perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kevään raakaravintovalmennus

Raakaravinnon ja elävän ravinnon perusvalmennus 

HEHKUA KESÄÄN 4.-29.5.2015

Nettivalmennus ei sido sinua mihinkään paikkaan, koska saat valmennuksen sähköpostiisi. Valmennus on kuitenkin myös live-tapahtuma Facebook-ryhmätsempin ansiosta! Tässä vasta päättyneen Tuoretta talveen -raakaravintovalmennuksen palautetta:

"Tuorepuurot, liotus & idätys & versoilu ovat osa elämääni! Energisyys on lisääntynyt."

"Olen yllättäen syönyt tämän ajan melkein kokonaan raakaruokaa ja pärjäillyt ihan hyvin."

"Olen iloinen ja kiitollinen, että sain tutustua aivan ihaniin ihmisiin täällä, omassa kaveripiirissäni ei ole ketään, kuka olisi kiinnostunut nimenomaan raakaravinnosta"

"Raakaruokakurssi aloitti elämässäni kauan kaivatun muutoksen terveellisempään elämään. Vertaisryhmä on ollut korvaamaton, kun yksinäni raakailen. Huomasin, että minulle on kasvanut pidemmät ripset!"

"Aiemmin hyljeksimäni varsiselleri sai viikonloppuna minut aivan pauloihinsa."

"Kyllä on tullut niin huomattua raakaruuan energisoiva vaikutus, töistä tullessa luulee olevansa aivan naatti ja kun on syönyt, alkaakin touhuta kaikenlaista ja jaksaa pitkälle iltaan. Ennen nyykähdin aina sohvalle."
 
"Ihan eri olo jo runsaan viikon päästä, ähky olo lähtenyt ja paino putonut kilon ja sokerihimo lähtenyt"

Joku kertoi myös, että perheen eräs lapsi oli ensin inhoten katsellut, mitä mehulitkuja äiti juo. Parin päivän päästä pojasta oli kuitenkin vauhdilla tulossa perheen mehumestari, joka yhdessä muiden kanssa loi sarjatyönä uusia makuelämyksiä.

 

Haluatko siis

- pikkuhiljaa kevennellä kesää kohti mutta syödä täyttävää kuitupitoista ruokaa, joka puhdistaa kehosi
- voida paremmin lisäämällä omaan tahtiisi raaka- ja kasvisaterioita omaan ruokavalioosi
- lisätä jaksamistasi niin, että pystyt täysillä nauttimaan kesästä
- oppia keräämään luonnosta salaatti- ja mehutarpeita ja kuivaamaan niitä talven varalle
- ihosi hehkeäksi
- parantaa immuniteettiasi
- löytää oman hyvän painosi
- tuoda terveyttä sairauden tilalle
- apua tunnesyömisen ja ruokahimojen selättämiseksi (mm. sokeri)
- oppia, miten teet monipuolisia tuoreaterioita helposti ja nopeasti muutamasta aineksesta?
Ovatko aikaisemmat ruokamuutosyrityksesi lopahtaneet tiedon tai innon puutteeseen? Tai oletko yrittänyt laihtua tai treenata yksitoikkoisella ruoalla, kunnes on tuntunut, että ei enää yhtään rahkapurkkia tai soijaa? Mitä muuta voisi syödä?
Miten olisi viileä raparperi-mansikkatuorepuuro lasissa?

Minä en ole käännyttämässä sinua. Voit lisätä raakaravinnon määrää omassa ruokavaliossasi sen verran kuin haluat! Kuitenkin kun löydät omat suosikkisi ja huomaat olosi virkeäksi aterian jälkeen, haluat luultavasti edetä. Elävässä raakaravinnossa ovat ravintoaineet tallella. Kuumennettaessa osa ravintoaineista tuhoutuu. Raakaravintoa ovat vihannekset, juurekset, villivihannekset, hedelmät, marjat, levät, siemenet, pähkinät ja öljyt. Niissä on paljon kuituja. Varsinaista elävää ravintoa ovat idut, versot ja oraat. Elävän ravinnon ruokaohjelman kehittäjä Ann Wigmore (1909-1994) paransi itsensä monista vakavista sairauksista ja alkoi opettaa ruokaohjelmaa pitkin maailmaa. Elävän raakaravinnon yhdistyksessä pidämme yllä hänen opetuksiaan.

Vihersalaattia ei tarvitse kesällä kaupasta hakea.
Kohta yhdeksän vuotta pääasiassa raakaravintoa syöneenä ja yksitoista vuotta pelkästään kasvisperäisellä ruoalla eläneenä eli vegaanina sekä kahdeksatta vuotta tätä asiaa opettavana olen oppinut, mitä oikeanlaiset kasvisravintomuutokset saavat aikaan. Ainakaan kuuteen vuoteen en ole joutunut peruuttamaan yhtäkään menoa tai työtä sairastamisen takia. Ei tulehdustauteja, jotka aiemmin vaivasivat. Ei vuosiin flunssaa, joka aikaisemmin tuli joka vuosi ja kesti yli kuukauden. Uni on parantunut, minkä ansiosta ei tarvitse enää kulkea aivosumussa. Luovuus on lisääntynyt! Olen suorittanut brittiläisen Karen Knowlerin therawfoodcoach.com raakaravintovalmentajakoulutusohjelman v. 2007. En tee käännynnäisiä vaan opetan ihmisiä LISÄÄMÄÄN raakaravintoa omaan ruokavalioonsa siihen mittaan asti, kuin kukin haluaa.

