin hyödyllistä.
Iduissa ja versoissa on kasvin alku ja näin ollen ne ovat
pullollaan ravintoaineita hyvin sulavassa muodossa.
Huolehdi omega-3-rasvahappojen saannista. Tärkeintä ei ole
syödä paljon omega-3-rasvahappoja, vaan omega-3-rasvahappojen ja
omega-6-rasvahappojen saannin suhde toisiinsa. Koska suurin osa meistä saa
ruoastaan valtavasti omega-6-rasvahappoja, omega-3-rasvaan täytyy kiinnittää
erityistä huomiota. Hyvä rasvahappotasapaino on pellavan-, hampun- ja
chiansiemenissä, saksanpähkinöissä ja rypsiöljyssä. Älä syö pellavansiemeniä
yli kahta ruokalusikallista päivässä. Siementen lisäksi tai sijaan voit nauttia
myös pellavan- ja hampunsiemenöljyä. Chian- ja pellavansiemeniä ei saa syödä
kuiviltaan, koska ne voivat limaa ympärilleen kehittävänä ahtauttaa
ruokatorven. Niitä pitää liottaa runsaassa nesteessä, jotta ne turpoavat.
Reseptejä löytyy netistä paljon.
Huolehdi riittävästä D-vitamiinin saannista. Täällä
pohjoisessa tarvitsemme sitä ruokavaliosta riippumatta lisäravinteena ympäri
tai lähes ympäri vuoden. Suomalaisia koululaisia tutkittiin, ja
D-vitamiinipuutos osoittautui hälyttävän yleiseksi, vaikka tutkimus oli tehty
heti kesäloman jälkeen, jolloin D-vitamiinivarastot olivat korkeimmillaan,
koska aurinko on hyvä D-vitamiinin lähde. D2-vitamiini on kasviperäistä,
D3-vitamiini eläinperäistä. Markkinoilla on nyt myös kasviperäistä
D3-vitamiinia. 100 mikrogrammaa pidetään nykytutkimusten valossa hyvänä
päiväannoksena. Viralliset suositukset laahaavat jäljessä.
Me vegaanit tiedämme, että meidän täytyy ottaa
B12-vitamiinia lisäravinteena. Harvat sekaanit tietävät, että heillä esiintyy
paljon B12-vitamiinin puutosta, joten lisäravinne olisi monelle paikallaan. Iän myötä
ravintoaineiden imeytyminen heikkenee, joten ravintoaineiden tarve lisääntyy.
Juo vettä aterioiden välillä.
Ihmiset eivät uskalla lopettaa maitotuotteiden käyttämistä,
koska pelkäävät kalsium- ja muita puutoksia. Kuitenkin maissa, joissa käytetään
eniten maitotuotteita, esiintyy eniten osteoporoosia. Myös eturauhassyöpä on
yleinen. Sen sijaan maissa, joissa ei maitotuotteita juuri käytetä, ei osteoporoosia
suinkaan esiinny runsaasti. Monissa kasviruoka-aineissa on paljon kalsiumia,
esim. seesaminsiemenissä, nokkosessa ja muissa vihreissä kasveissa. Luiden
kuntoon vaikuttavat monet muutkin asiat. Tarvitset esim. D-vitamiinia ja
liikuntaa. Kahvi liottaa kehosta kalsiumia. Eläimen tissimaito ei ole
terveystuote.
Rajoita sokerin, valkean vehnäjauhon, einesten, voimakkaasti
prosessoitujen tuotteiden, kofeiinin, alkoholin ja lisäaineiden saantia.
Täysin kasviperäisellä ruoalla voit luultavasti paremmin
kuin maitotuotteita, munia ja ruumiinosia sisältävällä ruoalla.
Gluteenittomalla, monipuolisella vegaaniruoalla voit
luultavasti paremmin kuin gluteenipitoisella.
Terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat monet muutkin asiat,
kuten liikunta, suhteet, elämän mielekkääksi kokeminen ja itselle tärkeiden
asioiden tekeminen ja stressinkäsittelytaidot. Olen kristitty, joten itselleni
Raamatun ja hengellisen kirjallisuuden lukeminen ja rukoilu ovat tärkeitä.
Hyvä ruoka on herkkua
Ja nyt: saarna-allergikot siirtykööt käytävällä eteenpäin.
Hymynaama.
Et ehkä pidä kaikesta mitä sanon, mutta hommani ei ole
toistella yleisimpiä hokemia. Etelä-Pohjanmaalta ei liene kotoisin kovinkaan
moni kansainvälinen diplomaatti.
Ymmärrän, että kieli muuttuu koko ajan. Se ei estä minua
harmistumasta, kun sanojen merkityksiä muutetaan. Kun aloin pienenä käyttää
kieltä, opin, että sana ”herkku” tarkoittaa mitä tahansa, joka maistuu hyvältä.
Yleensä puhuttiin herkkuruoasta, joka tarkoitti ateriaruokaa. Nyt on monta
vuotta herkku-sanalla tarkoitettu pelkästään epäterveellisiä, useimmiten
makeita nautintasyömisiä: leivonnaisia, makeisia, jäätelöä. Jos nämä on
valmistettu terveellisemmin, tykätään käyttää ilmaisua ”sallittu herkku”. Ihan
kuin joku olisi kieltänyt aikuisia ihmisiä syömästä jotain, siltähän meistä
tuntuu. (Kuviteltuja) kieltoja vastaan tekee mieli kapinoida.
Joten minun elämässäni herkkua on edelleen hyvä ruoka ja muu
syötävä sen terveellisyysasteesta riippumatta.
Raakakurssilla lasagnea, lindströminpullia ja sun mitä.
Tarttuvat naistenlehtihokemat
Muutama hokema, joita me naiset toisillemme mutta pääasiassa
itsellemme hoemme. Kyllä minäkin silti naistenlehtiä mielelläni selailen,
niissä on paljon hyvääkin.
”Elämästä pitää
nauttia.”
Huolimatta tavastani syödä tai ehkä juuri siitä syystä: en
saata nauttimasta laata. Aterioinnista ja makupaloista voi nauttia. Jotta syöminen
ei jäisi ainoaksi nautinnoksi, tarvitsee voida iloita elämästä. En tiedä, voiko
onnellisuuden saavuttaa siihen pyrkimällä. Voin pyrkiä siihen, että elämä
tuntuu merkitykselliseltä, ja että elämä on riittävän hyvää. Joskus se on
keskittymistä selviytymiseen.
”Pitää löytää
kultainen keskitie. Mikään ääripää ei ole hyvä.”
Keskitie syömällä hieman kakkua, karkkeja, sipsejä ja muuta
epäruokaa ei onnistu sille, joka ei pysty lopettamaan hiemanin jälkeen. On
eläinrääkkäystä tuputtaa nautintariippuvaiselle kakkupalaa kyllä-sä-nyt-palan-voit-ottaa-tyylillä.
Helpompi tai ylipäätään toimiva vaihtoehto sellaiselle on totaalikieltäytyminen
tietyistä syömisistä ainakin joksikin aikaa. On myös niitä, joilla ei ole
tarvetta vähän väliä maistella sokeria, tärkkelystä ja rasvaa. Pitäisikö heidän
kompromissoida terveellinen syömisensä kuuluakseen laumaan?
”Ei sitä voi koko
aikaa terveyttä ajatella.”
Olen samaa mieltä. Kukaan ei sellaiseen saa toista aikuista
ihmistä velvoittaa. Ei myöskään kannata närkästyä siitä, että tietoa ja
ohjausta on tarjolla, vaikkei itseä sattuisikaan kiinnostamaan. Sitten on myös
kivaa, jos ruoan terveellisyyttä ei pidä tarpeellisena ajatella usein, kun on
jo hankkinut itselle toimivat hyvät ruokarutiinit. Jos taas tietää, että
joistakin syömisistä saa ikäviä oireita, nauttii ehkä elämästään enemmän, jos
ei kovin usein ratkeile juhlissa joutuakseen sen jälkeen makaamaan yön
kipumykkyrässä. Ja sekin on ymmärrettävää, että joskus haluaa nauttia samasta
kuin muutkin, tietoisena siitä, että joutuu myöhemmin kärsimään.
”Itseään pitää helliä.”
Mahtaako sitä olla tarpeen muistuttaa? Arvelisin, että
keskivertonainen ajattelee syömistä yhtä usein kuin keskivertonuorimies seksiä.
Parempi pipo kireällä kuin silmillä. Itseäni taas vähän
harmittaa, että nytkin tapan itseäni istumalla. Tutkimukset näet tietävät kertoa,
että istuminen tappaa.
Olen tosi tikissä, tulisivat jo ne bikinisäät.
Jos haluat saada lisää virtaa arkeen, luoda uusia helppoja ruokarutiineja, saada henkilökohtaista opastusta ja ryhmätsemppiä ruokamuutokseesi, tule 9.2. alkavaan nettivalmennukseen. Lue lisää tästä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2017/01/mea-salon-raakaravintovalmennus-netissa.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti