Makoisia pehmiksejä, smuuteja ja vanukkaita sekä puuroja voi silti tehdä myös ilman banaaneja ja muita tuontihedelmiä, enkä nyt puhu prosessoiduista sokereista. Meillä kotimaassa on ainakin kaksi hyvää makeuttajaa omasta takaa: ruusunmarjat ja omenat! Äkkimakeaa steviaakin voi kasvattaa kesäkauden itse, kuivata lehdet ja käyttää makeutteeksi.
Ruusunmarja paksuntaa mukavasti marjaruokia ja sopii miedon makuisena kaikkeen. C-vitamiinin ja karotenoidien lähteenä se on ylivertainen. Sitä voi sanoa superruoaksi, sillä jo muutaman marjan lisääminen ruokaan parantaa sen ravintoarvoa.
Ruusunmarja eli ruusunkiulukka alkaa eteläisimmässä Suomessa kohta kypsyä. Kurtturuusu on yleisin kiulukankantaja, mutta muidenkin ruusujen marjoja voi kerätä. Kaikkia syötäviä marjoja voi, saa ja pitää kerätä myös yleisistä puistoista, jos vieressä ei ole kovin paljon moottoriliikennettä. Yleensä kaupungin puistoissa ei saa käyttää kasvimyrkkyjä, koska niiden ajatellaan olevan myös lasten leikkipaikkoja. Jos rikkaruoho- tai muuta myrkkyä olisi paikallisesti jossain kohtaa käytetty, kasvin ympärillä näkyy ruskea rengas kuollutta kasvustoa.
Ruusunmarja kerätään punaisena mutta vielä hieman napakkana. Jos pinta on jo aivan pehmeä, hedelmälihan voi järsiä siementen ympäriltä, mutta muuten pehmeää marjaa on hankala käsitellä. Viime kesänä yritin syssymmällä vielä pehmeitäkin kerätä, mutta sain saaliiksi niin paljon toukkia, että en suosittele. Napakka marja halkaistaan ja siemenet kaavitaan tarkasti pois esim. pikkulusikalla tai sen toisella päällä.
Peratut marjat voi soseuttaa jollain sekoittimella ja pakastaa vaikka jääpalamuotteihin tai pusseihin sopiviksi annoksiksi. Jäädytetyt palaset irrotetaan muoteista ja pussitetaan. Peratut marjat voi myös kuivata kasvikuivurissa koviksi ja säilyttää lasipurkeissa.
Tein kaksi makeaa ruokaa pelkästään kotimaisista aineksista. Uutta ruusunmarjasatoa odotellessani minulla oli käytössä kuivamarjoja. Tuoreita ruusunmarjoja voit käyttää kourallisen tai ihan maun mukaan, ei ole tarkkaa.
Namsikka
(1 annos)
n. 2 dl mansikoita
n. 2 dl mansikoita
2 rkl kuivattuja ruusunmarjoja
muutama kuivattu kotiomenaviipale
Liota kuivamarjoja yön yli tai vähintään muutama tunti, kunnes eivät ole enää kovia. Kuivatut omenaviipaleet pehmenevät nopeammin. Sekoita pohjoisen hedelmät tehovekottimessa tai vauvavatkaimessa sileäksi. Lisää vettä tarvittaessa.
Namsikka käy mihin tahansa mihin hilloa haluaa. Tein puuron.
Raakakaurapuuro
kuorittuja kauranjyviä haluamasi annos
kuivattuja omenviipaleita samoin
tai ruusunmarjojakin voi käyttää
vettä
Huuhtele nakukaura ja liota sitä yön yli runsaassa vedessä. Liota myös muita kuivattuja aineksia. Kaada kauran liotusvesi pois ja huuhtele vielä. Sekoita tehosekoittimessa osa kaurasta ruusunmarjoineen ja/tai omenaviipaleineen sekä marjojen tai hedelmän liotusvettä puuroksi. Lisää vettä tarvittaessa. Jos haluat joustaa ainesten kotimaisuudesta, voit maustaa puuron esim. kanelilla ja vaniljalla. Kokoa puuro. Voit lisätä muitakin marjoja. Minusta on mukavaa syödä osa kaurasta kokonaisena. Niissä on hyvä purutuntuma, ja samalla puuron sulaminen alkaa tehokkaasti jo suussa riittävän syljenrityksen ansiosta.
Hyvät omega-3-rasvahapot saat, jos liotat myös 2 rkl pellavansiemeniä n. 1½ dl:ssa vettä. Lisää nämä puuroaineksiin ennen kuin sekoitat kaiken tasaiseksi.
Raakaravinnon peruskurssi netissä 22.9. - 5.11.2015
http://hellatonkokki.blogspot.fi/p/blog-page.html
Ilmoittaudu nyt, jotta pääset mukaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti