keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Vegaanijuustopasta ja muu ruokapäiväni

Kanssani asuva koira oli mummolassa muutaman päivän. Kun hän tuli takaisin, lenkkeily lisääntyi ja syöminen sen myötä.

Aamupäivämehu tälläkin kertaa alkaa samalla letkalla eli kurkkua, porkkanaa, omenaa, kurkumaa, inkivääriä. Nyt pistin mehuksi myös mungpavunituja, sillä olin tapani mukaan tullut idättäneeksi aika paljon. Iduista ei irtoa paljon mehua, mutta elävän ravinnon ruokaohjelmassa syödään ja myös juodaan paljon ituja. Yleensä otan itukuidun talteen ja käytän sen krakkereiden taikinassa. Samoin teen monelle muullekin mehukuidulle. Mungpavunidut tekevät mehusta tavallista paksumpaa. Hard core -mehua, sanoisin. Kaksi tällaista lasillista.


Päivän puuro oli yön yli liotettua tattaria, jota en nyt sekoittanut puuroksi banaanin kanssa, kuten yleensä teen. Halusin rouskutella kokonaisena. Tein kiisselin pakastimesta käteen osuvista marjoista sekä luomubanaanista kuorineen, vain kovat päät leikkasin irti. Banaani oli sula. Kuorittuja banaaneja on pakastimessa odottamassa jäätelöksi pääsemistä. Kiisseliin tehosekoittimeen mukaan viime kesänä kuivattuja villivihanneksia sekä muuta viherjauhetta. Vielä kiivi palasina ja kuorittuja hampunsiemeniä.


Asioilta tultua oli niin kova nälkä, että päätin nauttia pastasta. Nyt ei mitään kesäkurpitsaspagettia vaan oikeita makaroneja. Rakastan pastan suutuntumaa mutta nykyään syön sitä harvakseltaan. Alkaa unettaa. 


Ruokaa laittaessani söin yhden nauriin ja ituja alkusalaatiksi. Celine Steenin ja Joni Marie Newmanin Vegaanikeittiön käsikirjassa on ohje Mac & cheese -pastalle. Hieno juttu on, että kastike tehdään ensin jauheeksi, jota voi tehdä ison erän ja säilytellä. Keitetään kuumaan veteen kun halutaan eläinystävällistä "juustopastaa". Uskon, että kaikki lapsista alkaen pitävät tästä. Keitetään siis pastaa ja tehdään kastike:

7 dl cashewpähkinöitä (Mea sanoo että hyvää tulee myös manteleista)
4 2/3 dl oluthiivahiutaleita
1 1/4 dl arrowjuurijauhetta (jota minulla ei ole, eikä haitannut)
3 rkl valkosipulijauhetta
3 rkl sipulijauhetta
1 rkl merisuolaa
1 rkl sinappijauhetta (ei ole hyllyssäni)
2 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua persiljaa (ei oo ikinä nähtykään)
1 tl kuivattua ruohosipulia (ei oo)
½ tl kurkumaa
½ tl jauhettua mustapippuria
1/4 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/4 tl cayennepippuria

Jauha pähkinät tehosekoittimessa tai kahvimyllyssä. Sekoita kaikki ainekset sekaisin hyvin. Keitä esim. 2 1/3 dl vettä kasarissa ja kaada sinne 1 1/4 dl juustojauhetta. Hämmentele keskilämmöllä, kunnes paksuuntuu.

Minun pastaani tuli pastan ja kastikkeen lisäksi parsakaalia, aurinkokuivattua tomaattia, ituja, kuivaamiani nokkosrouhetta ja -siemeniä sekä sellerinsiemeniä. Söin kaksi lautasellista. Autuus. 

 
Vielä iltajäätelö:

Mangosorbetti


Otin pakastimesta kuoritun ja paloitellun kypsäm mangon. Voi toki käyttää valmiita pakastekuutioita. Palaset saivat varttitunnin olla huoneenlämmössä. Tehosekoitin ne ja raastoin hieman luomusitruunankuorta mukaan, ja pöyhäytin steviaa lisämakeutteeksi. Täydellinen syöntipehmeän sorbetin rakenne. Päälle tyrnimarjoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti