Huom. yhdyssanaoikeakielisyyssäännöt.
Lapsena
haaveilin, että olisipa karkkia, joka olisi yhtäaikaa lakritsaa ja
suklaata. Jouluna saikin pistää suuhun molempia samalla kertaa. Jos
olisin tiennyt, että aikuisena teen näitä itse, en olisi malttanut
odottaa aikuiseksi kasvamista. Valkoista tämä suklaa ei ole, koska
makeutteena on vaahterasiirappia. Jos haluat vaaleaa, valitset jonkin
valkean kidesokerin.
Tässä
on kaksi vähän erilaista valkosuklaaohjetta. Kaakaovoi on kallista,
joten vähän halvemmalla suklaan makuun pääsee, kun jatkaa sitä
sattumilla kuten pähkinöillä tai -rouheella ja
kuivahedelmäpaloilla tai kuivatuilla marjoilla. Niitä voi lisätä
miten paljon hyvänsä ja käyttää suklaata lähinnä sideaineena.
Vähennä vaahterasiirapin määrää sen mukaan kun lisäät
kuivahedelmiä tai -marjoja. Rusinat ovat lakusuklaassa rakenteensa puolesta tosi mukavia. Joutuu pureskelemaan ja nautinto pitkittyy.
Käytän
lakritsijauhetta, jonka purkin kyljessä lukee nimenomaan
lakritsijauhetta. Se maistuu vanhan ajan salmiakkijauheelta ja on
lakritsista uutettua. Mitään lisäaineita siinä ei ole. Kaupan on
myös lakritsinjuurijauhetta, joka on jauhettua juurta. Se
maistuu erilaiselta.
Valkosuklaan maku on mieto. Jos olet tottunut syömään kaupan voimakkaan makuisia esanssikarkkeja, saatat haluta lisätä sitruunankuorta ja lakritsijauhetta. Maistele ja maustele. Piparimausteitakin näihin voi lisäillä.
Valkosuklaan maku on mieto. Jos olet tottunut syömään kaupan voimakkaan makuisia esanssikarkkeja, saatat haluta lisätä sitruunankuorta ja lakritsijauhetta. Maistele ja maustele. Piparimausteitakin näihin voi lisäillä.
Sitruunalakritsivalkosuklaa
2 dl
kaakaovoita
1½
dl cashewpähkinöitä
3 rkl
vaahterasiirappia
2 tl
lakritsijauhetta
1 tl
vaniljajauhetta
1/3
tl raastettua sitruunankuorta, miel. luomua
pari
hyppysellistä suolaa
(½ - 3/4 dl rusivelho,
ei kun -noita)
Jos
kaakaovoi on palana, raasta se karkeaksi. Lisää siihen
lakritsijauhe, vanilja, sitruunankuori ja suola. Sulata
vesihauteessa. Historia tietää myös tapauksia, joissa rasva on
sulatettu levyllä alhaisimmalla lämmöllä.
Rasvan
sulaessa jauha pähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Jos olet
allerginen cashewpähkinöille mutta et manteleille, voit jauhaa
vaihtoehtoisesti manteleita tai vaikka auringonkukan- tai
kurpitsansiemeniä. Siemensuklaan väri on harmahtavampi.
Cashewpähkinät jauhautuvat nopeasti hyvin hienoksi jauhoksi.
Appelsiinikrokanttivalkosuklaa
Tattari
vähentää tämän suklaan rasvapitoisuutta. Voit tehdä suklaan
myös ilman tattaria. Jos käytät tattaria, tarvitset kuivurin.
2 dl
kaakaovoita
1 dl
cashewpähkinöitä
1 dl
liotettuja tai idätettyjä kuivattuja tattarisuurimoita
2 rkl
vaahterasiirappia
1 tl
vaniljajauhetta
½ tl
raastettua appelsiininkuorta, miel. luomu
pari
hyppysellistä suolaa
1 dl
rusinoita
½ dl
jotain pähkinärouhetta tai kokonaisia hasselpähkinöitä
Valmista suklaa edellisen ohjeen mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti