tiistai 7. huhtikuuta 2015

Sain raakaravinnolla syömiseen tasapainon

Riina Meriläinen oli lopen kyllästynyt dieetteihin tullessaan mukaan jokin aika sitten päättyneeseen Tuoretta talveen -nettivalmennusryhmään. Viikkojen kuluessa ateriarytmi, mieluisat ruoat ja sopivat annoskoot löytyivät. 
 
"Ensimmäisen kerran moneen vuoteen minun ei tarvitse vahtia itseäni joka suupalalla. Raakaillessa paino ensin laski hieman ja nyt pysyy paikallaan, vaikka annoskoot ovat suuria. Ihania herkkuja on löytynyt", Riina iloitsee.

Kuva: Ulla Hellsten
 
Riina aloitti mm. tuoremehustuksen. 
 
"Lapset kommentoivat ensin mehujani litkuiksi. Perheen 12-vuotias kasvistenvihaaja innostui kuitenkin mehukoneesta niin, että nyt mehustamme joka päivä! Nuorukaisen ruokavalio on rikastunut hedelmillä ja marjoilla ihan tuosta vaan, kun koneella tehdään myös marja- ja hedelmäjäätelöitä. Perheen 14-vuotias on innostunut salaateista. On mukavaa, että äidin raakailuintoilu on saanut perheeltä vastakaikua.Yhteinen innostus auttaa suunnittelemaan perheen ruokailuja niin, että voin lisätä raakaruuan osuutta omalla lautasellani ja silti syödä lähes samaa ruokaa kun muu perhe."


Riina valmistuu rakennusinsinööriksi, ja kevät on ollut hektinen. Hän on toiminut työnjohtoharjoittelijana vaativassa korjausrakennuskohteessa. Riina kuuluu myös valtakunnallisen urheilujärjestön johtoryhmään ja urheiluseuransa hallitukseen sekä valmentaa junioreita. Perheessä on aviomies ja kaksi lasta. Riina pystyy ajamaan useita projekteja samanaikaisesti kovienkin paineiden alla, ja myös laihdutusprojekteja on ollut. Ruokavalmentajana näin tässä haastetta. Arvioin, että Riina pystyisi repäisemään itsensä vaikka täysraa'aksi lyhyeksi ajaksi jos niin päättäisi tehdä, mutta entä kun muutoksia pitäisikin tehdä maltillisesti? Riinan tavoitteena oli oppia lisäämään terveellisiä ruokia ruokavalioon niin että epäterveelliselle ei olisi enää paljon tilaa. 
 
"Kommentoit toimintaani projekteiksi ja todellakin sellainen olen. Innostun jostain ja sitten teen sitä täysillä kunnes joku toinen projekti vie huomion mennessään. Mielenkiintoinen huomio, koska olin kuvitellut olevani keskitien tallaaja. Minua vähän naurattaa tämä..."

Tasapainoisen syömisen löytyminen on ollut hakusessa. Raskaudet ovat luonnollisesti vaikuttaneet painoa nostavasti.

"Molempien raskauksien aikana lihoin yli 25 kiloa ja molempien jälkeen laihdutin lähelle alkupainoa noin vuodessa. Vuoden 2006 tienoilla sain monenlaisia oireita. Kuljin lääkäriltä toiselle, kunnes yksi lääkäri alkoi taipua kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosin suuntaan. Aloitin kokeeksi tyroksiinilääkityksen ja se auttoi. Jokunen vuosi meni hyvin. Pikkuhiljaa aloin lihoa. Onnistuin pudottamaan pari kertaa muutaman kilon eri dieeteillä ja myös karppaamalla, mutta söin väärin ja liian vähän ja laihdutus kaatui mahdottomuuteensa."

Alkuselvitykseensä Riina oli miettinyt tavoitteensa selkeästi. 
 
"Terveyden paraneminen kokonaisvaltaisesti olisi tärkeää. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa monella tavalla: kehon toiminta hidastuu ja pää ei aina ole skarppi. Haluan jaksaa paremmin. Painon hallinta pitkällä tähtäimellä on ensimmäinen asia. Haluaisin oppia syömään niin, ettei tarvitse koko ajan vahtia mitä suuhun laittaa. Tasapaino."

Riina on tehnyt päivittäin kokonaisia raaka-aterioita osana ruokavaliotaan ja päässyt hyvään rytmiin. 

Kilpirauhaslääkitys minimissään

"Joka päivä olen pyrkinyt syömään ainakin puolet raakaa. Varsinkin aamupala on tärkeä. Raakaruoka pitää kylläisenä pitkään. Lounas on pääosin salaattia. Iltapalaksi puristan mehua. Päivällinen vaatii vielä huomiota. Välillä se on raaka. Kokonaisuuteen olen tyytyväinen. Kilpirauhaslääkityskin on ollut kuukauden päivät tähänastisessa minimissä! Raakaruoka on tuonut lisäenergiaa. Lueskelen valmennuspaketteja vieläkin kun aikaa on. Joka kerta esiin tulee eri asioita. Hellaton kokki -kirja on käden ulottuvilla. On loistavaa, että omassa tahdissa ja kotitietokoneen ääressä on voinut saada ohjeita,vertaistukea, ihania reseptejä ja inspiraatiota."


"Oman henkilökohtaisen valmennukseni alkuselvityksessä olin vastaillut Mean kysymyksiin. Sain niihin huolellisesti laaditun vastauksen. Valmiiden pakettiratkaisujen sijaan Mea keskittyi henkilökohtaisessa valmennuksessa ennemminkin ongelmien syihin ja sai minut ajattelemaan ja myös kyseenalaistamaan monia omia ajatusmallejani ja toimintatapojani. Sain Mean tarkkanäköisten huomioiden avulla itselleni välineitä tunnistaa omia epäedullisia tapojani toimia, sekä niiden kautta lisää rentoutta ja tasapainoa ruokailuun. Kiitos Mea!"

Riina on saanut voimia myös luonnosta.

"Kävin pahimman koulustressin aikana kävelemässä avojaloin kevätauringon lämmittämillä kallioilla lähimetsässä ja pureskelemassa havuneulasista pihkan makua suuhun. Luonto hoitaa stressiä parhaiten. Lopputyöstäni on huippuarvosana tulossa. Tästä eteenpäin aion tähyillä villivihanneksia mehun joukkoon ja lähteä tietoisesti rauhoittamaan mieltä ja arkea."

Valmennusryhmän tuki on ollut Riinalle tärkeä.

"Facebook-ryhmässä vallitsi positiivinen, innostava ja kannustava ilmapiiri. Jaoimme kuvia ruokakokeiluista, puimme yhdessä raakailussa eteen tulleita haasteita ja hehkutimme onnistumisia. Mea toi hyvin esille sen, että raakaruokailu on kaikkea muuta kun dieetti, jota pitää noudattaa pilkuntarkasti onnistuakseen, vaan jokainen voi etsiä oman tapansa raakailla. Ryhmässä vallitsee epäehdottomuus ruokailun kanssa, oma hyvä olo on kaiken perusta. Mea oli aktiivisesti läsnä kommentoimassa, jakamassa hyviä ideoita ja kannustamassa kokeilemaan uusia reseptejä."

Olisiko tuleva perusvalmennus Hehkua kesään sinun ryhmäsi? Lue siitä tästä ja tule mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti