perjantai 11. syyskuuta 2015

Hävikkiviikosta hyvikkiviikko ja banoffeeta

Jääkaappini on täynnä kuin nyrkillä lyöty. Teen työkseni reseptiikkaa ja tykkään syödä paljon, joten ruoka-ainevalikoiman täytyy riittää myös inspiraatioihin. En näe hyllyjen perälle aineksia siirtelemättä. Viikon mittaan toimittajat ovat kyselleet asiantuntijoilta taas kerran, miksi me ja kaupat hävitämme ruokaa. Emmeköhän jo tiedä vastaukset. Annetut vinkitkin lienevät jo tuttuja. Toivottavasti en toistele niitä. Seuraavassa jokunen asia, joita itse teen. Eilen tein myös banoffeeta, tai oikeastaan kuivuri teki. Mukavan sitkeää, niin kuin toffee onkin!


1. Kun teen ruokaa, syön sen. Mieli saattaisi tehdä kurpitsapastaa nokkoshernepestolla, mutta jos on eilistä linssisalaattia, syön sitä. Ja syön kolmantenakin päivänä, jos se edelleen väijyisi kaapissa.

2. Olen selvillä siitä, mitä kaapeissa on. Parissa minuutissa selvitän silloin tällöin, pitääkö jää- tai muista kaapeista ottaa etualalle jotain, jolla reiluuden nimissä jo on vuoro täyttää tehtävänsä ravitsijana.

3. Ruoan ei aina tarvitse olla elämää suurempi kokemus. Jos useiden ruoka-aineiden viimeiset hetket lähestyvät samaan aikaan, voi yhdistellä aineksia, joita ei aikaisemmin ollut kuvitellutkaan samaan sapuskaan pistävänsä. Hedelmiä ja vihanneksia samaan raakasoppaan, vaikken kovin usein niitä ihan hallitsemattomasti sekoita. Ruoka-aineiden yhdistely vaikuttaa ruoansulatukseen, nääs.

Nämä kolme asiaa ovat oikeastaan yksi asia: syödään pois, vaikka joskus tekisi mieli jotain muuta. Elän Hetkessä -asenne ei oikein aina ole perusteltua. Joskus se on vain pikanautinnonhakua. Syön siis kiltisti sitä mitä olen kotiin kantanut. Joskus tuon jonkin kasviksen ajatuksella, että tuotakin olisi terveellistä syödä välillä. Huomaan, että pitäis-pitäis-ajatuksella minun ei kannata mitään ostaa, koska kasviparka saattaa lahota kaappiin.

Jos kiinnostuu ruoanlaitosta, on valtavasti mahdollisuuksia käyttää erilaisia aineksia ja säilyttääkin niitä. Voidakseni syödä paljon marjoja tarvitsen niiden kyytipojaksi paljon banaaneja. Kannan kotiin joskus röykkiön kuorimustuvia banaaneja, jotka eivät muille kelpaa. Kuorin ja pakastan niitä jäätelö- tai smuutikäyttöön. Eilen banaanit ja marjat muuntuivat kuivurissa erilaisiksi banoffeiksi eli banaanitoffeiksi. Banoffeen voi tehdä pelkästä banaanistakin.

Banoffee

4 banaania
4 dl marjoja

Sekoita banaanit ja marjat tehosekoittimessa tasaiseksi. Ei haittaa, jos marjan kuoret jäävät hitusiksi näkyviin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetyille kuivurilevyille n. 4 mm:n  paksuiseksi mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Kuivata muutama tunti, kunnes pystyt varovasti kuorimalla saamaan nahkamaisen kerroksen irti leivinpaperista tai muusta kuivurialustapeitteestä. Jos ei vielä keskeltä ole kuivunut, jatka kuivattamista. Tämä on valmista syötävää, jota voit rullailla ja leikellä saksilla. Menee lapsiinkin kuin häkä. Tulevaisuudessa lisää hedelmärulla- ja banoffeeohjeita. Pysy kanavalla.

Jos tällainen terveellinen vegaaniruoan ja raakaruoan lisääminen omaan ruokavalioon kiinnostaa sinua, tule Raakaravinnon nettiperuskurssille, infoa ja ihmisten kertomuksia täältä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/p/blog-page.html
Kurssi on maksullinen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti