torstai 29. joulukuuta 2016

Vegaaninen munakokkeli



Uutta vuotta lähestytään, mutta vielä on jouluisia astioita käytössä. "Kokkeli" on monipuolinen ja täyteläinen lohtu-/mukavuusoloruoka. Keho hyödyntää kurkuman hyvät ominaisuudet täydemmin ruoasta, jossa on myös rasvaa ja mustapippuria. Jos valitset käyttää suolana mustaa suolaa - kala namak - kokkeli maistuu enemmänkin munalta, koska musta suola sisältää rikkiä. Kokkelia voit

- levittää paahdetun leivän tai krakkerin päälle

- kauhoa porkkanaviipaleisiin, selleritankoihin tai kaalipaloihin

- sekoittaa paksuksi kastikkeeksi pikkupaloiksi ja murusiksi pilkottuun kukkakaaliin.

2 dl manteleita, cashewpähkinöitä tai valmista mantelijauhoa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl oluthiivaa tai ravintohiivahiutaleita
1 tl kurkumaa

valkosipulinkynsi murskattuna
mustapippuria
vettä
suolaa maun mukaan


Jauha kuivat mantelit tai cashewpähkinät tehosekoittimessa jauhoksi. Pane ainekset kulhoon ja lisää aluksi ½ dl vettä ja sekoita lusikalla. Lisää sitten sen verran vettä, että saat haluamasi paksuisen levitettävän tai kukkakaalimuruihin sekoitettavan tuloksen.

torstai 22. joulukuuta 2016

Silvopleetä kirjaksi

Satu Silvo puhui kirjan, jonka Virpi Melleri kirjoitti. Syntyi Silvoplee: elinvoimaa kasvisruoasta (WSOY, 2016).


Näyttelijä Satu Silvo kertoo kirjassa ruokaelämäntarinansa. Silvo kärsi ruokaperäisistä ja invalidisoivista vatsakivuista lapsesta asti. Myöhemmin tuli tulehduskierre jatkuvine antibiootteineen. Löydettyään elävän ravinnon hänen suolistonsa toipui ja vastustuskyky parani. Nykyään elävä ravinto on osa Silvon ruokavaliota, kuten on ravintolassaan Silvopleessäkin Helsingin Hakaniemessä. Sain kirjan arvostelukappaleena.

Silvo rupattelee omaa tarinaansa ja puhuu myös ravitsemuksesta helppolukuisesti. Hänellä on ollut hyviä opettajia: elävän ravinnon hän löysi itseltään Marjatta Svennevigiltä, jonka oppiäiti oli elävän ravinnon ruokaohjelman kehittänyt Ann Wigmore. Myöhemmin Silvo oppi lisää biokemisti Paula Heinoselta kulkiessaan luennoimassa tämän kanssa. Heinonen oli niin ikään saanut aikoinaan avun vaivoihinsa ruoan avulla.

Silvo uskaltaa sanoa kirjassaan sen, mitä minä en tulevassa kirjassani. Suora lainaus: Toiset tekevät hidasta itsemurhaa juomalla, toiset tekevät samaa hienovaraisemmin epäterveellisellä ruoalla. He eivät anna itselleen edes mahdollisuutta hyvinvointiin.

Kirjassa on myös paljon Silvon subjektiivisia mielipiteitä. Hän oli nuorena hetken aikaa vegaani. Hän koki kuitenkin, että vegaanien suhde luontoon on ristiriitainen margariinin käytön takia. Hei Satu, suurin osa vegaaneista valitsee elämäntapansa eläinoikeuksien takia. Vegaanit eivät myöskään ole yhtenäinen joukko, joka syö samalla tavoin. Osa haluaa syödä pääasiassa rasvaista mättöä, osa taas ei koske margaariiniin, osa on jopa raakailijoita. Elävä ravintokin on vegaaniruokaa. Silvo väittää, että "Täytyy olla hemmetin sinnikäs pystyäkseen noudattamaan kaikkia itselleen asettamiaan tiukkoja sääntöjä." Se on varmaan hänen oma kokemuksensa, jota monet vegaaneista eivät kuitenkaan jaa. Kun tietyt valinnat on tehnyt ja osaa laittaa hyvää ruokaa valitsemissaan rajoissa, voi nauttia hyvästä ruoasta eikä tarvitse mitenkään kipuilla itsensä kanssa.

Silvo puhuu paljon rakkaudestaan nimenomaan elävään ravintoon. Ruoka todellakin auttaa kehoa paranemaan sairauksista ja teksti on innostavaa. Elävän ravinnon menetelmiä ei kuitenkaan opeteta kirjassa juuri lyhyttä yhden kappaleen mittaista idätysohjetta enempää. Resepteistä suurin osa on yllättäen kuumennettua ruokaa. Reseptit ovat ravintolasta peräisin ja annokset kauniisti aseteltuja, ammattitaitoinen ravintolahenkilökuntahan on ollut asialla. Aineslistat ovat mukavan lyhyitä ja ruoat helppovalmisteisia. Makeita herkkuja on myös runsaasti. Monet ruoat jäisivät minulta kokeilematta runsaan rasvamääränsä vuoksi, mutta reseptit ovat monipuolisia, ja suuri osa niistä vegaanisia.

Valmistin ensin Annan pastasalaattia punajuuripestolla. Se oli todella hyvää, ja pastan kanssa tehty punajuuripesto valmistettiin kuumentamatta, mikä myös oli plussaa. Hampunsiemenet lisäsivät lähiruokamaisuutta. Olen valmistuttanut sitä vegaaniruokakursseillanikin, ja tykätty on. Resepti on Anna Lounajan. Ruoka ei kaivannut mielestäni enää salaattia, joten tässä hieman proosallinen mätkäys nälkäisen ihmisen lautasesta:


250 g esim. papu- tai tattaripastaa
1 tl suolaa
loraus oliiviöljyä
kourallinen punamangoldinlehtiä
1 varsi kevätsipulia
tuoretta basilikaa

pestoon:
1 punajuuri
1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
½ sitruunan mehu
kourallinen tuoretta persiljaa
kourallinen tuoretta basilikaa


Keitä pasta pussin ohjeen mukaan suolavedessä

punajuuren kanssa. Lisää oliiviöljy.

Laita punajuuri ja muut peston ainekset

tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi.

Sekoita pesto pastan joukkoon. Pese

punamangoldinlehdet,

hienonna kevätsipuli

ja lisää nekin pastan joukkoon. Tarkista maku.

Koristele vielä tuoreella basilikalla.

Kokeilin myös "Melkein perunasalaattia", jossa ei ollut perunaa ja jota en kokenut perunasalaattimaiseksi, mutta mielelläni senkin söin. 

Neljälle


Laita cashewpähkinät likoamaan haaleaan veteen noin

puoleksi tunniksi, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.

Kaada vesi pois ja huuhtele pähkinät.

Sulata herneet, jos käytät pakastettuja. Kuutioi omena,

kesäkurpitsa, kurkku ja sipulit.

Tee kastike tehosekoittimessa: mittaa kannuun

tahini ja cashewpähkinät, mausta suolalla ja sekoita

tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä.

Sekoita kastike muihin aineksiin ja tarkista maku.

4 dl cashewpähkinöitä
1 dl herneitä (tuoreita tai pakaste)
1 hapan omena
1 kesäkurpitsa
1 hapan- tai suolakurkku
2 kevätsipulinvartta
½ punasipuli
2 rkl tahinia
suolaa
(vettä)



keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Vegaaninen "munasalaatti"

Miten olisi jouluna tai uutena vuotena? Musta suola antaa ruokaan hämmästyttävästi munan makua, jota muut maut tukevat. Suolaa täytyy olla riittävästi. Sitä saa luomu- ja ekokaupoista. Annos on yhden henkilön ateria, joten moninkertaista annos tarvittaessa.


kastike
1 avokado
½ tl mustaa suolaa
2 rkl oluthiivaa
2 rkl sitruunan mehua
2 tl dijonsinappia
½ tl sipulijauhetta
½ tl curryä
(1/3 tl sellerinsiemeniä)
¼ tl mustapippuria
3/4 dl vettä tai sen verran kuin tehosekoitin tarvitsee, 
mutta voi tehdä myös vauvavatkaimella

Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmä tehosekoittimeen. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Kaada astiaan ja sekoita siihen alla olevia aineksia.

Tässä munasalaatissa oli 
1 dl keitettyjä kikherneitä 
1½ sellerinvartta pilkottuna
muutama haarukallinen retiisinversoja, toivat topi kärkeä
tilliä

Voit myös käyttää esim. ituja, hapankaalia, pilkottua paprikaa, tomaattia, kurkkua, fenkolia, kesäkurpitsaa, persiljaa yms.

Hellaton kokki löytyy nyt Facebookistakin.

Tämä ja noin 150 muuta reseptiä on tammikuussa ilmestyvässä kirjassani Hellattoman kokin elävä raakaravinto (Moreeni kustannus), josta paisui lähes 300-sivuinen. Paljon tietoa ravitsemuksesta, paljon seikkaperäistä tietoa ja ohjausta raa’asta ja erityisesti elävästä ravinnosta, pitkä seikkaperäinen luku idätyksestä, hyvä perehdytys kuivattamiseen ja paljon muuta. Ruokavaliomuutoksia voi tehdä monella tavalla omasta kiinnostuksesta ja mieltymyksistä riippuen. Kirjassa on ihmisten kertomuksia siitä, miten elävä ravinto on auttanut heitä. Useat heistä ovat tuttuja Elävä raakaravinto ry -yhdistyksessämme. Tätä voisi vaikka toivoa joulupukilta jälkitoimituksena!


 Lue, miten saat ruoasta tarvitsemasi ravintoaineet. Ruoka on kuitenkin paljon muutakin kuin ravintoaineita. Suuri osa kirjan resepteistä on helposti toteutettavissa. Voit laittaa tilakkapihvejä, lindströminpihvejä, muusia, jukurttia, fiiliä, lakuja, leivoksia, jäätelöitä. Eli kaikkea puurosta pitsaan ja karkeista kakkuihin. Kuivureita saa nykyään ostettua muutamalla kympillä läpi vuoden, joten voit tehdä sipsejä, napsuja ja kuivurikarkkeja. Kaikki reseptit ovat vegaanisia eli täysin kasviperäisiä sekä gluteenittomia.

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Raakapiparit

Raakapipareista tulee ehkä mieleen piparitaikina. Nämä raakapiparitkin voi pyöritellä taikinana namusiksi. Kannattaa kuitenkin kokeilla myös kuivattamista. Kävin tarkistamassa, että ainakin MinniMannissa myydään edelleen kuivureita, vaikka sieni- ja marjakausi on ohi. Raakaruoka rulaa niin, että ymmärtävät pitää kuivureita saatavilla ympäri vuoden. Ei kuivurin tarvitse olla kallis.


2 dl manteleita
3/4 dl kookoshiutaleita
½ dl pellavansiemeniä
2 rkl kookosjauhoa
1 dl tuoreehkoja taateleita, poista kivet
1 rkl vaahterasiirappia
2 tl kanelia
1½ tl inkivääriä
1/3 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
hyppysellinen suolaa


Tähän kuvan versioon lisäsin myös porkkanaa. Väri on kiva. Porkkanapiparit jäivät pehmeähköiksi.

Jauha tehosekoittimessa mantelit ja pellavansiemenet.

Tuoreehkoja taateleita löytää he-vi-osaston kylmähyllyltä pahvirasiassa. Poista kivet. Voit käyttää myös kuivattuja taateleita, mutta tuoreemmista tulee helpommin tasainen tulos.


Sekoita monitoimikoneessa kaikki ainekset tasaiseksi. Jos ei ole monitoimikonetta, ei haittaa, jos käytät tuoreehkoja taateleita. Voit vaivata taikinan myös käsin. Tarkista maku.

Voit tehdä näistä tuorenameja tai sitten pipareita: Kauli leivinpapereiden välissä 2 mm:n paksuiseksi levyksi, tee muotilla pipareita ja kuivata leivinpaperilla päällystetyllä kuivurilevyllä kuivurissa. Näistä ei tule ihan saman rapeita kuin sokeripipareista tulee uunissa. Säilytä tiiviisti suljetussa tölkissä.

Tammikuussa ilmestyy uusi kirjani Hellattoman kokin elävä raakaravinto. Kuvassa on myös suklaapatukoita, lanttukeksejä, porkkana- ja lanttuskonsseja.

maanantai 12. joulukuuta 2016

Chiajoulupuuro ja luumusoppa


Chiansiemenistä tulee hyvä joulupuuro, ja tehtyäsi luumusoppaa kerran keittämättä et eittämättä enää halua keitellä hedelmien vitamiineja hengiltä.

Puuron tekeminen alkaa maidosta. Jos haluat päästä helpolla, voit ostaa jotain pastöroitua kasvimaitoa valmiina. Suosittelisin kuitenkin opettelemaan maidon teon itse. On tyydyttävä tunne osata tehdä itse maitoa vaikka iltajuomaksi tai puurojen kanssa.

Maito

Mistä aineksista maitosi teetkin, et tarvitse tarkkoja reseptejä, kun muistat pari asiaa.

1. Käytä 1 osa siemeniä/pähkinöitä/jyviä ja 4 osaa vettä, siis esim. 1 dl siemeniä ja 4 dl vettä. Siemeniä täytyy olla riittävästi, jotta tehosekoittimen terät peittyvät.

2. Huuhtele siemenet tms. ja liota niitä runsaassa vedessä noin 8 tuntia. Hampunsiemeniä ei ole tarpeen liottaa. Jos käytät kuivahedelmiä makeutukseen, huuhtele ja liota myös niitä. Suosittelen chiapuuroon maidon pohjaksi kuorittuja hampunsiemeniä – niitä saa kotimaisinakin ja niissä on omega-3-rasvahappoja – manteleita, hassel- tai cashewpähkinöitä.

3. Valuta liotusvesi pois ja huuhtele ainekset.

4. Kaada siemenet yms. tehosekoittimen ja lisää vettä niin, että siemenet peittyvät. Ehkä haluat lisätä ripauksen suolaa. Käynnistä sekoitin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää vesi parissa erässä, jotta maidosta tulee mahdollisimman tasaista. Huom. Jos teet maitoa muuta kuin chiapuuroa varten, voit makeuttaa maitoa esim. kuivahedelmillä tai stevialla. Kuivahedelmiä on paras liottaa muutama tunti, jotta ne sekoittuvat maitoon hyvin.


Joulupuuro

kahdelle
4 dl kasvimaitoa
6 rkl chiansiemeniä
muutama tippa steviaa/1 rkl vaahterasiirappia/kookossokeria
1 tl luomukanelia
ripaus suolaa

Sekoita chiansiemenet hyvin maitoon mausteiden kanssa kulhossa lusikalla. Sekoita 5 minuutin päästä uudelleen, jotta puuro ei paakkuunnu. Anna puuron tekeytyä 8-10 h, jotta chiansiemenet ehtivät kunnolla turvota. Valmista luumusoppa.

Luumusoppa

Tämä on pikemminkin sose. Luumujen lisäksi soppaan sopivat muutkin kuivahedelmät, mitä nyt yleensä sekahedelmäsoppaan käytetään.
1½ dl kuivattuja luumuja
2 dl vettä
(kirpakampaa makua haluava puristaa osaksi nestettä appelsiinin mehun ja raastaa hieman kuorta mukaan)

Liota kuivahedelmiä 2 dl:ssa vettä muutama tunti tai yön yli. Ota osa kuivahedelmistä erilleen ja säästä ne kokonaisina luumusoppaan. Soseuta muut ainekset lioteusveden kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää kokonaiset luumut sopan kanssa tarjoilukulhoon.

Jos haluat vielä "kermavaahtoa" puurolle, tee ihanaa cashewvaahtoa.
Kerma
Tämän kerman rakenne on hieno ja paksu.
1 osa cashewpähkinöitä
2 osaa kypsää avokadoa
vaahterasiirappia, kookossokeria tai steviaa makeutteeksi maun mukaan
vaniljaa
vettä sen verran kuin tehosekoitin toimiakseen vaatii

Jauha kuivat cashewpähkinät kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmä kuorestaan sekoittimeen. Lisää vähän valitsemaasi makeutetta ja vaniljaa sekä vähän vettä. Sekoita aineksista paksu kerma ja lisää vettä sen verran kuin tehosekoitin toimiakseen tarvitsee. Avokado ei säily, joten tee tätä kerta-annos.

perjantai 9. joulukuuta 2016

Inkiväärinen raakajäätelö

Iltaruoaksi syön usein jäätelöä. Lisäaineetonta, ei lisättyä sokeria jne. Omatekemää. Otin pakastimesta 3 kuorittua banaania ja annoin niiden levätä huoneenlämmössä n. 10 min. Paloittelin ne tehovekottimeen, raastoin sinne peukalonpään kokoisen palan inkivääriä ja pusersin puolikkaan sitruunan mehun. Kairasin sopivasti ja päälle tiputtelin saksanpähkinäpaloja pureskeltavaksi. Oi.

torstai 8. joulukuuta 2016

Maailman helpoimmat marmeladit

Tämä marmeladi sisältää kaikki maut mitä marmeladilta voi toivoa, ja enemmän. Kuivattelin kiiviviipaleita pari vuotta sitten. Niitä mutustellessani aistini kertoivat, että tuloksena oli marmeladi. Hieman ksylitolisokeria rouskeeksi ja kirpeyttä lempeyttämään, eikä mitään puutu.


Kuori kasa kiivejä, leikkele 3 mm:n paksuisiksi viipaleiksi, pistä leivinpaperilla peitetyille kuivurialustoille ja kuivata kuivurissa aamusta iltaan tai niin kauan, kunnes tulos on hyvä. Viipaleet ovat päältä kuivia ja sisältä marmeladimaisia. Tällaisenaan ne eivät ole täysin kuivia, joten ne eivät edes teoriassa säilyisi pitkään. Jos jatkat kuivattamista, saat toffeisempaa tulosta, hyvää sekin.


Yläkuvan marmeladi on tehty keltaisista kiiveistä. Kuivattu kiivi on kirpeää, mutta varsinaisia sitruunapommeja saat, jos tirautat viipaleille ennen kuivatusta sitruunamehua. Nämä vihreät kiivit on viipaloitu pitkin päin:


Kannattaa kuivatella iso satsi kerralla, sillä hyvin nestepitoisena kiivi menee pieneksi. Sanoisin, että jos pitää marmeladista, kiivimarmeladi riittää syyksi hankkia kuivuri. Niitä saa muutamalla kympilläkin.

Hellaton kokki on nyt myös Facebookissa.
https://www.facebook.com/Hellaton-kokki

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Jäätelö ilman koneita

Ei jäätelökonetta, ei edes tehosekoitinta. Popsikkelit! Näin: 



Banaani keskeltä kahtia, grillitikku tai jäätelötikku sisään ja pakastumaan muutamaksi tunniksi. Muuhun en ole koskaan grillitikkuja käyttänytkään. Tällä kertaa pistin 2 banaania eli 4 puolikasta.

Suklaa: tietysti voi käyttää valmista suklaata ja sulattaa sen. Ihan helppoa on tehdä suklaa itse. Sen voi maustaa mieleisekseen, ei tarvita lisäaineita, ei myöskään sokeria, ja lisäksi siihen voi upottaa terveellisiä aineksia kuten viher- tai marjajauheita.

Ruukaan tehdä suklaan niin, että puolet rasvaa eli raakakookosöljyä ja kaakaovoita ja vähän enemmän kuin toiset puolet kaakaojauhetta sekä carobjauhetta. Carob eli johanneksenleipäpuun hedelmän jauhe muistuttaa suklaata mutta ei ole stimulantti eikä kitkerä vaan makea. Se hoitaa makeuttamisen. En raakakaakaosta niin piittaa, joten itselleni teen yleensä tavallisesta reilun kaupan kaakaojauheesta. Lisäksi voi makeuttaa esim. stevialla. Tähän satsiin meni

½ dl kookosöljyä
runsas 1/4 dl carobjauhetta
runsas 1/4 dl kaakaojauhetta
pari tippaa steviaa
ripaus hyvää suolaa 
mausteita (en nyt lisännyt)

Näin pienen suklaamäärän kanssa saa vähän askaroida, jotta sen saa banaanille. Voit myös tehdä isomman annoksen suklaata, jotta voit helpommin kastaa banaanit siihen. Jäljelle jäävän suklaamassan loppusijoituspaikka löytynee vaivattomasti.

Jos huoneessa on lämmin kuten helteellä saattaa olla, kookosöljy on jo valmiiksi juoksevassa muodossa. Siksi käytinkin pelkästään sitä tällä kertaa. Silloin vain lisää siihen muut ainekset pienessä kupissa ja sekoittaa hyvin. Jos öljy on jähmeää, sulata se. 

Jäätyneistä banaanipuolikkaista tulee astetta parempia, jos sivelet ne tahinilla tai jollain pähkinä- tai mantelitahnalla. Se jähmettyy banaanin pintaan kohta, ja sitten ne on helppo dipata sulaan suklaaseen. Kallista kuppia kun kastat banaanin suklaaseen, jotta saat suklaan ulottumaan mahdollisimman pitkältä matkalta banaaniin. Pyörittele banaani suklaassa. Jos haluat suklaan pintaan vielä jotain pureskeltavaa, voit kieritellä jädepuikot heti dippaamisen jälkeen hampunsiemenissä, kookoshiutaleissa tai muussa purussa. Ole nopea, sillä suklaa jähmettyy hetkessä. 

Ja eikös nämä voi sitten heti syödä. Jos kuitenkin pistät ne pakastimeen vielä odottamaan, niiden on hyvä tarjolle pistettäessä antaa olla jonkin aikaa huoneenlämmössä. Umpijäistä banaania ei nimittäin kannata alkaa heti järsiä. Pakastettua banaania voi käyttää vasaranakin, sen verran luja se on.

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Ruusuvanukas, sokeriton

Ajan aatetta "Ruokaa puistosta". Ruusun terälehdissä ei ole paljon kaloreita, mutta niissä on toisenlaista energiaa. Jos joku moittii, että viet kauniit kukat yhteisestä puistosta, kerro hänelle, että uusia kasvaa. Ja minusta ruoka kyllä menee kauneuden edelle. Ruusu maustaa vanukkaan hienostuneesti, ja sopii tarjottavaksi vaikka kenelle.



Ruusuvanukkaan makeuttaa stevia. Kannattaa katsoa kaupassa tuoteseloste tarkasti, ettei mukana ole sokeria, koska erilaisia tuotteita on kaupan ainakin marketeissa. Steviaa voi kasvattaa itsekin, ja lehtiä kuivaamalla saa makeaa satoa talveksi. Isoista marketeista saa jo myös chiansiemeniä, jotka vanukastavat tämän ruoan. Ruoanvalmistukseen käytettävää ruusuvettäkin löytyy eko- ja luomukaupoista, jos ei ole mahdollisuutta kerätä ruusun terälehtiä. Se on kuitenkin hintavaa eikä säily pitkään.

Puuroksikin tätä voi nimittää, ohjeesta tulee nimittäin lautasellinen.

½ dl manteleita tai mantelijauhetta
2 dl vettä
2 rkl chiansiemeniä
10 ruusunkukan terälehdet
vaniljaa lusikankärjellinen
6 tippaa steviaa tai jauheena annosteltuna pieni pöläys, kokeile

Ruusuissa on paljon medenkerääjiä, joten varo niitä kun keräät terälehtiä. Kuivata terälehdet esim. lakanalla, ritilällä tms. alustalla. En ole koettanut tehdä vanukasta tuoreista terälehdistä. Kuivuvat vuorokaudessa, jos ilma on kuiva.

Tee mantelimaito: liota manteleita 12 tuntia. Vaihtoehtoisesti voit jauhaa kuorettomat mantelit kuiviltaan jauhoksi. Mantelijauhoakin saa valmiina kaupasta, jos haluat käyttää sitä. Liotetut mantelit kuitenkin sulavat paremmin, ja niiden ravintoaineet imeytyvät täydellisemmin. Maidostakin tulee tällä tavoin parempaa.

Pane mantelit tai jauho tehosekoittimeen ja lisää vesi kahdessa erässä kun sekoitat niin kauan, että saat tasaisen maidon. Jotkut haluavat pusertaa maidon harsokankaan läpi erottaakseen kuidut maidosta, minä en. 

Murusta kuivuneet terälehdet kannuun, lisää stevia ja vanilja ja jatka sekoittamista. Minä haluan, että vanukkaassa näkyy pinkkejä terälehtipilkkuja, joten lisään terälehdet vasta valmiiseen maitoon ja sekoitan sitten vain vähän aikaa.

Kaada ruusumaito pieneen kulhoon ja sekoita siihen huolellisesti chiansiemenet, jotta ei jää paakkuja. Sekoita 5 min kuluttua vielä uudelleen. Maista ja lisää makeutta tai vaniljaa jos kaipaat. Anna tekeytyä 8 h, jotta chiansiemenet turpoavat kunnolla. Viilennä.

Seuraavalla kerralla sekoitan ruusuvanukkaaseeni muutaman mansikan tai vadelman.



torstai 16. kesäkuuta 2016

Jänis halusi porkkanajäätelöä

Jänis tuli kauppaan ja kysyi: "Onko porkkanajäätelöä?". Kauppias vastasi, että ei ole. Seuraavana päivänä jänis tuli taas kauppaan kysymään, onko porkkanajäätelöä. "Ei ole", vastasi kauppias taas. Kolmantena päivänä jänis tuli jälleen kysymään porkkanajäätelöä. Kauppias hermostui. "Naulaan sinut seinään kiinni, jos tulet vielä kyselemään porkkanajäätelöä!" hän sanoi. 

Seuraavana päivänä jänis tuli kauppaan ja kysyi kauppiaalta: "Onko nauloja?" Siihen kauppias: "Ei ole." 

"No siinä tapauksessa onko porkkanajäätelöä?"
 
Minä voisin perustaa porkkanajäätelökioskin viereisen puiston katoksen alle. Rusakoita riittää. 

Kotimaiset porkkanat ovat tilapäisesti loppuneet, mutta ruotsalaisia lähiporkkanoita kaupoista löytyy. Mangoja on. Mango on hyvä sorbetti- ja jäätelöaines pehmeän rakenteensa ansiosta. Jos teet mangosta ja porkkanasta mehujään, kieltä kohmettava jää kaipaa joidenkin mielestä jotain lisää. Vaikka tähän tapaan:

Mango-porkkanamehujää  

1 kypsä mango
1 keskikokoinen porkkana
½ sitruunan tai appelsiinin mehua
1/4 - 1/3 tl jommankumman sitruksen kuorta raastettuna
saatat kaivata makeutta lisää, joten lisää pari tippaa steviaa tai ½ rkl vaahterasiirappia tai 1 tl kookossokeria tai vähän ksylitolia tms.

Jos sinulla on tyrnimarjoja tai -mehua, voit vetää enemmän kotiinpäin ja vaihtaa sitrukset ½ - 1 ruokalusikalliseen tyrniä. Maku tosin voi olla enempi tyrninen kuin mangoinen. 

Jos haluat ruokakuntasi saavan jotain vieläkin terveellisempää, lisää mehujäämassaan hieman viherjauhetta, pinaattia tai villivihanneksia. Kokonaisia lehtiä käyttäessäsi sekoita ainekset hyvin, jotta lehdet eivät jää palasiksi. Väri ei muutu ihan pienestä määrästä. Tässä mehujäässä oli noin 1/3 tl viherjauhetta.  

Kuori kuorimaveitsellä mango ja porkkana ja paloittele ne. Leikkaa terävällä veitsellä mangon litteän kiven ympäriltä hedelmäliha. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Jos sekoittimesi ei ole kovin tehokas, raasta porkkana ensin hienoksi. Tarkista maku. Sen tulee olla vähän kirpeä ja melko makea, jotta maku on riittävän voimakas jäisenä. 

Kaada massa mehujäämuotteihin tai käytä sopivia pieniä kotoa löytyviä purkkeja, joiden suuosa ei ole muuta purkkia kapeampi. Haluathan saada mehujään ulos purkista. Pistä lusikka purkkiin ja jäädytä ainakin neljä tuntia.

