tiistai 24. toukokuuta 2016

Kesän raakaravintovalmennus 2016

Kesä on hyvä aika elämäntapamuutoksille. Valo, lämpö ja kasvun aika virkistävät. Moni haluaa syödä keveämmin ja tuoretta ruokaa. Lähde mukaan kesän raakaravintovalmennukseeni, haluatpa sitten tehdä isoja tai pieniä muutoksia ruokavalioosi. Selkeällä valmennuksellani ja ryhmän tuella teet herkullisia raakaruokia, joilla energiatasosi ja vastustuskykysi nousevat, mutta paino ei, paitsi jos haluat. Tämä on ensimmäinen Hellattoman kokin kesäryhmävalmennus, ja siihen sisältyy suunnittelemani uusi kevennetyn helppovalmisteisen ruoan viikko, jolloin voit halutessasi laihtua. 




Valmennus on sinulle, jos haluat
- lisätä ruokavalioosi raakaruokaa, koska siinä on kaikki hyvä tallella
- tehdä raaka-aterioista uusia helppoja rutiineja keittiössäsi 
- saada ohjausta ruokamuutoksen tekoon
- varmistua, että saat riittävästi ravintoaineita (kasviksilla se onnistuu!)  
- tehdä edullista ruokaa, jonka ainekset löytyvät marketista 
- laittaa perheellesikin herkullisia ruokia
- parantaa immuniteettiasi
- päästä tavoitepainoosi   
- saada ryhmän tuen, koska yksin et ole päässyt pysyviin muutoksiin 
- tuoda terveyttä sairauden sijaan ja tähtäät mahdollisimman terveeseen oloon myös tulevina vuosinasi

Jos osaat jo tehdä raakaruokia ja haluat oppia monimutkaisten gourmetruokien tekoa, tämä ei ole se valmennus :)

Nettivalmennus alkaa heti juhannuksen jälkeen eli 27.6.2016 ja kestää heinäkuun ajan. Se ei silti estä kesän grillailuja tai juhlintaa. Toteutat juuri sellaisen ruokamuutoksen kuin itse haluat.

Voit osallistua valmennukseen missä vain, eikä se ole kellonaikoihin sidottu. Saat viikoittain sähköpostiisi ison paketin ravitsemusohjausta, reseptejä ja motivointia. Jos sinulla on tunnesyömistä tai ruokahimoja, saat apuja niihinkin. Ohjauksessani voit lisätä ruokavalioosi turvallisesti raaka-aterioita niin, että vatsasi voi hyvin ja saat ruoista voinnillesi parhaan hyödyn. Valmennuksen hinta on 58 euroa ja maksat sen ennen valmennuksen alkua. Hintaan kuuluu myös Facebook-vertaistuki ryhmän omalla sivustolla. Minäkin olen siellä. 

Lisämaksusta (48 euroa) teen sinulle myös henkilökohtaisen valmennuksen, jossa saat täsmäohjausta ruokailuusi. Otan huomioon elämäntilanteesi, tavoitteesi, tarpeesi sekä ruokamieltymyksesi. Pääset parempiin tuloksiin, kun saat muutosehdotuksia perustuen ruokapäiväkirjaasi ja alkuselvitykseesi.

Voit myös hankkia Hellattoman kokin raa'an namikirjan hintaan 8 e + toimituskulut 4,50 e. Hellaton kokki -kirjasta painos on loppunut. Kirjoitan parhaillaan Hellattoman kokin elävä ravinto -kirjaa. Se ilmestyy tammikuussa 2017.

Jo kahdeksatta vuotta olen auttanut työkseni ihmisiä lisäämään ruokavalioonsa kasviksia, etenkin raaka-aterioita. Ryhmäläiset sekä yksityisvalmennettavani ja livekurssilaiseni huomaavat ravinnetiheän ruoan vaikutukset yleensä jo muutamassa päivässä. Kenellä sokerin- tai kahvinhimo vähenevät, kuka haluaa uudelleen ruveta kuntoilemaan, kuka saa virtaa taas alkaa harrastaa, kenellä turvotukset, kivut tai muut oireet vähenevät tai mieliala kohoaa. Ryhmän omalla sivustolla iloitaan onnistumisista ja kysellään neuvoja. Ilmapiiri on rohkaiseva. Ryhmissä on aina ollut myös "kertaajia", jotka ovat saattaneet olla mukana jo useassa aikaisemmassa valmennuksessani. He jakavat mielellään tietämystään ja kannustavat raakaravintoon tutustuvia. 


Sivustolla hämmästellään, miten helppoa ruoanlaitto voi olla, jaetaan ruokakuvia ja kerrotaan, miten ruokien tarjoilu omalle ruokakunnalle on sujunut.  

Tällä kertaa valmennukseen sisältyy uudenlainen viikko, johon olen tehnyt ruokailusuunnitelman. Jos toteutat sitä, syöt nopeavalmisteisia keveitä ruokia, joihin kuuluu paljon sosemaisia keittoja, smuuteja sekä mehuja, mutta myös täyttävämpiä ruokia. Kokeilin itseeni viikkosuunnitelmaani, ja laihduin kaksi kiloa. En pidä hyvänä laihtua näin nopeasti, mutta viikko vapautti minut gluteenileipämieliteosta. Sinuakin se voi auttaa vapautumaan vahingollisista ruokahimoista. Tämänkin viikon voi toteuttaa usealla tavalla, ja teen siihen ehdotuksia. 


Nyt rikastetaan ruokia myös villivihanneksilla, ja marjat tulevat ajallaan.  
Ilmoittaudu minulle 20.6. mennessä mea.salo@netikka.fi 


Voit lukea alta kertomuksia raakaravinnon muuttavasta voimasta!



Kristiina Sandmanin ruokapäivä ennen: karkkia, juustoa ja teetä.
Nyt: salaattia, puuroa ja pakuria.
Ennen: koko päivä lähes syömättä, illalla pääasiassa lohtuherkuttelua.
Nyt: kunnon aterioita pitkin päivää.
Olo on aika paljon virkeämpi. 
Lue Kristiinan kertomus täältä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2015/04/raakaravinto-auttoi-makeanhimosta.html


Riina Meriläinen: "Ensimmäisen kerran moneen vuoteen minun ei tarvitse vahtia itseäni joka suupalalla. Raakaillessa paino ensin laski hieman ja nyt pysyy paikallaan, vaikka annoskoot ovat suuria. Ihania herkkuja on löytynyt" 
Riinan kertomus on täällä:

http://hellatonkokki.blogspot.fi/2015/04/sain-tasapainon-syomiseen.html



 Arja Hemmi sai elämänsä takaisin


"Vaihdevuosien kynnyksellä oloni oli vetämätön, vatsa turvoksissa ja kipeä, paino nousi, närästys vaivasi, paksut hiukseni ohenivat ja iho himmeni. Kuumat aallot alkoivat vaivata. Rasvaa oli kertynyt vatsan alueelle patjaksi. Söin liikaa rasvaa, sokeria ja maitotuotteita. Maitotuotteista kehooni kerääntyi limaa. Vatsani ei toiminut kunnolla. Tätä kesti vuodesta toiseen.
Mean viikonloppukurssilta sain eväät raakaravinnon perusteisiin. Raakaravinnosta seurasi elinvoimainen tunne. Vatsani alkoi toimia loistavasti ja olin virkeä. Söin kuitenkin iltaisin “perinteisesti”, ja aamuisin herääminen oli hidasta. Paino nousi ja kuumat aallot vahvistuivat. Löysin Mean nettivalmennuksen. Lisäsin raakaravinnon määrää. Kuumat aallot katosivat, vatsanseutu alkoi ”sulaa” ja kuukautiset palasivat säännöllisiksi. Syön nyt pääosin raakaravintoa. En ole enää aamu-uninen, paitsi jos syön illalla perinteisesti. Enää en kaipaa kahvia virkistymiseen. Olen opetellut ruokavaliooni yhden rutiinin kerrallaan.
Olen kokenut, että olen saanut elämäni takaisin. Olen nyt 48-vuotiaana virkeä ja energinen. Hiukseni ovat taas vahvat eikä harmaata vielä näy (en värjää). Ihoni on alkanut kirkastua. Muistini ja keskittymiskykyni ovat parantuneet. Nukun hyvin.
En syö sokeriherkkuja, vaikka makea on aina ollut kompastuskiveni. Jopa suklaanmieliteko on poissa! Puhdistumisoireina on ollut väsymystä, ärtyneisyyttä, ohimeneviä ihottumia, allergiareaktioita lääkkeistä, joista ennen ei tullut ongelmia, päänsärkyjä, jalkasieni-infektio, finnejä ja löysää vatsaa. Kun nämä ovat menneet ohi, on olo aina vain parempi.
Ruokavalion tärkeys korostuu iän myötä. En pysyisi kunnossa syömällä pizzoja, makaroniruokia, leipää, perunaa ja lihaa/kalaa ja juomalla maitoa ja limsoja. Muutama salaatti silloin tällöin ei paljon tuollaisessa ruokavaliossa pelasta.
En pelkää saavani osteoporoosia tai puutostauteja. Tärkeintä on sitoutuminen muutokseen pitkällä tähtäimellä. Ei haittaa jos välillä lipsahdan. Kun tavallisella ruokavaliolla elin aikaisemmin kuin horroksessa, nykyinen energinen olo on huikea.”


Tanja Kaivolainen-Siljander parani monista sairauksista
























“Olen 35-vuotias suur-uusperheen äiti. Lapsesta saakka olen kärsinyt epileptisestä oireilusta sekä astmasta ja allergioista, vatsa- ja suolisto-oireista, mielialanvaihteluista ja univaikeuksista. Parikymppisenä sain epilepsiadiagnoosin ja -lääkityksen.
Kolmikymppisenä kärsin päivittäin lihas- ja nivelkivuista, kovasta väsymyksestä, keskittymis- ja tarkkaavaisuusongelmista, joita selittämään sain adhd-diagnoosin, rajuista mielialanvaihteluista, unihäiriöistä, tinnituksesta sekä IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä) -diagnoosiin johtaneista vatsaoireista.
Ensimmäisen kosketukseni raakaravintoon sain v. 2010 raakaruokaillassa. Hankin Hellaton kokki -kirjan ja siirryin 70-80 % raakailuun. Vatsa- ja suolisto-oireet helpottivat heti. Suolen aktiivisuuden selvä lisääntyminen oli muutos parempaan, sillä nyt vessakäynteihin ei liittynyt suolistokramppeja. Painoni putosi kahdeksan kiloa viidessä kuukaudessa. Hiukset tuuhenivat. Toukokuussa 2011 juoksin puolimaratonilla ennätysaikani ja seuraavana kesänä Kaustisen kuuden tunnin ultrakisan.
Epilepsian lääkekokeilut aiheuttivat vakavia sivuvaikutuksia, ja jouduin kuukausiksi sairauslomalle ja minulle myönnettiin osatyökyvyttömyyseläke.
Alkuvuosi 2012 meni hyvin. Ilmoittauduimme mieheni kanssa 12 tunnin ultrakisaan, Joensuu Night Runiin. Kesällä aloin kärsiä uudelleen väsymyksestä ja suolisto-oireista. Paino nousi. Olin kuitenkin luvannut miehelleni juosta hänen kanssaan Joensuussa ja lisäksi luvannut Mealle raportin tästä kisasta.
Juoksin 62 km. Se ei olisi onnistunut ilman raakavegaanista energiajuomaa, macapalloja ja raakasuklaata.
Joulukuussa en enää pysynyt hereillä kahdeksaa tuntia käydäkseni töissä. Ripuloin. Mieliala oli maassa. Hiukset harvenivat. Kärsin myös tinnituksesta, enkä siksi saanut nukuttua. Silmät olivat turvoksissa ja ääni
kateissa. Palelin. Paino oli noussut. Itkin yöt ja päivät. Kokeissa paljastui pahaksi päässyt kilpirauhasen vajaatoiminta ja sain tyroksiinilääkityksen. Aloin hankkia lisää tietoa. Löysin avainsanan: gluteeni.
Gluteeniviljat olivat pahaksi minulle. Valitsin gluteenittomat leivät sekä raakakrakkerit. Lisäsin elävää ravintoa. Vatsaoireet loppuivat. Ajatus kirkastui, tarkkaavaisuus parani, tunne-elämäni palasi ja aloin voimistua. Hiukset alkoivat tuuheutua. Laihduin viisi kiloa.
Otin kuitenkin edelleen kahdeksaa eri lääkettä vaivoihini. Löysin epilepsialääkkeeni sivuvaikutusluettelosta
maininnan kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Lääke saattoi aiheuttaa sivuvaikutuksena toisen sairauden, jota lääkittiin uudella lääkkeellä. Purin epilepsialääkitykseni omatoimisesti. Otin tietoisesti suuren riskin, enkä suosittele ketään tekemään samoin!
Kohtauksia ei tullut purkuvaiheessa eikä sen jälkeen. Tarkkaavaisuushäiriönkin oireet olivat
helpottaneet ja pärjäsin ilman adhd-lääkettä. Fibromyalgia- ja IBS-kivut vähenivät. Jätin kipulääkkeet. Nukuin ilman nukahtamislääkettä. Keväällä käytössäni olivat enää astma- ja hypotyreoosilääkkeet.
Useimmilla kilpirauhaspotilailla tilanteen korjaaminen vie vuosia. Itselläni korjaantuminen on tapahtunut vain kuukausissa. Palasin työhön. Kesällä juoksin kovempaa kuin koskaan.
Neurologi halusi otattaa uuden EEG:n “voidakseen harkita sopivaa lääkitystä, jonka kuitenkin tulen tarvitsemaan”. Tutkimuksen jälkeen neurologi oli hämmästynyt. EEG-tulokseni oli normaali ensimmäistä kertaa elämässäni.
Uskallan taas juosta pitkiä lenkkejä yksin. Uskallan olla kotona lastemme kanssa pelkäämättä kohtausta. Saan ajaa autoa ja moottoripyörää! Tänä päivänä jaksan olla sata kertaa parempi äiti ja vaimo kuin vielä vuosi sitten. Minulla on käsissäni terveyteni avaimet, enkä päästä niistä koskaan irti. ”


Petra Streng:  Pidin valmennuksen mutkattomasta ja ei-suorittavasta asenteesta
Valmennus on ollut todella hyvä kokemus: pidin monipuolisista viikkokirjeistä ja nettiryhmästä. En ollut aiemmin ollut missään vastaavassa, mutta koska työmatkoihini kuluu päivittäin parisen tuntia, ehdin lukea tulostamiani valmennuspaketteja ja kirjoittaa Facebook-kommentteja bussissa. Varmasti nettivalmennus olisi monelle hyvä asuinpaikan tai elämäntilanteen takia, sillä vaikka itse asun Helsingissä ja täällä on runsaasti kursseja, nettivalmennus oli ajankäytöllisesti helppo ratkaisu. Aika ei ollut pois perheeltä tai työltä. Ihmisten kohtaaminen kasvokkain on upeaa, muttei aina realistista.

Nettivalmennus tarjosi lähtökohtia koko perheen ruokavalion muutokseen. Valmennuksen Facebook-tukiryhmän sivuston kuvista oli mukavaa nähdä, miten joissakin perheissä lapset innokkaasti valmistivat mehuja ja puuroja. Itse kokkailin muulle perheelle entisiä ruokia ja sen lisäksi tarjolla oli raakaruokia. Kasvissyöjämieheni söi raakaruokia mielellään. Perheelle tein ruuat sillä perusteella, että osa ruoasta kävi koko perheelle.

Monien lapsilähtöisten ruuanlaittovuosien jälkeen minusta oli kuitenkin tärkeintä pohtia, mitä oikeastaan itse haluan syödä ja miksi. Lähdin nettivalmennukseen siis ensisijaisesti omaa hyvinvointiani kehittämään. Vanhempien esimerkki ja malli vaikuttavat kuitenkin pidemmän päälle myös lapsiin.

Pidin myös valmennuksen mutkattomasta ja ei-suorittavasta asenteesta mm. ruoan valmistukseen. Olin aiemmin ostanut tarjouksesta erään raakaruokaohjekirjan, jonka lähes jokainen ohje vaati kuivuria tai uunikuivattelua, eikä sellainen kiinnostanut.

Tällä hetkellä päiväni menee seuraavasti:

aamupala: smootie tai raakapuuro, koska olen aivan raakapuurofani ja syön parin lautasellista helposti
lounas: töissä paljon salaatteja ja vähän vegaanista lämminruokaa
välipala: pähkinää, banaania, tuorepuuro, smootie, joskus riisikakkua + tahinia tms.
iltaruoka: salaatti, raaste, avokado, tms. sörsseleitä tai kokkailen reseptien pohjalta, välillä syön lämmintä kasvis-/vegaaniruokaa jota muukin perhe syö

Syön aika lailla fiiliksen mukaan, mutta välttelen erityisesti sokeria ja leipää.

Valmennuksen alussa oli muutamana iltana vatsakipuja. Syyksi arvelen liian runsaan ja liian nopeasti lisätyn "vihreän" eli vehnänorasmehun, lehtikaalin, pinaatin ja viherjauheen. Kun pidin vähän taukoa näistä voimavihreistä ja sitten taas aloitin todella varovaisesti, on maha ollut taas kunnossa.

Oloni on tuntunut pirteämmältä, silmät näyttäneet kirkkaammilta enkä saanut flunssatartuntaa, vaikka yleensä olen ollut keväisin oikea flunssamagneetti. Hyviä vaikutuksia terveyteeni olen siis huomannut."



Tiina Virtanen: On aika voittajafiilis!
 "Hyviä vinkkejä ja neuvoja sain, kiitos! Aloitin jo ennen valmennusta tekemään muutosta jättämällä pois lihan ja kalankin miltei kokonaan ja lisäämällä vedenjuonnin, aamumehut ja smuutit sekä itse tehdyn ruoan määrää ruokavaliooni. Valmennuksessa raakailu välillä sujui, välillä "repsahdin", mutta se kuului alkukitkaan. En aloittanut sata lasissa, vaikka se yleensä luonteeseeni kuluukin. Kun olin repsahdusvaihteella, vinkkaamasi sokeridokkari tv:stä sai tekemään päätöksen, että nyt saa riittää. Kokeilen gluteenitonta vegaaniruokaa (perfektionistin "kaikki tai ei mitään" -oireita) 40 päivää. Olen todella tyytyväinen tähän asti. Kovia mielitekoja ei ole tullut ja mieli on pysynyt yllättävän tyynenä. Tuntuu, että elämäni todella muuttuu, sekä ruoan suhteen että muutenkin pysyvästi. Nyt on sen aika vihdoin - sanoista tekoihin. Aika uskomattomalta silti tuntuu, että tämäkin haave vihdoin toteutuu, ja onnistun tässä oikeasti, itseluottamus kun ei ole ollut vahvin puoleni. Todella huomaa mikä voima on mielellä - sekä hyvässä että pahassa.

On aika voittajafiilis tyynellä tavalla. Vaikka täysin luontevaa rutiinia ei raakailusta ole vielä ehtinyt tulla, suunta tuntuu hyvältä ja oikealta. Toisaalta elämääni ovat ensimmäistä kertaa tullut jäädäkseen rytmi: ruoka-, nukkumis- ym. rutiinit, jotka helpottavat uusien tapojen juurtumista valtavasti. Lapsesta asti tapana ollut epäsäännöllinen ruokailu ja ylensyöminen on historiaa, samoin kuin välillä tapana ollut siiderin lipitys, joka jäi pois jo ennen raskausaikaa.

Onnistumisen avaimet olivat kohdallani oikea ajoitus elämässäni tälle jutulle sekä ryhmän tuki. Raakailun henki ulottui ryhmästä minulle asti ja pysyi yllä, ja sai minut ylittämään mieleni luomia kynnyksiä, ja mm. kuivurin käyttö ja idätys kuuluvat nyttemmin arkeeni.

Tämän kurssin loppu on uuden alku! Välillä tuntui, että minulla oli sokeririippuvuus, mutta ehkä olen sen jo selättänyt mielen hallinnan avulla, tai sitten se vaan oli laiskuutta antautua ympäristön paineille ja pinttyneille tavoille. Ja lapsi tietenkin on se tärkein motivaattori muutokseen oman hyvinvointini lisäksi - voiko näitä loppujen lopuksi toisistaan erottaakaan.

Kiitos sinulle, Mea, ihanasta, aktiivisesta ja huumorintajuisesta kannustuksesta ja valmennuksesta, jolla todella oli tärkeä merkitys tässä kohtaa elämääni! Sinussa on sellaista upeaa huumorintajuista voimaa - girl power!"


Marietta Pöntinen hoikistui ja virtaa riittää
"Löysin Elsa Ervamaan kirjoittaman kirjan Elävä ravinto kymmenen vuotta sitten sattumalta. Ahmin kirjan hetkessä. Parin kolmen vuoden ajan sen jälkeen harrastin paljon elävää ravintoa. Paastosin, tein suolenpuhdistuksen, join orasmehua, hapattelin, kuivattelin, söin parasta ruokaa ja liikuin. Olo oli tajuttoman hyvä.

Pikkuhiljaa palasin kuitenkin enemmän kuumennettuun kasvisvoittoiseen ruokavalioon, koska ensin matkustelin, myöhemmin töitä oli paljon ja sain myös lapsen. Halusin myös sulautua joukkon enkä selitellä ruokiani. Kun avasin rahkapurkin ja kaadoin mustikkakeittoa päälle ajattelin kuitenkin, että paljon ravintorikkaamalla ja paremman makuisellakin ruoalla voisin täyttää itseni ja paljon parempi olokin minulla voisi olla.

Reilu vuosi lapsen syntymän jälkeen sain tarpeekseni perus-perunamuusimeiningistä. Silmiini osui Mean nettivalmennus ja ajattelin, että ei tuosta haittaakaan olisi. Katsoin että Mea lahjoittaa vielä osan rahasta hyväntekeväisyyteenkin.

Yllätyin siitä, miten paljon inspiraatiota nettivalmennus antoi. Oli innostavaa ja hauskaa lukea ryhmämme omalta Facebook-sivustolta muiden päivityksiä ruoka-kokeiluistaan. En enää ollut yksin näiden asioiden kanssa, vaan meitä oli vaikka kuinka monta, jotka olivat kiinnostuneita raakaravinnosta.

Aikaisemmin olin yleensä talvisin lihonut muutaman kilon, koska oli tehnyt mieli syödä tuhdimpaa ruokaa kuin kesällä. Kilot olivat lähteneet kesällä itsekseen pois. Hyväksyin, että tämä olisi edessä tänäkin talvena. Toisin kävi! Kroppani palautui raskauden jälkeisestä muutamasta ylimääräisestä kilosta, joiden olin luullut tulleen jäädäkseen. Luulin, että lantioni oli pysyvästi leventynyt raskauden ja synnytyksen jälkeen, koska en pystynyt vuodenkaan jälkeen käyttämään vanhoja farkkujani. Kolmen viikon päästä nettivalmennuksesta vanhat vaatteet sujahtivat päälle! En ollut missään vaiheessa ollut nälkäinen tai yrittänyt laihduttaa. Halusin vain lisätä energiaani syömällä ravintorikkaampaa ruokaa.