 Täyttäviä kastikkeita, avokadoa, ituja, kasviksia, niin nälkä lähtee.

Valmennettavat kertovat muista muutoksista. Vatsarasvat ovat kadonneet, vatsa on alkanut toimia loistavasti, päänsäryt ovat lakanneet, vaihdevuosioireet kadonneet, mielialat kohentuneet, keho palautunut hyvin raskauden jälkeen, iho heleytynyt, hiustenkasvu parantunut. Jotkut ovat saaneet energiaa aloittaa uudelleen liikuntaharrastuksensa. Tanja Kaivolainen-Siljander puolestaan kertoo alla olevassa tekstissään, miten hän parantui useista kroonisista sairauksista. Tanja treenaa monipuolisesti.
Kun teet ruokamuutoksia, sen täytyy olla turvallista. Ruoan täytyy olla hyvää ja vaihtelevaa, nopeasti valmistuvaa, siitä täytyy tulla täyteen ja sen tulee sisältää tarpeelliset ravintoaineet. Lähes kaikki ruoat valmistuvat muutamassa minuutissa! Ainakin suurin osa aineksista löytyy marketista kohtuuhinnalla. Valmennus auttaa sinut matkaan ripeästi ja niin, että pystyt liikoja miettimättä valitsemaan itsellesi mieluisia aterioita. Niistä voi tulla myös perheesi suosikkiruokia. Autan sinua tekemään muutoksia maltilla, jotta sinun ei tarvitse tehdä niitä virheitä, joita minä ja monet muut ovat ilman ohjausta tehneet ja saaneet ehkä vatsansa sekaisin pitkäksikin aikaa riuhtaisuilla. Ihan kaikki valmennuksen ruoat eivät ole raakoja, mutta kaikki ovat vegaanisia. Resepteissä ei ole eläinperäisiä raaka-aineita, lisättyä sokeria eikä yleensä gluteenia.
Tunnesyöminen sabotoi joskus pyhät päätökset, joten myös siihen puututaan. Opit narauttamaan itsesi lohtusyömisesi syistä ja kohtuullistamaan liiat mielitekosyömiset, jotka vain harmittavat jälkeen päin ja lisäävät rasvaa kehoon. Ryhmän tuki on tässä myös tärkeä.

Mansikka-suklaakakusta voi leikata kohtuullisen palan.

Tukenasi sinulla on paitsi minut, myös Hehkua kesään -valmennusryhmäläiset, jotka suljetulla Facebook-sivustolla kertovat kuulumisiaan, tsemppaavat toisiaan julkaisevat ruokakuviaan. Minäkin olen siellä.

Miten toimitaan?

Ilmoittaudu minulle sähköpostitse mea.salo@netikka.fi ja kerro mitä tilaat. Saat alkuselvityskaavakkeen ja laskun, jonka maksat kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, ennen valmennuksen alkua.
Ryhmävalmennuksen hinta on 68 €. Sillä saat sähköpostiisi viikon välein runsaan, n. 20-sivuisen paketin täynnä tietoa, tsemppiä ja reseptejä, yhteensä 4 pakettia. Facebook-ryhmässä kannustamme toisiamme. Ryhmä jää valmennuksen jälkeenkin toimimaan niin pitkäksi aikaa, kun siellä on elämää.
Lisämaksusta saat myös henkilökohtaisen valmennuksen. Sekin tulee sähköpostiisi. Sen hinta on 55 €, jos tilaat sen ryhmävalmennuksen kanssa yhdessä. Valmennuksessa autan sinua tavoitteissasi ja ehdotan parannuksia ruokapäiväkirjasi ja kertomasi pohjalta. Autan sinua tekemään haluamasi kaltaisia muutoksia, otan huomioon mm. perhe- ja elämäntilanteesi, ruoka-ainerajoituksesi ja mahdolliset ruokailusi ja elämäsi solmukohdat. Ravintoainemääriä ja kaloreita en kuitenkaan laske, en myöskään tee yksityiskohtaista ateriasuunnittelua. 
Voit tilata henkilökohtaisen valmennuksen myös heti ryhmävalmennuksen päätyttyä. Silloin hinta on 66 €. 
Käytämme valmennuksessa osittain myös kirjaani Hellaton kokki: raakaravintoa kasviksista (270 s.), joten hanki se ennen valmennuksen alkua. Jos haluat hankkia sen minulta, hinta on 20 € + lähetyskulut.
Halutessasi voit hankkia myös kirjani Hellattoman kokin raaka namikirja (117 s.), jossa on naminteko-ohjausta ja reseptejä karkeista kakkuihin, jäätelöihin, vanukkaisiin ym. Se ei ole valmennuksessa aivan olennaisen tärkeä, ellet halua valmistaa paljon makeita herkkuja. Sen hinta on minulta tilattuna vain 10 € + lähetyskulut.
HUOM! Kerro tilausta tehdessäsi, tilaatko ryhmävalmennuksen lisäksi yksityisvalmennuskerran ja kirjan/kirjat.
Raakaruokien laittamiseen tarvitset tehosekoittimen. Kiinnostuksesi mukaan voit hankkia lisäksi mehustajan, monitoimikoneen ja kuivurin ja ohjaan ruoanlaittoa myös niillä. Minä en myy laitteita.
Täyttyykö vatsa, saanko riittävästi kaloreita? Miten laitan budjettiini sopivaa ruokaa? Entä sosiaaliset tilanteet? Mistä tarvikkeet saa? Entä jos vatsa menee sekaisin? Saanko proteiineja? Entä eläinkunnan tuotteet, sokeri ja vilja? Näitä ja paljon muuta käsittelemme valmennuksessa.


Autan sinua suunnittelemaan ruokapäiväsi. En kuitenkaan tee valmiita viikkoruokalistoja. Miksikö? Harva noudattaisi niitä, koska meillä on kullakin erilainen ruokavalio mieltymyksiemme, allergioidemme ja lukuisten muiden syiden takia. Kyseessä ei ole valmis tiukka ohjelma, jota sinun pitäisi noudattaa, tai muuten putoaisit porukasta. Meillä on kullakin erilaiset lähtökohdat. Joku on ehkä vegaani ja syö paljon raakakasviksia. Joku toinen on sekaruokailija eikä ehkä pidä ruoanlaitosta ollenkaan ja elää eineksillä.

Ketä varten valmennus ei ole?

Valmennus on perusopetusta. Jos sinulla on jo hyvät ja pysyvät ruoanlaittorutiinit raaka- ja elävästä ravinnosta ja tiedät perusasiat ravitsemuksesta etkä kaipaa lisämotivaatiota, perusvalmennus ei ehkä ole sinulle riittävän antoisa. Jos sinulla on syömishäiriö kuten anoreksiaa/ahmimista/oksentelua tai sairastat masennusta, tarvitset ensisijaisesti henkilökohtaisen hoitosuhteen sairauden hoitoa varten, ja valmennus tällä hetkellä olisi vain ylimääräinen kuormitus. Olet tervetullut valmennukseen sitten, kun voit hyvin ja olet tasapainossa. Muutenkaan valmennus ei ole sairaudenhoitoa, joten pidä mahdolliset hoitosuhteesi asianmukaisesti kunnossa.
Osa työni tuotosta menee eläinten elinolojen parantamiseen sekä hädässä olevien ihmisten auttamiseen Suomessa ja maailmalla. Kerron valmennusryhmässä, mihin kohteisiin avustus kulloinkin menee. Avustuskohteita ovat olleet mm. Unicef, Maailman Luonnonsäätiö, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Viipurin koirat ja Kodittomat Bulgarian koirat.


Minkä arvoisena pitäisit sitä, että et sairastuisikaan flunssaan lomallasi, kuten moni tekee stressaavan työputken jälkeen? Ohjauksen ja ryhmän avulla pystyt tekemään pysyviä muutoksia, joista hyödyt elämäsi loppuun asti. Tule mukaan mukavaan joukkoomme!
mea.salo@netikka.fi, p. 050 5977 307

Mitään otsaryppyhommaa tämä ei ole. Tasapaino pitää olla kaikessa!

Voit käydä lukemassa minun tarinani Olen-sivulta.

 Tällaista syötiin kesällä Ahvenanmaan Elävän ravinnon keskuksessa, jossa olin opettajana.

Pidän muutaman viikon mittaisia ryhmävalmennuksia netissä muutaman kerran vuodessa. Seuraavassa ryhmäläisten palautetta sairauksista ja erilaisista vaivoista paranemisista, henkisen ja fyysisen suorituskyvyn lisääntymisesta, laihtumisesta, mieliteoista vapautumisesta sekä muista heidän saamistaan hyödyistä. Infotekstin jälkeen vielä lisää ihmisten kertomuksia, lue mitä raakaravinto ja valmennus saavat aikaan!

Jäätelöitä on helppo tehdä, ja lisäaineettomina 
ne ovat terveellistä ruokaa.

 Marja Kokkosen palautetta:"Kiitokset aktiivisesta läsnäolostasi fb-ryhmässä ja hyvästä henkilökohtaisesta valmennuksesta. On tullut tunne että pidät tärkeänä jokaisen ryhmäläisen onnistumista omissa tavoitteissaan ja perehdyt jokaisen tilanteeseen aidosti. Minulle jää kurssista runsas aineisto mitä voin hyödyntää omaan tahtiini jatkossa, materiaalia riittää pitkäksi aikaa eteenpäin, sekä viikkopaketeista että fb:ssa jaetuista vinkeistä. Kaikkein onnellisin olen siitä että olen saanut päivittäiseen ruokavaliooni raakapuurot, koska pidän tosi paljon puuroista mutta en ole kokenut kypsennettyjä viljapuuroja hyväksi elimistölleni. Vihreiden kasvisten käyttöni on reilusti lisääntynyt uusien vinkkien myötä ja suuntaus tulee todennäköisesti jatkumaan. Pidän arvossa myös viikkopakettien ei tiukasti ruokaan liittyviä teemoja, koska aiheet ovat olleet itselle läheisiä ja ajankohtaisia. Olen saanut niistä paljon hyödyllistä tietoa."

Grethe Kumpumäki: "Olen ollut iloinen, että lähdin uuteen valmennuksen mukaan. Tämä raakailun maailma on niin laaja, että uutta asiaa pukkaa ja sisäistämiseen menee aikansa. Onneksi on nämä hyvät materiaalit joihin voi aina palata. 

Jääkaapilla yritän löytää terveellisen vaihtoehdon, enkä enää ensimmäisenä tartu voileipään ja juustoon sen päällä. Olen aamuisin pyöräytellyt smuutieta. Sillä on pärjännyt yllättävän pitkälle. Salaatteja ja keittoja olen tehnyt sekä kastikkeita salaateille. Minua viehättää myös ajatus, että luonto tarjoaa täysin ilmaiseksi ja pyyteettömästi meille terveellistä ruokaa kunhan vain osaamme ja viitsimme niitä käyttää. Katsoin, että olit saanut tehtyä mahtavia mehuja näistä villivihanneksista ja haluan myös kokeilla.

Tämä facen käyttö on aivan mahtavaa tässä valmennuksessa. Tuolta saa niin paljon vinkkejä ja innostusta sekä uusilta että vanhoilta tuttavuuksilta että oikein päässä pyörii välillä. Kaikki ovat lisäksi vielä todella mukavia ja auttavaisia toisiaan kohtaan mikä on todella ihanaa.

Nämä kurssit ovat olleet hienoa aikaa ja uskon, että raakailusta jää pysyvä tapa ja haluan lisätä sen käyttöä entisestään. Lisäksi on hyvä, että sanot asioista suoraan. Hienoa myös, että autat näitä eläinsuojelukohteita."
 Voit kuunnella radiohaastatteluni täältä: http://areena.yle.fi/radio/2148456


 Herkullisia, täyttäviä ja suosittuja punajuuripyöryköitä ja erilaisia patoja, salaatteja ja dippejä.

 Arja Hemmi sai elämänsä takaisin


"Vaihdevuosien kynnyksellä oloni oli vetämätön, vatsa turvoksissa ja kipeä, paino nousi, närästys vaivasi, paksut hiukseni ohenivat ja iho himmeni. Kuumat aallot alkoivat vaivata. Rasvaa oli kertynyt vatsan alueelle patjaksi. Söin liikaa rasvaa, sokeria ja maitotuotteita. Maitotuotteista kehooni kerääntyi limaa. Vatsani ei toiminut kunnolla. Tätä kesti vuodesta toiseen.
Mean viikonloppukurssilta sain eväät raakaravinnon perusteisiin. Raakaravinnosta seurasi elinvoimainen tunne. Vatsani alkoi toimia loistavasti ja olin virkeä. Söin kuitenkin iltaisin “perinteisesti”, ja aamuisin herääminen oli hidasta. Paino nousi ja kuumat aallot vahvistuivat. Löysin Mean nettivalmennuksen. Lisäsin raakaravinnon määrää. Kuumat aallot katosivat, vatsanseutu alkoi ”sulaa” ja kuukautiset palasivat säännöllisiksi. Syön nyt pääosin raakaravintoa. En ole enää aamu-uninen, paitsi jos syön illalla perinteisesti. Enää en kaipaa kahvia virkistymiseen. Olen opetellut ruokavaliooni yhden rutiinin kerrallaan.
Olen kokenut, että olen saanut elämäni takaisin. Olen nyt 48-vuotiaana virkeä ja energinen. Hiukseni ovat taas vahvat eikä harmaata vielä näy (en värjää). Ihoni on alkanut kirkastua. Muistini ja keskittymiskykyni ovat parantuneet. Nukun hyvin.
En syö sokeriherkkuja, vaikka makea on aina ollut kompastuskiveni. Jopa suklaanmieliteko on poissa! Puhdistumisoireina on ollut väsymystä, ärtyneisyyttä, ohimeneviä ihottumia, allergiareaktioita lääkkeistä, joista ennen ei tullut ongelmia, päänsärkyjä, jalkasieni-infektio, finnejä ja löysää vatsaa. Kun nämä ovat menneet ohi, on olo aina vain parempi.
Ruokavalion tärkeys korostuu iän myötä. En pysyisi kunnossa syömällä pizzoja, makaroniruokia, leipää, perunaa ja lihaa/kalaa ja juomalla maitoa ja limsoja. Muutama salaatti silloin tällöin ei paljon tuollaisessa ruokavaliossa pelasta.
En pelkää saavani osteoporoosia tai puutostauteja. Tärkeintä on sitoutuminen muutokseen pitkällä tähtäimellä. Ei haittaa jos välillä lipsahdan. Kun tavallisella ruokavaliolla elin aikaisemmin kuin horroksessa, nykyinen energinen olo on huikea.”

Tanja Kaivolainen-Siljander parani monista sairauksista“Olen 35-vuotias suur-uusperheen äiti. Lapsesta saakka olen kärsinyt epileptisestä oireilusta sekä astmasta ja allergioista, vatsa- ja suolisto-oireista, mielialanvaihteluista ja univaikeuksista. Parikymppisenä sain epilepsiadiagnoosin ja -lääkityksen.
Kolmikymppisenä kärsin päivittäin lihas- ja nivelkivuista, kovasta väsymyksestä, keskittymis- ja tarkkaavaisuusongelmista, joita selittämään sain adhd-diagnoosin, rajuista mielialanvaihteluista, unihäiriöistä, tinnituksesta sekä IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä) -diagnoosiin johtaneista vatsaoireista.
Ensimmäisen kosketukseni raakaravintoon sain v. 2010 raakaruokaillassa. Hankin Hellaton kokki -kirjan ja siirryin 70-80 % raakailuun. Vatsa- ja suolisto-oireet helpottivat heti. Suolen aktiivisuuden selvä lisääntyminen oli muutos parempaan, sillä nyt vessakäynteihin ei liittynyt suolistokramppeja. Painoni putosi kahdeksan kiloa viidessä kuukaudessa. Hiukset tuuhenivat. Toukokuussa 2011 juoksin puolimaratonilla ennätysaikani ja seuraavana kesänä Kaustisen kuuden tunnin ultrakisan.
Epilepsian lääkekokeilut aiheuttivat vakavia sivuvaikutuksia, ja jouduin kuukausiksi sairauslomalle ja minulle myönnettiin osatyökyvyttömyyseläke.
Alkuvuosi 2012 meni hyvin. Ilmoittauduimme mieheni kanssa 12 tunnin ultrakisaan, Joensuu Night Runiin. Kesällä aloin kärsiä uudelleen väsymyksestä ja suolisto-oireista. Paino nousi. Olin kuitenkin luvannut miehelleni juosta hänen kanssaan Joensuussa ja lisäksi luvannut Mealle raportin tästä kisasta.
Juoksin 62 km. Se ei olisi onnistunut ilman raakavegaanista energiajuomaa, macapalloja ja raakasuklaata.
Joulukuussa en enää pysynyt hereillä kahdeksaa tuntia käydäkseni töissä. Ripuloin. Mieliala oli maassa. Hiukset harvenivat. Kärsin myös tinnituksesta, enkä siksi saanut nukuttua. Silmät olivat turvoksissa ja ääni
kateissa. Palelin. Paino oli noussut. Itkin yöt ja päivät. Kokeissa paljastui pahaksi päässyt kilpirauhasen vajaatoiminta ja sain tyroksiinilääkityksen. Aloin hankkia lisää tietoa. Löysin avainsanan: gluteeni.
Gluteeniviljat olivat pahaksi minulle. Valitsin gluteenittomat leivät sekä raakakrakkerit. Lisäsin elävää ravintoa. Vatsaoireet loppuivat. Ajatus kirkastui, tarkkaavaisuus parani, tunne-elämäni palasi ja aloin voimistua. Hiukset alkoivat tuuheutua. Laihduin viisi kiloa.
Otin kuitenkin edelleen kahdeksaa eri lääkettä vaivoihini. Löysin epilepsialääkkeeni sivuvaikutusluettelosta
maininnan kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Lääke saattoi aiheuttaa sivuvaikutuksena toisen sairauden, jota lääkittiin uudella lääkkeellä. Purin epilepsialääkitykseni omatoimisesti. Otin tietoisesti suuren riskin, enkä suosittele ketään tekemään samoin!
Kohtauksia ei tullut purkuvaiheessa eikä sen jälkeen. Tarkkaavaisuushäiriönkin oireet olivat
helpottaneet ja pärjäsin ilman adhd-lääkettä. Fibromyalgia- ja IBS-kivut vähenivät. Jätin kipulääkkeet. Nukuin ilman nukahtamislääkettä. Keväällä käytössäni olivat enää astma- ja hypotyreoosilääkkeet.
Useimmilla kilpirauhaspotilailla tilanteen korjaaminen vie vuosia. Itselläni korjaantuminen on tapahtunut vain kuukausissa. Palasin työhön. Kesällä juoksin kovempaa kuin koskaan.
Neurologi halusi otattaa uuden EEG:n “voidakseen harkita sopivaa lääkitystä, jonka kuitenkin tulen tarvitsemaan”. Tutkimuksen jälkeen neurologi oli hämmästynyt. EEG-tulokseni oli normaali ensimmäistä kertaa elämässäni.
Uskallan taas juosta pitkiä lenkkejä yksin. Uskallan olla kotona lastemme kanssa pelkäämättä kohtausta. Saan ajaa autoa ja moottoripyörää! Tänä päivänä jaksan olla sata kertaa parempi äiti ja vaimo kuin vielä vuosi sitten. Minulla on käsissäni terveyteni avaimet, enkä päästä niistä koskaan irti. ”

Petra Streng:  Pidin valmennuksen mutkattomasta ja ei-suorittavasta asenteesta

Valmennus on ollut todella hyvä kokemus: pidin monipuolisista viikkokirjeistä ja nettiryhmästä. En ollut aiemmin ollut missään vastaavassa, mutta koska työmatkoihini kuluu päivittäin parisen tuntia, ehdin lukea tulostamiani valmennuspaketteja ja kirjoittaa Facebook-kommentteja bussissa. Varmasti nettivalmennus olisi monelle hyvä asuinpaikan tai elämäntilanteen takia, sillä vaikka itse asun Helsingissä ja täällä on runsaasti kursseja, nettivalmennus oli ajankäytöllisesti helppo ratkaisu. Aika ei ollut pois perheeltä tai työltä. Ihmisten kohtaaminen kasvokkain on upeaa, muttei aina realistista.

Nettivalmennus tarjosi lähtökohtia koko perheen ruokavalion muutokseen. Valmennuksen Facebook-tukiryhmän sivuston kuvista oli mukavaa nähdä, miten joissakin perheissä lapset innokkaasti valmistivat mehuja ja puuroja. Itse kokkailin muulle perheelle entisiä ruokia ja sen lisäksi tarjolla oli raakaruokia. Kasvissyöjämieheni söi raakaruokia mielellään. Perheelle tein ruuat sillä perusteella, että osa ruoasta kävi koko perheelle.

Monien lapsilähtöisten ruuanlaittovuosien jälkeen minusta oli kuitenkin tärkeintä pohtia, mitä oikeastaan itse haluan syödä ja miksi. Lähdin nettivalmennukseen siis ensisijaisesti omaa hyvinvointiani kehittämään. Vanhempien esimerkki ja malli vaikuttavat kuitenkin pidemmän päälle myös lapsiin.

Pidin myös valmennuksen mutkattomasta ja ei-suorittavasta asenteesta mm. ruoan valmistukseen. Olin aiemmin ostanut tarjouksesta erään raakaruokaohjekirjan, jonka lähes jokainen ohje vaati kuivuria tai uunikuivattelua, eikä sellainen kiinnostanut.

Tällä hetkellä päiväni menee seuraavasti:

aamupala: smootie tai raakapuuro, koska olen aivan raakapuurofani ja syön parin lautasellista helposti
lounas: töissä paljon salaatteja ja vähän vegaanista lämminruokaa
välipala: pähkinää, banaania, tuorepuuro, smootie, joskus riisikakkua + tahinia tms.
iltaruoka: salaatti, raaste, avokado, tms. sörsseleitä tai kokkailen reseptien pohjalta, välillä syön lämmintä kasvis-/vegaaniruokaa jota muukin perhe syö

Syön aika lailla fiiliksen mukaan, mutta välttelen erityisesti sokeria ja leipää.

Valmennuksen alussa oli muutamana iltana vatsakipuja. Syyksi arvelen liian runsaan ja liian nopeasti lisätyn "vihreän" eli vehnänorasmehun, lehtikaalin, pinaatin ja viherjauheen. Kun pidin vähän taukoa näistä voimavihreistä ja sitten taas aloitin todella varovaisesti, on maha ollut taas kunnossa.

Oloni on tuntunut pirteämmältä, silmät näyttäneet kirkkaammilta enkä saanut flunssatartuntaa, vaikka yleensä olen ollut keväisin oikea flunssamagneetti. Hyviä vaikutuksia terveyteeni olen siis huomannut."


Tiina Virtanen: On aika voittajafiilis!

 "Hyviä vinkkejä ja neuvoja sain, kiitos! Aloitin jo ennen valmennusta tekemään muutosta jättämällä pois lihan ja kalankin miltei kokonaan ja lisäämällä vedenjuonnin, aamumehut ja smuutit sekä itse tehdyn ruoan määrää ruokavaliooni. Valmennuksessa raakailu välillä sujui, välillä "repsahdin", mutta se kuului alkukitkaan. En aloittanut sata lasissa, vaikka se yleensä luonteeseeni kuluukin. Kun olin repsahdusvaihteella, vinkkaamasi sokeridokkari tv:stä sai tekemään päätöksen, että nyt saa riittää. Kokeilen gluteenitonta vegaaniruokaa (perfektionistin "kaikki tai ei mitään" -oireita) 40 päivää. Olen todella tyytyväinen tähän asti. Kovia mielitekoja ei ole tullut ja mieli on pysynyt yllättävän tyynenä. Tuntuu, että elämäni todella muuttuu, sekä ruoan suhteen että muutenkin pysyvästi. Nyt on sen aika vihdoin - sanoista tekoihin. Aika uskomattomalta silti tuntuu, että tämäkin haave vihdoin toteutuu, ja onnistun tässä oikeasti, itseluottamus kun ei ole ollut vahvin puoleni. Todella huomaa mikä voima on mielellä - sekä hyvässä että pahassa.

On aika voittajafiilis tyynellä tavalla. Vaikka täysin luontevaa rutiinia ei raakailusta ole vielä ehtinyt tulla, suunta tuntuu hyvältä ja oikealta. Toisaalta elämääni ovat ensimmäistä kertaa tullut jäädäkseen rytmi: ruoka-, nukkumis- ym. rutiinit, jotka helpottavat uusien tapojen juurtumista valtavasti. Lapsesta asti tapana ollut epäsäännöllinen ruokailu ja ylensyöminen on historiaa, samoin kuin välillä tapana ollut siiderin lipitys, joka jäi pois jo ennen raskausaikaa.

Onnistumisen avaimet olivat kohdallani oikea ajoitus elämässäni tälle jutulle sekä ryhmän tuki. Raakailun henki ulottui ryhmästä minulle asti ja pysyi yllä, ja sai minut ylittämään mieleni luomia kynnyksiä, ja mm. kuivurin käyttö ja idätys kuuluvat nyttemmin arkeeni.

Tämän kurssin loppu on uuden alku! Välillä tuntui, että minulla oli sokeririippuvuus, mutta ehkä olen sen jo selättänyt mielen hallinnan avulla, tai sitten se vaan oli laiskuutta antautua ympäristön paineille ja pinttyneille tavoille. Eipä sitä jokaviikonloppuista tissutteluakaan enää kaipaa, kun ei kukaan muukaan sitä ympärilläni harrasta. Ja lapsi tietenkin on se tärkein motivaattori muutokseen oman hyvinvointini lisäksi - voiko näitä loppujen lopuksi toisistaan erottaakaan.

Kiitos sinulle, Mea, ihanasta, aktiivisesta ja huumorintajuisesta kannustuksesta ja valmennuksesta, jolla todella oli tärkeä merkitys tässä kohtaa elämääni! Sinussa on sellaista upeaa huumorintajuista voimaa - girl power!"

Marietta Pöntinen hoikistui ja virtaa riittää

"Löysin Elsa Ervamaan kirjoittaman kirjan Elävä ravinto kymmenen vuotta sitten sattumalta. Kirjan kansikuva teki minuun vaikutuksen. Ahmin kirjan hetkessä. Parin kolmen vuoden ajan sen jälkeen harrastin paljon elävää ravintoa. Paastosin, tein suolenpuhdistuksen, join orasmehua, hapattelin, kuivattelin, söin parasta ruokaa ja liikuin. Olo oli tajuttoman hyvä.

Pikkuhiljaa palasin kuitenkin enemmän kuumennettuun kasvisvoittoiseen ruokavalioon, koska ensin matkustelin, myöhemmin töitä oli paljon ja sain myös lapsen. Halusin myös sulautua joukkon enkä selitellä ruokiani. Kun avasin rahkapurkin ja kaadoin mustikkakeittoa päälle ajattelin kuitenkin, että paljon ravintorikkaamalla ja paremman makuisellakin ruoalla voisin täyttää itseni ja paljon parempi olokin minulla voisi olla.

Reilu vuosi lapsen syntymän jälkeen sain tarpeekseni perus-perunamuusimeiningistä. Silmiini osui Mean nettivalmennus ja ajattelin, että ei tuosta haittaakaan olisi. Katsoin että Mea lahjoittaa vielä osan rahasta hyväntekeväisyyteenkin.

Yllätyin siitä, miten paljon inspiraatiota nettivalmennus antoi. Oli innostavaa ja hauskaa lukea ryhmämme omalta Facebook-sivustolta muiden päivityksiä ruoka-kokeiluistaan. En enää ollut yksin näiden asioiden kanssa, vaan meitä oli vaikka kuinka monta, jotka olivat kiinnostuneita raakaravinnosta.

Aikaisemmin olin yleensä talvisin lihonut muutaman kilon, koska oli tehnyt mieli syödä tuhdimpaa ruokaa kuin kesällä. Kilot olivat lähteneet kesällä itsekseen pois. Hyväksyin, että tämä olisi edessä tänäkin talvena. Toisin kävi! Kroppani palautui raskauden jälkeisestä muutamasta ylimääräisestä kilosta, joiden olin luullut tulleen jäädäkseen. Luulin, että lantioni oli pysyvästi leventynyt raskauden ja synnytyksen jälkeen, koska en pystynyt vuodenkaan jälkeen käyttämään vanhoja farkkujani. Kolmen viikon päästä nettivalmennuksesta vanhat vaatteet sujahtivat päälle! En ollut missään vaiheessa ollut nälkäinen tai yrittänyt laihduttaa. Halusin vain lisätä energiaani syömällä ravintorikkaampaa ruokaa.

Nettivalmennuksen aikana sain kuulla elinympäristöni ihmisiltä kyselyjä, mitä olin tehnyt kun olin niin paljon freesimmän näköinen. Tein yhtä paljon töitä (ellen jopa enemmän, koska oli kiivain pikkujouluaika), nukuin liian lyhyitä yöunia enkä ehtynyt liikkua tarpeeksi. Muutin vain ruokavaliotani ja tunsin oloni paljon paremmaksi. Tajusin että elävän ravinnon juttuja voi myös tehdä simppelimmin, jos vapaa-aikaa ei juuri ole. Varmaan senkin takia raakaravinto oli aiemmin ollut tauolla, koska olin kuvitellut, että se vaatisi minulta hirveästi aikaa ja panostusta. Näitä juttuja ei tarvitse tehdä sataprosenttisesti. Voi tehdä vaikka yhden aterian päivässä elävää ravintoa, ja siitäkin jo huomaa muutoksia. Toki riippuu ihmisestä, mutta minusta tämä on äärimmäisen tehokas tapa saada hyvä olo!

Kirjat ovat huippuhyviä ja niistä on iloa pitkäksi aikaa.

Nettivalmennus toimii mielestäni loistavasti siinä mielessä, että pystyin itse päättämään, kuinka aktiivinen haluan/ehdin olla, millon osallistun, mitä haluan tehdä ym. Joinakin päivinä vedin aamusta iltaan elävää, välillä taas tein esim. aamupalan ja mehun, ja välillä en syönyt ollenkaan elävää. Valmennuksen paras juttu oli minulle se, että sain elävän ravinnon takaisin elämääni. Imetin lastani valmennuksen aikana ja tuntui hyvältä tietää, että maidon ravintoarvo varmaankin nousi. Ajatukset selkeytyivät. En enää stressaa siitä, mitä muut ajattelevat syömisistäni. Elän vain kerran ja haluan voida hyvin."


Martina Rantala: mehustamisesta ja idätyksestä tullut tapa

 "Ryhmävalmennus oli mielenkiintoinen, antoisa, IHANA! Tykkäsin tosi paljon, tiesin jo suunnilleen mitä odottaa kun osallistuin edelliseenkin kurssiin, mutta silti olen oppinut taas paljon uutta. Nettiryhmä on huippu, tutustuin uusiin ihmisiin ja opin tuntemaan paremmin niitä ihania ”vanhempia tuttuja”. Ihania ihmisiä, joiden kanssa on ilo jakaa kokemuksia, reseptejä ja kuvia. Innostuin kauan sitten jääneestä valokuvausharrastuksesta, oli oikein mukavaa keksiä uusia asetelmia ja kuvata niitä.

Mehustamisesta on tullut tapa. Jos meillä jonain päivänä ei huuda mehulinko, silloin ei olla kotona. Aamulla juon mehun ja / tai smoothien, töissä on mukana raakakeitto, iso salaatti ym., raakaruoka, välipaloiksi yleensä hedelmiä, pähkinöitä ja illalla syön lämpimän kasvisruuan tai keiton. Tämä ruokailusysteemi sopii minulle ja näin on hyvä olla. Välillä tulee syöty vähän epäterveellisemmin (harvoin kyllä), silloin huomaan, ettei vatsa tykkää ja tulee väsynyt olo. Meillä on kotona aina kasvamassa ituja ja / tai versoja, joita laitetaan salaattiin, leivän päälle tai vaikka keittoon. Suosikkejä ovat edelleen rapsakat mungpavun idut, ja alfalfa. Herneversojakin tulee syöty paljon. 

Mitä muutoksia olen huomannut? Olen ollut viime aikoina pirteä ja iloinenkin, nukun hyvin. Aikaisempien jumppien lisäksi olen nyt innostunut pilateksesta ja ostin itselleni kausikortin. Ihanaa! Voisi sanoa, että minulla menee nyt aika hyvin.

Mea: olet ollut mahtava ihana valmentaja, olet ollut täysillä mukana ryhmässä, neuvonut, auttanut, kirjoittanut, vastaillut. Ei voisi toivoa valmentajalta enempää. Tietopaketit pursuivat ihania reseptejä ja juttuja. Teet hienoa työtä ja olet todella hyvä siinä! En malta odottaa uuden kirjasi ilmestymistä! Kaikesta sinulle iso kiitos!"


Lisää ihmisten omia kertomuksia elävän ravinnon auttavasta vaikutuksesta on työn alla olevassa kirjassani Hellattoman kokin elävä ravinto.