sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Jos kirjan voisi syödä


Celine Steenin ja Joni Marie Newmanin Vegaanikeittiön käsikirja (Moreeni) osui käsiini vasta hiljattain, vaikka se on ilmestynyt suomeksi jo 2011. Raakailijavuosinani ovat kuumennettuja ruokia esittelevät vegaaniruokakirjat jääneet niukalle huomiolle, vaikka raakailijuus ei välttämättä merkitsekään sataprosenttista tuoreilua. 

Rouheapintainen käteen sopiva pehmeäkantinen kirja on täynnä tietoa ja reseptejä. Pidän taiton ekologisuudesta. Valkealla tilalla ei ole mällätty, ruokakuvien ei tarvitse olla sivun kokoisia, eikä joka aukeama muutenkaan tarvitse kuvaa. Kuva siellä täällä, paljon lyhyitä reseptejä, mielenkiintoisia ruoka-aineyhdistelmiä joista ei arvaa, miltä ruoka maistuu, jutteleva, rikas ja huumoripitoinen kieli sekä kirjoittajien into, joka ei kuitenkaan ole huutomerkkejä vilisevää pirteilyä, sai minut uppoamaan kirjaan. Muutaman reseptin kokeilu, ja olin myyty. En pysty "arvostelemaan" tätä kirjaa, koska olen ihan lettuuntunut siihen. Tekstiäkin on helppo lukea, kun fontit ovat tasapaksuja ja selkeitä ja tekstit valkealla tai vaaleilla pohjilla.


Olin jo tehnyt monia ruokia, ennen kuin perehdyin kirjan ideaan. Kukin luku on tehty ajatuksella, miten erilaisia ruoka-aineita korvataan. Paitsi että eri eläintuotteiden korvaamiselle on kullekin oma lukunsa, mukana ovat luvut myös gluteenin, soijan, rasvan ja prosessoidun sokerin korvaamistavoista. Kirjan lopussa on ruokien nimien sekä ruokalajien aakkosellinen hakemisto. Kirjan sivuista valtaosa on reseptejä, mutta tekijät opastavat myös vegaanistamaan sekaani- ym. reseptejä, joissa on aineksia joiden sijasta haluaa käyttää jotain muuta. Oppi on sekeää ja ytimekästä. 

Kuten blogituksen resepteistä näette, alkuun on selvitetty, mitä aineksia ruoassa on korvattu ja onko ruoka esim. soijaton tai pähkinätön. Hyvin lukijaystävällistä. Kokkaaja löytää helposti tarvitsemansa -ttomat reseptit. Terveysasiatkin kiinnostavat kirjan tekijöitä, mikä näkyy esim. paneutumisena erilaisiin makeutustapoihin. Kirjassa on kuitenkin paljon meheviä ja täyttäviä ruokia, joten se sopii hyvin niillekin, jotka pelkäävät vegaanisen ruoan maistuvan "liian terveelliseltä".

Kommentoin oheistamiani reseptejä tähän, jotteivät mene sekaisin tekijöiden tekstien kanssa.

Munanmakuinen salaatti oli yllätys. Oluthiiva yhdistettynä macan kanssa oli hieno keksintö. Munan kaltainen illuusio syntyy. Annos ei kylläkään riitä pääruoaksi ainakaan minulle, vaikka tekstissä niin sanotaan. Kuvan salaattiin olinkin lisännyt vielä paprikan, avokadon ja toisen tomaatin ja tein isomman salaatinkastikkeen. Avokado on mukava - ööh - munainen lisä. Pääsiäinenkin tulossa.

Leivoin kirjasta useita vuokaleipiä, kaikki meheviä ja hyviä. Sellaisia ei kaupoista eikä leipomoista saa. Ricottajuustoa en ole koskaan maistanut, mutta kirjan tofuinen ricotta on käynyt leivänpäällyksenä kaupaksi sekaaneillekin. Suosittu on ollut myös karpalo-banaaniaamiaiskakku, johon olen pannut mustikoita ja niitä marjoja, joita minulla on paljon. Aamiaisella en makeaa kakkua syö vaan alkuillan makeana palana. Piparikakku maistui meidän suomalaisten tavalliselta maustekakultamme ja pipareilta, mutta koostumus oli linssien ansiosta hieman kiinteän pateemainen. Saattoi johtua siitä, että linssit näyttivät tarvitsevan hieman enemmän keitinvettä. Kakku oli aika pieni, samoin leipä. Jos leivon jotain uuniin, teen isompia annoksia. 

Keveitä ruokia kirjassa ei juuri minun silmilleni näy. Kirjan oltua käytössä pari viikkoa farkunnappi alkoi piukottaa, kun massani yleensä pysyttelee melko vakaana. Raakaruokaa saa syödä isoja annoksia, kun taas kuumennettaessa ruoasta haihtuu paljon nestettä ja se menee tiiviimpään tilaan, jolloin sitä tulee herkästi syöneeksi enemmän kuin kuluttaa. Kuumennettua ruokaa ei myöskään tarvitse pureskella paljon, joten pienessä ajassa pystyy syömään paljon. En uskalla kovin monta kertaa viikossa kirjaa avata.


Munanmakuinen salaatti


Munan korvaaja: oluthiivahiutaleet ja macajauhe
Pääruokana yhdelle, lisukkeena kahdelle

Maissiton Pähkinätön Helppo ja nopea Soijaton
Lapsena pidimme kumpikin kovasti salaatista, jossa oli kovaksikeitettyjä munia. Tämän erittäin kalsiumpitoisen salaatin maku muistuttaa meitä siitä, kiitos oluthiivahiutaleiden ja macajauheen yhdistelmän.



1 rkl silputtua sipulia

1 rkl oluthiivahiutaleita

1 tl macajauhetta

1 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl valkoista balsamicoetikkaa

1 keskikokoinen tomaatti kuutioituna

valkopippuria maun mukaan

ripaus mustaa suolaa (valinnainen)

2 kuppia ( n. 4 2/3 dl, 75 g) tuoretta nuorta pinaattia

Yhdistä kaikki ainekset suuressa kulhossa pinaattia lukuun ottamatta.

Lisää pinaatti ja sekoita. 

Tofuricotta


Juuston korvaaja: tofua maidon sijaan, cashewpähkinöitä kermaisuutta varten ja oluthiivaa juustoisen maun luomiseksi
Noin 2 1/2 kuppia (n. 6 dl)

Maissiton Gluteeniton Helppo ja nopea Vehnätön

Käytetään maitopohjaisen ricottajuuston tapaan lasagnessa, pizzassa, cannelloneissa jne.

400 g kiinteää tofua valutettuna ja puristettuna

1/4 kuppia (n. 1/2 dl) cashewpähkinöitä hienoksi jauhettuina

1/4 kuppia (n. 1/2 dl) oluthiivahiutaleita

1/4 kuppia (n. 1/2 dl) neitsytoliiviöljyä

2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa tai 1 rkl kuivattua basilikaa

suolaa ja pippuria maun mukaan

Murenna tofu ricottamaiseksi muruksi. Lisää muut ainekset ja sekoita käsin.

Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa vähintään viikon.


Porkkanaraasteella, tillillä ja toruricotalla 
päällystettyä speltti-pellavapikaleipää. 

 Speltti-pellavapikaleipä


Munan korvaaja: soijamaito, etikka ja leivinjauhe yhdessä kohottavat, omenasose kostuttaa

nonstick-öljysprayta tai öljyä vuoan voiteluun

1 rkl omenaviinietikkaa

1 kuppi (n. 2 1/3 dl) soijamaitoa

2 1/4 kuppia (n. 5 1/3 dl) spelttijauhoa

1/4 kuppia ja 2 rkl (hieman vajaa 1 dl) pellavansiemenrouhetta

1 tl merisuolaa

2 tl soodaa

2 rkl sulatettua kookosrasvaa

1/2 kuppia (n. 1 1/4 dl) omenasosetta

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele n. 20 x 10 -senttinen leipävuoka.

Yhdistä etikka soijamaitoon, jotta se happanee. Sekoita joukkoon kookosrasva ja omenasose.

Sekoita jauhot, pellavansiemenrouhe, suola ja sooda yhteen suuressa kulhossa. Yhdistä kuivat ainekset kosteisiin ja kaada taikina leipävuokaan.

Paista 45 minuuttia tai kunnes leivän keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos.

Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen kuin poistat leivän vuoastaan. Viipaloi leipä vasta, kun se on täysin jäähtynyt.


Karpalo-banaaniaamiaiskakku


Munan korvaaja: banaanisose sitoo taikinan
6–8 annosta

Banaanit tuovat kosteutta ja sitomisvoimaa tähän kevyesti makeutettuun kakkuun, joka toimii hienosti aamiaisena silloin, kun taas yksi puurokulhollinen ei vain riitä.



 nonstick-öljysprayta tai öljyä vuoan voiteluun
2 kuppia (n. 4 1/2 dl) täysjyvävehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

1 kuppi (n. 2 1/3 dl) banaanisosetta (n. 3 pientä banaania)

1/2 kuppia (n. 1 1/4 dl) raakaruokosokeria tai muuta sokeria

1 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria

3/4 kuppia (n. 1 3/4 dl) jäähtynyttä kahvia

3 rkl maapähkinäöljyä tai muuta ruokaöljyä

1 kuppi (n. 2 1/3 dl, 100 g) tuoreita karpaloita

1/3 kuppia (n. 3/4 dl) saksanpähkinärouhetta

1/3 kuppia (n. 3/4 dl) rouhittua vegaanista suklaata tai valkosuklaata tai carobia

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele pyöreä, halkaisijaltaan 23-senttinen piirakkavuoka öljyllä.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola suuressa kulhossa. Lisää joukkoon karpalot, pähkinärouhe ja suklaarouhe.

Muusaa sokeri, vanilja-aromi, kahvi ja öljy banaanien joukkoon toisessa kulhossa. Kaada kuivien ainesten joukkoon ja sekoita. Varo kuitenkin sekoittamasta liikaa.

Levitä taikina vuokaan ja paista 35 minuuttia tai kunnes keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos.

Anna jäähtyä ritilällä vuokineen 15 minuuttia ennen kuin kumoat kakun vuoasta.


Piparikakku 

Gluteenin korvaaja: linssit ja tumma riisijauho
6–8 annosta
Gluteeniton Vehnätön
Ilmoitamme ylpeinä, että kaikki, jotka ovat maistaneet tätä kakkua, ovat äimistyneet kun saivat tietää sen olevan gluteeniton. Kuvittele heidän reaktionsa, kun kerroimme linssien olevan yksi avainraaka-aineista!




Linssit:
1/2 kuppia (n. 1 1/4 dl) punaisia linssejä huuhdeltuna
1 1/2 kuppia (n. 3 1/2 dl) vettä


Kakku:
2 rkl tummaa siirappia
1/4 kuppia (n. 1/2 dl) vegaanista margariinia
1/2 kuppia plus 2 rkl (yht. n. 1 1/2 dl) intiaanisokeria tai muuta sokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää
2 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
1/4 tl merisuolaa
2 rkl kaakaojauhetta
nonstick-öljysprayta tai öljyä vuoan voiteluun
3/4 kuppia plus 2 rkl (yht. n. 2 dl) tummaa riisijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/4 kuppia (n. 1/2 dl) tomusokeria


Linssien valmistus: Yhdistä linssit ja vesi keskikokoisessa kasarissa. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes suurin osa vedestä on imeytynyt linsseihin ja linssit ovat sosemaisen pehmeitä. Valuta linssit.

Kakun valmistus: Yhdistä siirappi, margariini, sokeri ja lämpimät linssit keskikokoisessa kulhossa. Hämmennä, kunnes margariini sulaa. Lisää mausteet, vanilja, suola ja kaakaojauhe. Soseuta sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.
Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Voitele 20-senttinen neliövuoka.
Sekoita taikinan joukkoon jauhot ja leivinjauhe ja hämmennä tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
Paista 20–25 minuuttia tai kunnes kakku on kiinteää.
Anna jäähtyä ritilällä täysin ennen kuin ripottelet päälle tomusokeria.