perjantai 27. maaliskuuta 2015

Toffeesuklaa

Kaikkina näinä vuosina en syönyt toffeen kaltaisia mulperinmarjoja, koska en tiennyt, olivatko ne vegaanisia. Mulperipuun lehtiä kun syövät silkkiäisperhosen toukat, joita kotilovaiheessa keitetään hengiltä silkin tuottamiseksi. Näin vegaaniystäväni Arzanin ostavan mulpereita. Hän sanoi, että kyseessä ovat eri puut.

Kuivatut vaaleat mulperinmarjat maistuvat ihanasti toffeelta ja ovat mukavan sitkeitä. Raakavegaanille hyvää pikatoffeeta siis! Suklaan tekoon siis. Itse tehty suklaa ei sisällä maitoa eikä lisättyä sokeria. Ohjeessa mainitun vaahterasiirapinkin voit jättää pois, sillä carob makeuttaa suklaata marjojen kanssa. Itse alusta asti tehdyn suklaan maku on voimakas, ja pari palaa riittää tyydyttämään makeanmieliteon.

Tykkään käyttää suklaaseen kaakaojauheen lisäksi kaakaota muistuttavaa carobia, joka ei ole kitkerää eikä siinä olet kofeiinin kaltaista stimulanttia. Carob on myös makeaa ja edullista sekä hoitaa suklaan makeuttamisen yhdessä mulpereiden kanssa. Tällä hetkellä käytössäni oleva carob on kuitenkin erilaista kuin aikaisemmin käyttämäni. Se on vaaleaa ja se ei jotenkin sula suklaaksi vaan jää karkean jauhoiseksi, ja suklaasta tulee jotenkin rapeaa. Panin siis tällä kertaa enemmän kaakaojauhoa ja vähemmän carobia.


Koska en pidä raakasuklaata minään terveysruokana, en sulattele rasvoja hellästi vesihauteessa vaan käristän ne hellalla miedoimmalla lämmöllä.

1 dl kaakaovoita
½ dl raakakookosöljyä (voit myös käyttää kookosöljyn 
sijaan kaakaovoita, niin suklaa pysyy kovempana)
1 dl kaakaomassaa tai -jauhoa
1/4 dl carobjauhetta
3/4 dl mulperinmarjoja rouheena
3 rkl cashewpähkinöitä rouheena
1-2 rkl vaahterasiirappia tai hieman steviaa
1/3 tl vaniljajauhetta
pari hyppysellistä suolaa

Pakkaaminen on puolet hupia.

Jos kaakaovoi on palasina, raasta se karkeaksi, ja sulaminen nopeutuu. Raasta myös kaakaomassa, jos käytät sitä. Sulata rasvat vesihauteessa tai keraamisessa tasapohjaisessa astiassa vesihauteessa (tai hellalla miedoimmassa lämmössä). Lisää kaakaomassa ja anna senkin sulaa.
Rouhi cashewpähkinät pieneksi rouheeksi. Monitoimikone tekee hyvää jälkeä. Silloin pitää murustaa isompi erä kerrallaan.
Mulperinmarjojakin täytyy rouhia isompi erä, jos käyttää monitoimikonetta. Rouhiintumista auttaa, jos pitää marjoja jääkaapissa. Marjat rouhiintuvat parissa sekunnissa. Älä rouhi liian pitkään, jottei tule jauhoa tai liian pientä murua. Tarkoitus on, että marjanpalaset tuntuvat hampaissa eivätkä tee suklaasta jauhoista. Marjat voi rouhia myös isolla veitsellä.
Lisää ainekset sulaan massaan ja sekoita hyvin. Maista ennen kuin lisäät makeutta vaahterasiirapista tai steviasta.
Kaada suklaamassa muotteihin tai laakealle lautaselle ja jähmetytä kylmässä.
Mää mitään pääsiäismuneja ala pyöritellä. Kunnon patukoita olla pitää.


Haluatko lisätä raakaravinnon käyttöä ja elinvoimaasi? Heti vapun jälkeen aloitan netissä tapahtuvan valmennuksen Hehkua kesään, johon sinäkin voit tulla mukaan, asutpa missä hyvänsä. Tutustua voit täällä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2015/03/j.html