Nettivalmennuksen aikana sain kuulla elinympäristöni ihmisiltä kyselyjä, mitä olin tehnyt kun olin niin paljon freesimmän näköinen. Tein yhtä paljon töitä (ellen jopa enemmän, koska oli kiivain pikkujouluaika), nukuin liian lyhyitä yöunia enkä ehtynyt liikkua tarpeeksi. Muutin vain ruokavaliotani ja tunsin oloni paljon paremmaksi. Tajusin että elävän ravinnon juttuja voi myös tehdä simppelimmin, jos vapaa-aikaa ei juuri ole. Varmaan senkin takia raakaravinto oli aiemmin ollut tauolla, koska olin kuvitellut, että se vaatisi minulta hirveästi aikaa ja panostusta. Näitä juttuja ei tarvitse tehdä sataprosenttisesti. Voi tehdä vaikka yhden aterian päivässä elävää ravintoa, ja siitäkin jo huomaa muutoksia. Toki riippuu ihmisestä, mutta minusta tämä on äärimmäisen tehokas tapa saada hyvä olo!

Kirjat ovat huippuhyviä ja niistä on iloa pitkäksi aikaa.

Nettivalmennus toimii mielestäni loistavasti siinä mielessä, että pystyin itse päättämään, kuinka aktiivinen haluan/ehdin olla, millon osallistun, mitä haluan tehdä ym. Joinakin päivinä vedin aamusta iltaan elävää, välillä taas tein esim. aamupalan ja mehun, ja välillä en syönyt ollenkaan elävää. Valmennuksen paras juttu oli minulle se, että sain elävän ravinnon takaisin elämääni. Imetin lastani valmennuksen aikana ja tuntui hyvältä tietää, että maidon ravintoarvo varmaankin nousi. Ajatukset selkeytyivät. En enää stressaa siitä, mitä muut ajattelevat syömisistäni. Elän vain kerran ja haluan voida hyvin."



Martina Rantala: mehustamisesta ja idätyksestä tullut tapa
 "Ryhmävalmennus oli mielenkiintoinen, antoisa, IHANA! Tykkäsin tosi paljon, tiesin jo suunnilleen mitä odottaa kun osallistuin edelliseenkin kurssiin, mutta silti olen oppinut taas paljon uutta. Nettiryhmä on huippu, tutustuin uusiin ihmisiin ja opin tuntemaan paremmin niitä ihania ”vanhempia tuttuja”. Ihania ihmisiä, joiden kanssa on ilo jakaa kokemuksia, reseptejä ja kuvia. Innostuin kauan sitten jääneestä valokuvausharrastuksesta, oli oikein mukavaa keksiä uusia asetelmia ja kuvata niitä.

Mehustamisesta on tullut tapa. Jos meillä jonain päivänä ei huuda mehulinko, silloin ei olla kotona. Aamulla juon mehun ja / tai smoothien, töissä on mukana raakakeitto, iso salaatti ym., raakaruoka, välipaloiksi yleensä hedelmiä, pähkinöitä ja illalla syön lämpimän kasvisruuan tai keiton. Tämä ruokailusysteemi sopii minulle ja näin on hyvä olla. Välillä tulee syöty vähän epäterveellisemmin (harvoin kyllä), silloin huomaan, ettei vatsa tykkää ja tulee väsynyt olo. Meillä on kotona aina kasvamassa ituja ja / tai versoja, joita laitetaan salaattiin, leivän päälle tai vaikka keittoon. Suosikkejä ovat edelleen rapsakat mungpavun idut, ja alfalfa. Herneversojakin tulee syöty paljon. 

Mitä muutoksia olen huomannut? Olen ollut viime aikoina pirteä ja iloinenkin, nukun hyvin. Aikaisempien jumppien lisäksi olen nyt innostunut pilateksesta ja ostin itselleni kausikortin. Ihanaa! Voisi sanoa, että minulla menee nyt aika hyvin.

Mea: olet ollut mahtava ihana valmentaja, olet ollut täysillä mukana ryhmässä, neuvonut, auttanut, kirjoittanut, vastaillut. Ei voisi toivoa valmentajalta enempää. Tietopaketit pursuivat ihania reseptejä ja juttuja. Teet hienoa työtä ja olet todella hyvä siinä! En malta odottaa uuden kirjasi ilmestymistä! Kaikesta sinulle iso kiitos!"


Lisää ihmisten omia kertomuksia elävän ravinnon auttavasta vaikutuksesta on työn alla olevassa kirjassani Hellattoman kokin elävä ravinto.


Yksityisvalmennus
Jos haluat yksityistä valmennusta, ota yhteyttä minuun  mea.salo(at)netikka.fi tai p. 050 597 7307. Saat täytettäväksesi alkuselvityskaavakkeen ja pidät kolmelta päivältä ruokapäiväkirjaa. Alkuselvityksessä vastaat kysymyksiin, jotka koskevat tavoitteitasi, elämäntilannettasi, terveyttäsi, ruokamieltymyksiäsi ja muita tärkeitä asioita. Otan huomioon mahdolliset ruoka-ainerajoituksesi ja ruokavaliosi. Ohjaan sähköpostitse sinua lisäämään raakaravintoa ja kasvisten käyttöä juuri siihen mittaan asti kuin itse haluat. Suosittelen sinulle sellaisia ruokareseptejä, joilla uskon sinun pääsevän hyvin eteenpäin, onpa tavoitteesi laihtua, saada lisää energiaa tai auttaa kehoa puhdistumaan. Kiinnitän huomiota ateriarytmiisi ja siihen, millaisia atrioita sinun olisi hyvä saada päivän mittaan, jotta voit hyvin. Henkilökohtainen valmennus on täsmävalmennus, jonka suunnittelen juuri sinulle. Kuten voit tämän tekstin lopusta lukea ihmisten tarinoista, monet paranevat vaivoistaan ja sairauksistaan.

Ensimmäisen konsultaatiosi hinta on 77 €. Maksat summan ennen valmennuksen alkua.

Voimme myös sopia, että otat päiviisi mukaan uusia ruokia ja teet muita muutoksia kahden viikon ajan, josta ajasta meilaat minulle uuden kolmen päivän ruokapäiväkirjan sekä kerrot, miten olet edennyt ja miten on sujunut. Näiden tietojen perusteella kirjoitan sinulle uuden konsultaation. Sen hinta on 65 €. Uusia konsultaatioita voidaan pitää sovitusti.

Muutoksia on hyvä tehdä maltilla, jotta keho ehtii mukautua uudenlaisiin ruokiin ja raakaravinnon lisäämiseen. Pidä ruokamuutoksia terveelliseen suuntaan matkana, haluatpa sitten lisätä pari raakaa kasvisateriaa jokaiseen päivääsi, päästä vapaaksi sokerinhimosta tai muista ruoka-aineriippuvuuksistasi, vapautua vahingollisesta tunnesyömisestä tai mitä tavoitteesi ovatkaan. Nopeista riuhtaisuista koituu usein vahinkoa. Jotkut haluaisivat OLLA raakailijoita, mutta eivät haluaisi tehdä matkaa siihen.

Järjestän muutaman kerran vuodessa nettivalmennuksen, jos haluat osallistua ryhmävalmennukseen. Valmennuksen aikana saat sähköpostiisi kerran viikossa valmennuspaketin. Ryhmävalmennukseen kuuluu myös vertaistuki ryhmän omalla Facebook-sivustolla. Ryhmävalmennuksen lisäksi voit myös tilata henkilökohtaisen valmennuskerran.

Jotkut osallistuvat yksilö- ja ryhmävalmennukseen sekä tulevat vielä live-kurssillenikin jonnekin päin Suomea. Monet tulevat ryhmävalmennukseen yhä uudestaan, koska kaipaavat ehkä uutta starttia tai seuraavan askeleen ottamista sekä haluavat myös fiilistellä hienossa ja kannustavassa ryhmässä.