Tästä mehujäästä saa runsaasti karoteenia. Kun sitä nauttii kyllin usein, saa kalpeinkin naama lämpimän sävyn.



Muita kesäisiä ruokia sitten juhannukselta alkavassa nettiryhmävalmennuksessani
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2016/05/kesan-raakaravintovalmennus-2016.html


 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Keitto kuumuuteen tai koleuteen

Maukkaan tuorekeiton voit tarjota viilennettynä helteellä tai sitten kolealla säällä huoneenlämpöisenä tai hieman lämmitettynä. Monikäyttökeitto, kun juhannuksen säistä ei vielä tiedä. Alkukeitto tai ateria. Voi viedä mennessään jopa makeanmieliteon. Rouskuttele rauhassa.

Kotimaisia paprikoita saa jo. Hyvän maun lisäksi ne tuovat tähän keittoon makeutta ja intensiivistä väriä, joka ei ihan tule kuvassa esille. Chili ja sipulit tuovat keittoon kärkeä. Tuore tilli on olennainen osa keittoa. Silti voit vaihtaa sen esim. tuoreeseen basilikaan tai sitruunamelissaan. 

Taateleina toimivat parhaiten tuoreehkot he-vi-osaston kylmähyllystä löytyvät taatelit, ne myydään pahvirasioissa. Voit myös käyttää kuivattuja taateleita, mielellään ensin pehmeiksi liotettuina. Tai voit jättää taatelit pois, jos rajoitat ruoissasi makeita aineksia.

Ohje on yhteen isoon lautaselliseen. 

Makoisa keitto

3 keskikokoista tomaattia
paprika (ei vihreä)
1 rkl sitruunan- tai limetin mehua
3 aurinkokuivattua tomaattia
valkosipulin kynsi
1-2 rkl puna- tai keltasipulia 
2 tiukkaa rkl tuoretta tilliä
½ miel. tuore chil
2 pientä taatelia (poista kivet)
suolaa jos tarvitsee

päälle avokadoa, ituja tai versoja tms.

Pilko tomaatit (poista vihreä kanta), paprika, chili ja sipulit. Poista paprikasta ja chilistä siemenosa. Pane osa paprikasta syrjään keiton päälle lisättäväksi. Sekoita kaikki ainekset päällysaineksia lukuun ottamatta tehosekoittimessa tasaiseksi. Monitoimikone tai sauvavatkainkin käyvät. Tarkista maku ja lisäile tarvittaessa mausteita. Kaada lautaselle ja sattumat päälle.

Jos haluat innostua nopeasta kokkaamisesta ja voida energisesti lisäämällä raakaruokia ja kasviksia monipuolisesti ruokavalioosi, lähde mukaan nettivalmennukseeni. Se alkaa jo juhannukselta! Haluatko virkeimmän kesäsi, jonka jälkeen et halua palata entiseen? Voit tehdä juuri sen kokoisen ruokamuutoksen kuin itse haluat ja kesääsi sopii. Ohjaan sinua tekemään muutoksia turvallisesti, ja löydät omat uudet mieliruokasi. Lisätietoja, kertomuksia aiemmin mukana olleista - joista moni tulee ryhmään uudelleen ja uudelleen! - sekä ilmoittautumisohjeet täältä:
http://hellatonkokki.blogspot.com/2016/05/kesan-raakaravintovalmennus-2016.html
Pidä kiirettä!


tiistai 7. kesäkuuta 2016

Lisäaineeton,maidoton, sokeriton raparperi-mansikkajäätelö

Tämä sorbettimainen jäde maistuu pääasiassa mansikalle, mutta raparperi kirpeyttää sitä jukurttimaiseen suuntaan. Maista seosta ennen kuin panet sen jäätymään. Sen tulee maistua niin makealta kuin haluat, joten lisää tarvittaessa vaahtera-, kookos- tai muuta siirappia tai steviaa, ksylitolia tai muuta sopivaa makeutusta. Vaihtoehtoisesti voit makeuttaa myös taateleita tai muita kuivahedelmiä lisäämällä, mutta väri saattaa muuttua. Jos kirpeyttä on liikaa ja haluat tuloksen miedommaksi ja rakennetta jäätelömäisemmäksi, voit lisätä kookosöljyä tai kookosmaitopurkin pinnalla olevaa rasvaista massaa. Annoksesta tulee noin neljä jäätelöpuikkoa. Tietysti voit jäädyttää jäätelön myös purkissa.


Leikkaa mansikasta ohut viipale ja paina  se
muotin seinään kiinni. Valuta jäätelömassa muottiin.

1½ dl raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
2½ dl mansikoita 
2 dl kookosmaitopurkin pinnalla olevaa kovaa massaa
4 rkl vaahterasiirappia tai enemmän
runsas 1 tl aitovaniljajauhetta tai sopiva määrä jotain muuta vaniljatuotetta

Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarkista maku ja tee haluamasi muutokset. Valuta massa muotteihin ja jäädytä. Kun haluat nauttia jäätelön, kannattaa odottaa jonkin aikaa, että jäätelö hieman pehmenee. Silloin se maistuu parhaalta. 


Jos taas teet jäätelöä ilman muottia, haluat ehkä tehdä isomman annoksen. Jäädyttäessäsi sitä sekoita se haarukalla tai lusikalla ½ - 1 tunnin välein, erityisen tarkasti astian nurkista ja sivuista, josta se jäätyy nopeimmin. Tarjoa, kun jäätelö on sopivan kiinteää, ei kivikovaa.


Ruokamuutosten ei tarvitse olla vaikeita. Jos haluat raikastuttaa ruokavaliotasi helposti, tule mukaan kesävalmennusryhmääni netissä. Saat hyvät neuvot, miten lisätä kasviksia ja raakaruokaa voidaksesi virkeämmin ja terveemmin. Lue tästä lisäinfoa ja ihmisten muutoskertomuksia ja ilmoittaudu pian:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2016/05/kesan-raakaravintovalmennus-2016.html
 Jaksat sitten syksyllä.

torstai 2. kesäkuuta 2016

Tee itse tuore kasvimaito

Miksi tehdä itse kalsiumrikkaita, proteiinipitoisia ja muuten ravinteikkaita kasvimaitoja? Kaupoistahan saa nykyään ainakin manteli-, kaura-, riisi- soija- ja kookosmaitoja sekä jossain myydään jopa tattari- ja hirssimaitoa. Valikoima lisääntynee edelleen. 

Yksi syy minulle on, että oman maun mukaan rikastettu kasvimaito on hyvä herkku makeannälkään, kun haluaa jotain terveellistä. Se on myös hyvä iltapala tai treeninpalautusjuoma ja lapsillekin mieleen.


Kasvimaidon tekeminen on kivaa ja nopeaa. Kun ekologisuuteen pyrkimisestä tuli minulle yhä rakkaampaa, maidon valmistaminenkin on ollut hyvin tyydytystä tuottavaa itte teen -puuhaa. Varsinkin, kun kymmeniä vuosia raahasin maitolitroja kaupasta, ja sittemmin kasvimaitoja, vain vähän kylläkin. 

Kasvimaitoa voi tehdä mm. kaurasuurimoista, manteleista, kvinoasta, hirssistä, seesamin-, hampun- ja kurpitsansiemenistä sekä monista pähkinöistä. Seesam- ja mantelimaito lienevät suosituimpia. Auringonkukansiemen sisältää hyvät aminohapot, ja se on hyvä lisä jonkin toisen siemenen kanssa. EU tosin tällä hetkellä määrää, että maidoksi saa kutsua vain eläinvauvalle tarkoitettua tissijuomaa eli äidinmaitoa. Mutta Mean blogi, meankieli, ja yleisesti siemenistä, jyvistä, manteleista tai pähkinöistä veden kanssa irroteltua hyvää sanotaan kasvimaidoksi. Ainahan on myös puhuttu kookosmaidosta, ei kookosjuomasta.

Makeutus

Eri kasvimaidot maistuvat erilaisilta. Ainakin alussa halunnet makeuttaa ja ehkä muutenkin maustaa niitä. Eri makuihin tottuu ja löytää omat suosikkinsa. Juomansa voi tehdä myös sekoittamalla keskenään eri siemeniä/pähkinöitä ym. Itse tehdyssä maidossa ei ole lisäaineita eikä sitä ole pastöroitu, joten se on raakatuote, jossa on kaikki hyvä tallella entsyymejä myöten. Mantelimaito lienee makunsa puolesta miellyttävintä ja myös hieman makeaa. Maidon voit tekovaiheessa makeuttaa kuivahedelmillä kuten taateleilla ja viikunoilla. Myös tuoretaateleita (muista poistaa kivi) ja banaaneja voit käyttää. Miksei vaikka porkkanaakin! Steviaa on kaupan, mutta voit myös kasvattaa oman steviasi ja kuivata lehdistä hyvän sadon talveksi makeutusta varten. Jotkut haluavat lisätä maitoon hieman suolaa. Maito voi säilyä neljä päivää, jos olet makeuttanut sitä vain stevialla ja muilla mausteilla kuten esim. vaniljalla ja kanelilla, ne nimittäin antavat myös makeutta. Ylihuomiseen säilyy, jos juoma sisältää hedelmiä. Banaanipitoinen juoma käytetään kuitenkin jo samana päivänä. Banaani puolustaa paikkaansa, koska sillä saa juomasta mukavan paksun hörpittävän.


Käyttö

Itsetehtyjä kasvimaitoja voit käyttää kuten muitakin, mutta kuumentaa niitä ei kannata, jotta kaikki ravintoaineet ja entsyymit säilyisivät. Voit siis juoda sitä sellaisenaan, pistää siihen mysliä tai lusikoida puuron kaverina tai tehdä raakapuuroa käyttämällä kasvimaitoa sen nesteenä. Tai smuutin nesteenä, marjamaidoissa jne. Löydät ehkä suosikkisi kahvinvalkaisijaksi. Maito voi juoksettua, mutta se on vain kosmeettinen "haitta". 


Siirtyisinkö kokonaan kasvimaitoihin?

Sitkeässä on huoli, että luusto romahtaa tai lapsi ei kasva terveesti ilman alun perin eläimen vauvalle tarkoitettua ruokaa. Osteoporoosia (ja eturauhassyöpää) esiintyy kuitenkin eniten maidonkulutusmaissa eikä suinkaan maissa, joissa ei maitoa juuri käytetä. Kasvimaitoihin siirtymällä moni parantuu esim. allergioista ja tulehduskierteistä. 

Seesammaidossa on kalsiumia enemmän kuin lehmänmaidossa, ja sen kalsium myös imeytyy hyvin. Luusto tarvitsee myös mm. D-vitamiinia ja liikuntaa. Kasvimaitoja kannattaa tehdä monipuolisesti, koska eri kasvilähteissä on erilainen ravintoainekoostumus. Parapähkinässä on runsaasti seleeniä, josta meillä herkästi on puutetta. 10 parapähkinää viikossa riittää, joten voit lisätä maitoosi muutaman parapähkinän. Hampussa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, ja hamppua viljellään myös Suomessa. Kauraraakamaitoakin voi tehdä itse kaurasuurimoista eli kuoritusta kaurasta.


Helppo kasvimaidonteko-ohje

Mistä aineksista maitosi teetkin, et tarvitse tarkkoja reseptejä, kun muistat pari asiaa. 

1. Huuhtele siemenet tms. ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli eli n. 8 h. Näin entsyymitoiminta niissä alkaa ja ne muuttuvat uinuvasta kuivatuotteesta takaisin eläväksi ravinnoksi. Tällainen ruoka sulaa helpommin ja ravintoaineet imeytyvät paremmmin. Liotettaessa siemenet myös pehmenevät, jolloin maidon tekeminen tehosekoittimessa helpottuu. 

On mahdollista tehdä maito myös liottamatta aineksia, mutta maku ei aina ole yhtä hyvä, ja liottaminen on terveellistä. Jos kuitenkin haluat maitoa heti just nyt etkä ole muistanut liottaa, on hamppu hyvä vaihtoehto. Hampunsiemenissä ei ole entsyyminestäjiä, joten se ei hyödy liottamisesta. Jos sinulla on hyvin tehokas tehosekoitin, voit kaataa siemenet sinne ja tehdä kuten ohjeessa 1 on mainittu. Muussa tapauksessa on helpompaa ensin jauhaa ainekset tehosekoittimessa kuiviltaan. Näin toimin usein kotimaisen hampun kanssa. Voit joutua välillä pysäyttämään sekoittimen ja kaapimaan aineksia kulhon reunoilta alas. 

2. Valuta liotusvesi pois ja huuhtele siemenet. Käytä 1 osaan siemeniä/pähkinöitä/jyviä 4 osaa vettä, eli esim. 2 dl siemeniä/8 dl vettä. Siemeniä täytyy olla tehosekoittimessa riittävästi, jotta ainakin sekoittimen terät peittyvät.

3. Kaada siemenet tehosekoittimen ja lisää vettä niin, että siemenet peittyvät. Käynnistä sekoitin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää mahdolliset muut ainekset sekä vesi erissä, jotta maidosta tulisi mahdollisimman tasaista. Tarkista maku. 


4. Voit käyttää maidon tällaisena, kuten itse usein teen. Jos kuitenkin haluat juoda maitosi ilman kuituja, valuta ja puristele maitoseos harsokankaan tai pähkinämaitopussin läpi käsin. Käyttökelpoisia ovat myös joidenkin ekokauppojen he-vi-osastolla myytävät verkkopussit. Teen hamppumaitoni kotimaisista kuorellisista siemenistä, ja hamppumaidon sekä kvinoamaidon puristan harson läpi. 


Kulhon päällä on siivilä, siivilän päälle on pingotettu harsokangas. Kaadetaan maitoseosta ja puristetaan välillä käsin maito harson läpi. Joidenkin mielestä tämä on terapeuttista!  
5. Voit käyttää jäljelle jääneen massan esim. kuivurikeksien, leivän tai pateiden valmistuksessa tai muissa ruoissa tai kompostoida sen.



HAMPPUMAITO
Hampussa on voimakas maku, varsinkin kuorellisessa. Voit käyttää myös kuorittuja siemeniä, niitäkin saa nykyään kotimaisina. Voit tehdä maidon myös yhdessä esim. mantelien kanssa.

2 dl hampunsiemeniä 
4 taatelia/3 viikunaa/kourallinen pehmeäksi liotettuja kotimaisia omenarenkaita/2-3 banaania makeutteeksi valinnan mukaan
1/3 tl vaniljaa tai maun mukaan 
1-2 tl luomukanelia
8 dl vettä

Hamput jauheeksi, ainekset tehosekoittimeen, mutta vesi sekoitetaan mukaan erissä. Makutesti, mahdolliset lisäykset. Säilytä jääkaapissa.


SALMIAKKIJUOMA
Kasvimaitoon voi pistää kaikenlaista terveyslisää, esim. villivihanneksia tai viherjauhetta. Salmiakkijuomaan se antaa hyvää harmahtavaa väriäkin. Nokkosesta saat paljon mm. kalsiumia ja rautaa.

Lakritsiuutetta lusikoin vähän sinne sun tänne. Aniksensiemen pyöristää sen makua hienosti, mutta jauhettuja aniksensiemeniä ei ole helppo löytää. Tavallisessa morttelissa siemenet taas ovat liian sitkeitä jauhautuakseen. Fenkolinsiemeniäkin voit kokeilla. Lakritsiuutteella pärjäät kuitenkin hyvin. Sitä saa jo useista marketeistakin jauheena. Lakritsinjuurijauhe taas on jauhettua juurta, ja sen maku on kitkerämpi. Sitäkin voit käyttää. Määrät ovat ohjeellisia, joten maistele sopiva maku itsellesi.

1 dl seesaminsiemeniä liotettuna
pieni kourallinen tuoretta nokkosta tai muuta villivihannesta tai pinaattia, vuonankaalia, roomansalaattia tai muuta mietoa vihreää TAI pari rkl kuivattua villivihannesrouhetta tai lusikallinen viherjauhetta (voit aloittaa pienemmällä määrällä jos vihreiden maku ei ole sinulle tuttu)
4 pientä tuoretaatelia tai kuivattua taatelia tai kuivattua aprikoosia (miel. liotettuna kuivahedelmät) tai pari banaania
½ rkl lakritsiuutetta
½ rkl aniksensiementä jauhettuna
rippunen hyvää suolaa
4 dl vettä

Valmista edellisten ohjeiden mukaan.

Haluatko lisätä raakaravintoa ruokavalioosi, voida pirteämmin, lisätä suorituskykyäsi ja ehkä helpottaa painonhallintaa sekä tuoda terveyttä sairauden tilalle? Varsinkin suolisto- ja vatsavaivoihin ovat asiakkaani saaneet paljon apua hallituista ja ohjatuista ruokamuutoksista. Tule mukaan juhannukselta alkavaan kesävalmennusryhmääni! Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet täällä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2016/05/kesan-raakaravintovalmennus-2016.html
Sivuilta voit myös lukea aikaisempien osanottajien muutoskertomuksia.