Vegaaninen
purilaiskirja piti ottaa lähempään tarkasteluun, vaikka olen
syönyt elämässäni ehkä kaksi hampurilaista. Joni Marie Newmanin
Planeetan parhaat vegepurilaiset (Moreeni) on painava ja rouhea
limppu. Monet reseptit eivät suinkaan ole pihvejä sämpylän
välissä, vaan tekijä on venyttänyt purilaiskäsitettä reippaasti
ja tarkoituksella. "Miten niin hampurilainen ei ole
jouluruokaa?" hän kysyy, ja juhlapyhien purilaisluku alkaa
mustikkapiirakoilla, joita niitäkin luonnollisesti kutsutaan
purilaisiksi. Burgereiksi litistettiin myös samosat, joten Joni
Marielta ei huumoria puutu. Hän varoittaakin: "Ruoat, joita
olet tottunut syömään haarukalla tai lusikalla, ovat muuttaneet
muotoaan pyöreiksi, käteen sopiviksi herkkupihveiksi".
Kirjasta löytyy myös purilaisten lisukkeita ja jokunen salaatti. Bataattiranskikset tein tofumajoneesin kanssa.
Kirjailija
toivoo, että hänen 101 reseptiään herättäisivät lukijassaan
myös inspiraation katsella, mistä epätavanomaisista oman keittiön
aineksista voisi tehdä seuraavan purilaisen. Ja sitä tämä kirja
itselleni tekeekin. Joitakin raaka-aineita köökistäni ei löydy,
mutta voin vaihtaa niitä toisiin tai tehdä vaikka
hybridihampurilaisen parista eri ohjeesta.
Paljon on käytetty erilaisia soijatuotteita sekä gluteenijauhoja, mutta löytyy ruokia myös ilman näitä.
Kuvat
ovat sivun kokoisia ja ruoka kikkailematonta - ei niin että
kikkailemisessa mitään pahaa olisi! Värit ovat hyvin kirkkaiksi
käsiteltyjä.
En ole
hyvä (kasvis)pihvinpaistaja, ja raakalijana en paljon paistinpannua
käytä. Kikherne-parsakaalipurilaisistani tuli kuivia, vaikka
lisäsin parsakaalia runsaasti enemmän kuin ohjeessa oli.
Scarborough Fairin tofupurilaiset hajosivat niitä kääntäessäni,
mutta tulivat syötyä hajonneenakin. Superkvinoapurilaista en
yrittänytkään saada pihvin muotoon, koska kirjoittaja myönsi
syövänsä seosta suoraan kulhosta ennen paistamista. Se olikin
todella hyvää.
Leivoin
bataattisämpylöitä ja rustiikkisia sämpylöitä. Maultaan ne
olivat neutraaleja, mutta maunhan onkin tarkoitus olla sämpylien
välissä. Uskon, että tulen tekemään kirjasta ruokia
tarjottavaksi myöhemminkin, ilman sämpylöitä luultavasti.
"Mustikkapiirakasta"
nelipäinen raati oli kovin otettu eli
Hedelmäinen juhlabrunssipurilainen
4½ dl
kaurahiutaleita
2 1/3
täysjyvävehnäjauhoa
2 1/3
dl vehnäjauhoa
2 1/3
dl ruskeaa sokeria
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
ruokasoodaa
½ tl
kanelia
1/4 tl
muskottipähkinää
1/4
neilikkaa
1/4 tl
suolaa
225 g
omenasosetta (käytin vauvanruokaa)
4 rkl
vaahterasiirappia
4 rkl
vegaanista margarinia sulatettuna
1 tl
vanilja-aromia
3½ dl
paloiteltuja marjoja ja hedelmiä, joiden sekaan voi halutessaan
lisätä hieman sokeria
Kuumenna
uuni 180-asteiseksi ja vuoraa pelti leivinpaperilla.
Hämmennä
kulhossa sekaisin kaurahiutaleet, jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda,
kaneli, muskotti, neilikka ja suola.
Sekoita
toisessa kulhossa omenasose, vaahtersiirappi, sulatettu margariini ja
vanilja-aromi.
Sekoita
kuivat aineet kosteisiin ja jatka sekoittamista huolellisesti käsin,
kunnes seoksesta muodostuu kelpo taikina.
Jaa
taikina 12 osaan ja muotoile pihveiksi.
Laita
6 pihviä uunipellille. Lusikoi noin 4 rkl hedelmiä kunkin pihvin
keskelle. Aseta loput 6 pihviä edellisten kansiksi ja nipistele
reunat yhteen.
Paista
20-25 min, tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki
ennen tarjoilua.
Perunasamosapurilainen
Samosa on maukas lettunen.
700 g
jauhoisia perunoita pestyinä
2 1/3
dl sipulikuutioita
1 tl
inkiväärijauhetta
1 tl
jauhettua korianteria
1 tl
garam masalaa
1 tl
jeeraa
1
tulinen vihreä chili siemenet poistettuna ja kuutioituna (en pannut)
3 rkl
seesamiöljyä
3 ½
dl tuoreita tai pakasteherneitä
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
Kiehauta
suuri kattilallinen vettä. Leikkaa perunat parisenttisiksi
kuutioiksi. Keitä perunat kypsiksi ja valuta lävikössä. Kaada
takaisin kattilaan.
Lisää
sipuli, inkivääri, korianteri, jeera, garam masala, chili ja
seesamiöljy. Muusaa seos perunasurvimella tai käsin. Sekoita
herneet joukkoon varovasti. Muovaa massasta 6-8 pihviä.
Paista
pihvejä pannulla runsaassa öljyssä 3-5 min kummaltakin puolelta,
tai kunnes pinta on rapea ja kullankeltainen.
Ja
sitten se
Superkvinoapurilainen,
josta minulla ei ole kuvaa. Kasasta
ei tullut erityisen kuvauksellinen. Kirjoitankin tähän ohjeen vain
kvinottona. Purilaiseksi tämän valmistaminen oli vähän
monimutkaisempaa.
3½ dl
kasvislientä
2 1/3
dl kvinoaa
tölkki
(420 g) valkoisia papuja huuhdeltuna ja valutettuna
4 2/3
dl tuoreita tai pakasteherneitä
1 1/4
dl cashewpähkinöitä jauhettuna hienoksi
1 tl
vihreää currytahnaa (en juuri käytä valmistahnoja joten käytin
jauhetta)
1 tl
inkiväärijauhetta
2 rkl
tahinia (käytin raakaa omaa tahiniani)
2 rkl
seesamiöljyä
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
Kiehauta
kasvisliemi ja keitä kinoaa kannen alla 12 min tai kunnes neste on
imeytynyt siihen. Sekoita mukaan pavut, herneet, cashewjauhe,
currytahna, inkivääri, tahini ja öljy. Muusaa papuja ja herneitä
vähän, mutta älä soseuta täysin. Lämmitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti