Kanssani
asuva koira oli mummolassa muutaman päivän. Kun hän tuli takaisin,
lenkkeily lisääntyi ja syöminen sen myötä.
Aamupäivämehu
tälläkin kertaa alkaa samalla letkalla eli kurkkua, porkkanaa,
omenaa, kurkumaa, inkivääriä. Nyt pistin mehuksi myös
mungpavunituja, sillä olin tapani mukaan tullut idättäneeksi aika
paljon. Iduista ei irtoa paljon mehua, mutta elävän ravinnon
ruokaohjelmassa syödään ja myös juodaan paljon ituja. Yleensä
otan itukuidun talteen ja käytän sen krakkereiden taikinassa.
Samoin teen monelle muullekin mehukuidulle. Mungpavunidut tekevät
mehusta tavallista paksumpaa. Hard core -mehua, sanoisin. Kaksi tällaista lasillista.
Päivän puuro oli yön yli liotettua tattaria, jota en nyt sekoittanut puuroksi banaanin kanssa, kuten yleensä teen. Halusin rouskutella kokonaisena. Tein kiisselin pakastimesta käteen osuvista marjoista sekä luomubanaanista kuorineen, vain kovat päät leikkasin irti. Banaani oli sula. Kuorittuja banaaneja on pakastimessa odottamassa jäätelöksi pääsemistä. Kiisseliin tehosekoittimeen mukaan viime kesänä kuivattuja villivihanneksia sekä muuta viherjauhetta. Vielä kiivi palasina ja kuorittuja hampunsiemeniä.
Asioilta
tultua oli niin kova nälkä, että päätin nauttia pastasta. Nyt ei
mitään kesäkurpitsaspagettia vaan oikeita makaroneja. Rakastan
pastan suutuntumaa mutta nykyään syön sitä harvakseltaan. Alkaa
unettaa.
Ruokaa
laittaessani söin yhden nauriin ja ituja alkusalaatiksi. Celine
Steenin ja Joni Marie Newmanin Vegaanikeittiön käsikirjassa on
ohje Mac & cheese -pastalle. Hieno juttu on, että kastike
tehdään ensin jauheeksi, jota voi tehdä ison erän ja säilytellä.
Keitetään kuumaan veteen kun halutaan eläinystävällistä
"juustopastaa". Uskon, että kaikki lapsista alkaen pitävät
tästä. Keitetään siis pastaa ja tehdään kastike:
7 dl
cashewpähkinöitä (Mea sanoo että hyvää tulee myös manteleista)
4 2/3
dl oluthiivahiutaleita
1 1/4
dl arrowjuurijauhetta (jota minulla ei ole, eikä haitannut)
3 rkl
valkosipulijauhetta
3 rkl
sipulijauhetta
1 rkl
merisuolaa
1 rkl
sinappijauhetta (ei ole hyllyssäni)
2 tl
paprikajauhetta
1 tl
kuivattua persiljaa (ei oo ikinä nähtykään)
1 tl
kuivattua ruohosipulia (ei oo)
½ tl
kurkumaa
½ tl
jauhettua mustapippuria
1/4 tl
jeeraa eli juustokuminaa
1/4 tl
cayennepippuria
Jauha
pähkinät tehosekoittimessa tai kahvimyllyssä. Sekoita kaikki
ainekset sekaisin hyvin. Keitä esim. 2 1/3 dl vettä kasarissa ja
kaada sinne 1 1/4 dl juustojauhetta. Hämmentele keskilämmöllä,
kunnes paksuuntuu.
Minun
pastaani tuli pastan ja kastikkeen lisäksi parsakaalia,
aurinkokuivattua tomaattia, ituja, kuivaamiani nokkosrouhetta ja
-siemeniä sekä sellerinsiemeniä. Söin kaksi lautasellista.
Autuus.
Vielä
iltajäätelö:
Mangosorbetti
Otin
pakastimesta kuoritun ja paloitellun kypsäm mangon. Voi toki käyttää
valmiita pakastekuutioita. Palaset saivat varttitunnin olla
huoneenlämmössä. Tehosekoitin ne ja raastoin hieman
luomusitruunankuorta mukaan, ja pöyhäytin steviaa lisämakeutteeksi.
Täydellinen syöntipehmeän sorbetin rakenne. Päälle tyrnimarjoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti