Ei
tip tap (lyhennelmä iskelmästä Ei tippa tapa). Pikkujouluja vielä?
Ja se varsinainen juhla. Siitä pian uusivuosi. Jos sinulla on ruokarajoituksia, kannattaa
miettiä etukäteen, miten saat syödäksesi myös pikkujouluissa ja
viimein joulupöydässä ja muissa kokoontumisissa. Jos ongelmakohtasi sen
sijaan eivät ole ruoka-ainerajoitukset vaan pikemminkin määrän
rajoittaminen, valmistaudu siihenkin henkisesti etukäteen. Kun olet
valmistautunut ja hyvällä mielellä, voit toivottavasti nauttia
juhlista kuten muutkin.
Kaikki
ruoka-allergikot, intolerantikot sekä terveellisesti ja/tai
eettisesti syödä haluavat sekä laihduttaa haluavat ihmiset
joutuvat erityisesti miettimään, miten syödä kodin ulkopuolella.
Nykyään ymmärretään yleensä jo sen verran, että diabeetikko,
keliaakikko, pähkinäallergikko ja laktoosi-intolerantti henkilö
joutuvat terveyssyistä selvittämään tarkasti, mitä he voivat
syödä. Karppikset ovat vaatineet vähähiilihydraattisia annoksia
ravintoloissa ja ovat sellaisia saaneet. Laihduttajien
vähärasvaisuustoiveita lienee yritetty noudattaa mahdollisuuksien
mukaan. Jos kyseessä on sairauden oireiden ehkäiseminen,
ruoanvalmistajat pyrkivät noudattamaan erikoistoivomuksia ja
kanssa-aterioijat ymmärtämään tai ainakin hyväksymään toisella
tavoin syövän valinnat.
Jos
kuitenkin haluaa syödä ekologisesti tai eettisesti kuten vegaani,
tai terveellisemmin kuin mitä koko väestölle suunnatuissa
ravintosuosituksissa sanotaan (esim. raakailija), joutuu kasvattamaan
itselleen sarvikuonon nahan. Paitsi että suurimmassa osassa maatamme
on vaikeaa tulla kunnolla ruokituksi, kun kaikki tai lähes kaikki
ruoat tehdään sekaaneja varten, joutuvat omat valinnat herkästi
myös ympäristön kyseenalaistamaksi.
Vegetaristi ei ole vegaani
Vegaani
syö vain kasviperäisiä ruoka-aineita. Usein luullaan
virheellisesti, että vegaani on hienosteleva nimitys vegetaristille.
Vegetaristi on sekaani eli sekasyöjä, joka kieltäytyy ainoastaan
eläinkudoksista. Jotkut eivät syö myöskään munia. Sen sijaan
vegaani ei syö mitään eläinperäistä, ei siis myöskään
maitotuotteita, mätiä, hunajaa tai liivatetta. Jotkut rajaavat myös
E-koodilliset eläinperäiset lisäaineet pois. Vegaani ei halua hyväksikäyttää eläimiä (tai pitäisikö sanoa pahaksikäyttää) eikä myöskään käytä nahkaa,
hanki villavaatteita tai muita tuotteita, joissa on käytetty eläinperäisiä
ainesosia tai joita on testattu eläimillä.
Sain arvioitavakseni vegaanisen keittokirjan, bloggaan siitä piakkoin.
Halusi tai ei, vegaani joutuu olemaan pioneeri ja kertomaan jatkuvasti jopa koulutetuille elintarvikealan ammattilaisille, mikä kuuluu kasvi-, eläin- ja kivikuntaan. Meille ollaan herkästi tarjoamassa lihatonta sekaruokaa. Tämä täytyy jollain tapaa kestää ja elää sen kanssa ilman, että nostaa adrenaliinejaan aina kun itselle ei löydy sopivaa ja hyvää ruokaa. Muuten elämä käy raskaaksi. Siihen pystyy kun tietää, että omien ruokavalintojen ansiosta satojen ja tuhansien eläinten ei tarvitse syntyä karuun epäelämään ja kuolla. Asia tulee koko ajan tunnetummaksi ja ihmiset muuttavat ruokavalintojaan. Vegaaninen ruoka on herkullista, täyttävää ja ravinnepitoista. Suomenkielisiä reseptejä löytyy runsaasti netistä. Vegaanisia ruokakirjojakin on julkaistu jo useita, ja tämän tekstin kirjoittaja tekee kolmatta raakaruokakirjaansa.
Raakailija
Raakailija
haluaa syödä suurimman osan ellei kaiken ruokansa raakana, kuumentamatta. Jos
ruokaisia vegaaniannoksia on vaikea saada, raakavegaani aiheuttaa
ravintoloissa, pitopalveluissa, ruokaloissa ja kotikeittiöissä
vielä enemmän päänraavintaa. Suurin osa raakailijoista syö
kuitenkin osaksi kuumennettuakin ruokaa, eivätkä kaikki raakailijat
suinkaan ole vegaaneja. Raakailija haluaa syödä terveellisesti ja
voida hyvin, myös vanhana, ehkä myös parantua sairaudesta tai
pitää sairautensa oireet mahdollisimman vähäisinä tai poissa.
Lanttulaatikkoa pihvien muodossa, sienipataa ja salaattia.
Joulun raakareseptejä tulossa piakkoin.
Laihduttaja tai liikasyömistä varova
Tähän
ryhmään kuuluvalla on kiusaus syödä liikaa ja etenkin kutsuilla
ja muissa seurustelutilanteissa. Mieti
etukäteen, miten aiot syödä ja juoda riippumatta siitä, mitä
toiset tekevät. Jos tulee kiusaus lastata lautanen täyteen ja vielä
santsata, mieti (jos ehdit) mitä seurauksia on sillä, että tässä
ja kaikissa pikkujouluissa ja pirskeissä syöt vatsasi niin täyteen,
että jälkeen päin harmittelet sitä. Entä kun työpaikoilla ja
muualla on joulun alla tarjolla konvehteja ja pipareita? Nimi- ja/tai
syntymäpäivinä saattaa myös olla tarjoilua, ja harvoin se on
terveellistä. Jos haluat laihtua tai sinun täytyy muuten keskittyä
itsehillintään hallitaksesi syömistäsi, et halua heittää
hukkaan sitä hyvää, minkä olet saavuttanut, jos olet jo tehnyt
muutoksia ruokavaliossasi ja saanut aikaan tuloksia.
Juhla-ahmimisesta voi alkaa pitkä alamäki ja elämässä on yksi
epäonnistuminen ja lannistumisen kokemus lisää syömisen alueella.
Kiltti vai jämpti
Kukaan
ei halua olla vaivalloinen ruokavieras. Jos haluaisikin syödä
terveellisesti ja vaikkapa laihduttaa, tyytyy ehkä aluksi vain
syömään sitä mitä tarjotaan. Jos kuitenkin on jo tehnyt
ruokamuutoksia terveelliseen suuntaan, ajan mittaan alkaakin tuntea
virkistyvänsä, voimistuvansa ja ehkä paranee sairaustilastakin.
Silloin alkaa harkita, kannattaako olla kiltti ja syödä samaa kuin
muut ja hankkia itselle väsymys, turvotus ja ehkä kipeä olo. Siitä
on juhlamieli kaukana. Erilaisista ruokahimoista vaivoin jo
vapauduttuaan joutuu ehkä ojasta allikkoon, jos ajattelee ottavansa
"tämän kerran" jotain, joka sitten koukuttaakin
uudestaan. Kaikilla ei ole näin. Jotkut voivat juhlissa syödä
vapaammin ja voivat silti kohtuullisen hyvin, eikä kaikkien tarvitse
kotimatkalla koukata kioskin kautta.
Tuo leikattu raakasuklaakakunpala on jo ateria.
Ovat
omat ruokavalinnat sitten eettisistä, ekologisista tai
terveydellisistä syistä johtuvia, voimme luonnollisesti sillä
ruoalla paremmin kuin tavallisella kaikkea sisältävällä
sekaruoalla, ainakin jos olemme pitäytyneet omalla linjallamme jo
jonkin aikaa. On kasvamisen paikka pitää kiinni linjastaan ja pysyä
rauhallisena eri ruokatilanteissa. Kenenkään ei tarvitse alkaa
perustella ja selvittää valintojaan edes toisten sellaista
tivatessa. Vegaanin tai raakailijan ei pidä imeä ärtyneiden
kanssasyöjien tai ruoanlaittajien ärtyneitä tunnetiloja itseensä.
Tunnetilat olkoot jokaisen omia. Joulu on tärkeänä pidetty
perinteinen suku- tai perhejuhla. Jos teet selväksi, että et syö
eläinperäisiä aineksia, siitä luultavasti jotkut loukkaantuvat
tai hämmentyvät. Kuitenkin kun asian kerran on selvittänyt ja
tarvittaessa auttaa juhlien ruoanlaittajia joko kokkaamalla,
lähettämällä reseptejä tai tuomalla ehkä itse aluksi omat
ruokansa, tilanne tasaantuu ajan myötä. Ja jos kaikille tarjottavat
juureslaatikot on tehty kasvikermaan, sitä kukaan tuskin huomaa!
Ravintolassa
Jos
haluat syödä ravintolassa vegaani- tai raakaruokaa, on parasta
ottaa etukäteen selville mahdollisuuksista. Monilla
ravintolaketjuilla ja ravintoloilla on netissä omat sivut, joilta
löytyy ruokalista sekä merkinnät esim. ruokalajien
gluteenittomuudesta ja vegaaniudesta. Useimmilla ravintoloilla ei ole
vegaani- tai raaka-aterioita. Silloin täytyy vain valita
ruokalistalta jokin annos ja kysyä, miten se keittiössä muutetaan
täyttäväksi vegaaniateriaksi.
Ravintolassa
saatetaan sanoa, että annoksesta voidaan tehdä vegaaninen
jättämällä eläinpitoiset ainekset pois. Se ei kuitenkaan riitä
eikä sitä pidä hyväksyä. Kannattaa kysyä, millä tavalla annos
tehdään ruokaisaksi ja maistuvaksi. Jos henkilökunta vaikuttaa
neuvottomalta, voi ehdottaa, että annos koottaisiin usean ruokalajin
- ehkä alkupalojen - täyttävistä aineksista. Etnisissä
ravintoloissa tällaisia vaihtoehtoja saattaa olla muita enemmän,
kasvistahnoja, dippejä ym.
Raaka-ateria
on haastavampi. Ehkä lähimmäs kelvollista ateriaa pääsee, jos
neuvoo tekemään salaatin, jossa on mukana täyttäviä aineksia
kuten kuivatomaattia, siemeniä ja oliiveja. Jos on valmis joustamaan
keitetyn suuntaan, voi saada vaikka hyvän öljy- ja yrttipohjaisen
perunasalaatin, jossa on tuoreaineksia sekä ehkä kikherneitä tai
papuja.
Ruokailuihin
kannattaa mahdollisuuksien mukaan valmistautua etukäteen meilaamalla
ravintoloihin ja kysymällä, miten se voisi ruokkia seurueesi
(vaikka olisit ainoa). Voit kertoa mainostavasi iloisesti
Facebookissa ja blogissasi sellaista ravintolaa, joka palvelee
vegaania/raakailijaa. Jos valmistautuminen ei ole mahdollista ja
haluaa mennä ravintolaan vaikkapa ystävätapaamiseen, voi
ravintolaan viedä mukanaan yksinkertaista salaattia täydentäviä
aineksia, kuten pähkinöitä, liotettua merilevää tai sitä
kuivatomaattia.
Jos
on menossa tilaisuuteen, jossa on ruokailu, kannattaa kertoa päiviä
aiemmin ruokavaliostaan suoraan keittiömestarille, ei millekään
välikädelle! Ruokavalio täytyy tehdä hyvin selväksi ja kysyä,
millaista ruokaa voidaan järjesteää. Jostain syystä useilla
kokeilla on käsitys, että vegaaniruokaa haluavat ovat laihduttajia.
Usein olen saanut vetisiksi ylikeitettyjä pakastevihanneksia kun
toisille on tarjottu juhla-ateria. Kun olen jäänyt nälkäiseksi,
olen sitten pitänyt huolen, että ei ainakaan jano pääse
yllättämään... näin joskus ennen.
Facebookissa
on ryhmä nimeltä Paskaa vegaaniruokaa. Se toimii varaventtiilinä
huonoa ruokaa saaneille vegaaneille. Annoksista kerrotaan kuvien
kanssa. Paraikaa on menossa kilpailu. Voittajaravintolat tulevat
saamaan kyseenalaisen "kunniamaininnan".
Kutsuille,
kylään
Jos
kutsuja ei ennestään tiedä ruokavaliostasi, kerro siitä. Jokainen
haluaa olla hyvä emäntä/isäntä ja järjestää jokaiselle
tarjottavaa. Voit kertoa summittaisen ohjeen johonkin täyttävään
yksinkertaiseen salaattiin, jonka valmistamiseen ei tarvita
tehosekoitinta (kaikki tehosekoittimen omistajatkaan eivät osaa
laitettaan käyttää).
Voi
tietenkin viedä mukanaan omat ruoat. Jos haluaa joskus olla oikein
fiksu, voi tehdä niin ison annoksen, että sen voi panna tarjolle
kaikkia varten, mutta pidemmän päälle tämä on aika ankea ja
kalliskin ratkaisu. Voi myös tarjoutua auttamaan kutsujen
järjestäjää tulemalla keittiöön laittamaan ruokaa ja sillä
tavoin saada laitettua itselleen ruokaa talon tarvikkeista. Ylipäätään
on hyvä, jos ei lähde ravintolaan tai kutsuille kovin nälkäisenä,
vaan hieman ravittuna.
Moni vegaani on sivustoilla kertonut vieneensä juhliin itseään varten tarkoituksella niin upeat ja runsaat sapuskat, että muu juhlaväki olisi halunnut käydä kiinni niihin!
Ihmiset puhuvat usein ruoasta. Jos jaksamme edes silloin tällöin
tuoda esille omaa näkemystämme, on mahdollista tapahtua muutoksia,
varsinkin jos ihmiset saavat maistaa herkullisia vegaaniruokia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti