lauantai 17. kesäkuuta 2017

Nesteytä kesällä herkullisesti

Etkö pidä paljosta veden juomisesta, mutta haluaisit nesteyttää terveellisesti? Pelkällä vedellä ei kannatakaan koko päivää nesteyttää, varsinkaan hikoillessa helteellä. Vesi tulee nopeasti kehon läpi, ja tarvitset mineraalitäydennystä. Sinulla voi olla nestehukka, vaikket tuntisikaan vielä janoa. Seuraavassa nesteytysvinkkejä, jos sinulla ei ole mehulinkoa tai -puristinta. 

Jos helteellä tai kilistellessä haluat nauttia kuplivaa, käytä pohjana hiilihapollista mineraalivettä tai kombuchaa. Kombucha valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla, ja sitä saa jo ostaa monista luomu- ja ekokaupoista. Jos ostat miedon makuista kombuchaa, voit maustaa sitä lisää. Kombuchaa eli volgansieniteetä voi valmistaa itsekin.
Voit toki käyttää myös hiilihapotonta vettä. 

Purista isoon lasiin makusi mukaan puolikas tai kokonainen sitrushedelmä tai eri sitrushedelmien sekoitusta. Jos käytät luomuhedelmiä, saat hyvää makua ja ravinteita raastamalla lisäksi hienolla terällä mukaan osan kuoresta. 

Raasta myös hienolla terällä ruokalusikallinen tuoretta inkivääriä ja purista siitä mehu lasiin sormiesi välissä. Paitsi että inkivääri maistuu hyvältä, se parantaa immuniteettia. Inkivääriä voi säilyttää pakastimessa ja sitä voi raastaa jäisenä. Näin inkivääri ei nahistu.

Stevia sopii hyvin kirpeiden makujen makeutteeksi. Annostele steviaa varovasti. Steviassa ei ole lainkaan sokeria, joten se sopii sokerirajoitteisille. Makeutta voi lisätä vaihtoehtoisesti valmiista omenamehusta.Punaisen kilistelyjuoman saat raastamalla hienoksi mukaan hieman punajuurta ja puristamalla raasteen mehuun sormiesi välissä.Sama sinisenä pienen spirulinamäärän kanssa:


 Itselleni on kertynyt yrttiteelaatuja, vaikken juuri tule kaupan yrttiteelaatuja juoneeksi. Saan käytettyä ne paremmin keittämällä teetä ja nauttimalla sen jäähtyneenä.

 Varsinkin eri tavoin maustettu pakuritee on mukavaa juotavaa. Sitä tai muita yrtti- tai teejuomia voi käyttää myös pohjana, ja niihin voi raastaa inkivääriä tai kurkumaa. 

Nuorena olin Israelissa kibbutsivolunteerina. Puistotöissä kuumuudessa söimme tauoilla vesimelonia. Melonit nesteyttävät hyvin, koska niissä on myös kuitu mukana.


Nesteyttäjän ei tarvitse olla makea. Espanjalainen gazpacho on kylmä tuorekeitto, josta on joka raakakokilla oma reseptinsä. Tomaattia, paprikaa, kurkkua, chiliä ja muita mausteita. Ainekset tehovekottimella tai vauvavatkaimella sileäksi.Toki voit tehdä niitä smuutejakin hedelmistä ja marjoista sekä lisätä niihin nestettä. Kookosvesi on erityisen hyvä nesteyttäjä. On myös kaupan jauhetta, johon vettä lisäämällä saat kookosvettä.

Nautinnollisia nesteyttäjiä ovat mehujäät. Sekoita tehosekoittimessa yhdessä tai erikseen ja jäädytä mangoa, ananasta, kiiviä, persikkaa, aprikoosia, mansikoita ja marja-aikana muita marjoja. Lisämakeutta saat tarvittaessa steviasta. Pelkkä ananas tai mango ovat omaan makuuni riittävän makeita. Terveellistä lehtivihreää ja mineraaleja saat villivihanneksista, esim. nokkosista, maitohorsmasta, vuohenputkesta ja valkopeipistä. Väri tosin muuttuu.


Uusi raakaravinnon nettikurssini alkaa 3.7. Jos haluat oppia itsellesi hyvät elävän raakaravinnon keittiörutiinit ja oppia kokoamaan hyviä aterioita sekä voimaan paremmin ja energisemmin, tule mukaan. Lisäät raakaravintoa ruokavalioosi juuri niin paljon kuin haluat. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä kyseessä on viimeinen valmennukseni! Lisätiedot täältä:

 
Hellattoman kokin elävä raakaravinto -kirjani on kaupoissa (Moreeni, 2017, 288 s.) Se sisältää elävän ravinnon perusteet sekä antaa paljon ohjausta ravitsemuksesta. Kirjassa on n. 180 reseptiä kuvineen. Kirjaa käytetään valmennuksessakin.