keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Raakaminttulaku ja banaaniraakatoffeelaku ystävänpäiväksi

Kaikki minut tuntevathan tietävät, että ruokablogailen vain saadakseni keksiä pitkiä yhdyssanoja.

Yllätä ystävänpäivänä itsetehdyllä makulakulla! Se valmistuu nopeasti, on helppo pakata pusseihin - päinvastoin kuin ystävänpäiväleivokset - ja kiikuttaa vaikka postiluukusta sisään. Ei kuitenkaan koiratalouksiin, sillä koirat ehtivät ensin, ne nimittäin pitävät lakusta.

Kauppojen täytelakut ovat lisäainepitoisia ja aniharvoin vegaanisia. Nämä makutiheät namit ovat täyttä ravintoa. Lakritsijauhetta löytää jo monista marketeistakin. Kannattaa etsiä superruokahyllykköä tai tarkastaa leivontaosasto.

Minttulakut voi valmistaa kolmella tavalla riippuen siitä, mitä kodinkoneita sinulla on käytössäsi:

1. monitoimikone + tehosekoitin = saat kiinteitä lakuja reseptistä

2. tehosekoitin = jauha siemenet tai mantelit kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessä. Käytä kuivattujen hedelmien sijasta tuoretaateleita. Niitä löydät hedelmien kylmäaltaan hyllyltä. Käytä käsiäsi monitoimikoneen sijaan näin: poista taateleista kivet. Jauhettuasi siemenet tai mantelit vaivaa kaikki ainekset hyvin puristelemalla massaa käsissäsi. Tuoreet taatelit rikkoutuvat ja sekoittuvat massaan hyvin. Saat pehmeitä nameja.

3. ei mitään koneita: osta valmista mantelijauhoa. Kannattaa hankkia leivonta- tai pähkinäosastolta iso pussi, yleensä ovat vajaan kilon. Pikkupussukat tulevat kovin kalliiksi. Käytä tuoreita taateleita ja poista kivet. Vaivaa käsin kaikki ainekset hyvin massaksi.

Banaanilakuihin tarvitset lisäksi kuivurin.

Hankin luontaistuotekaupasta rohtovalmisteeksi tarkoitettua piparminttuöljyä, jota voi käyttää esim. flunssan oireita helpottamaan. Voi kokeilla muitakin makuja. Mitähän sanoisivat Carmolis-munkkitipat? Näistä eteerisistä öljytuotteista tulee vähän kurkkukarkkimainen tulos. Voi tietenkin käyttää myös ruoanlaittotarkoituksiin valmistettua piparminttumakua.



Kuivattuja hedelmiä voit vaihdella. Luumuilla voi saada vähän tummemman tuloksen, jos niin haluaa. Aprikoosit sopivat lakuun tosi hyvin. 

Jos sinulla ei ole tosi hyvää siementen hienontajaa, aniksensiemeniä ei kannata hankkia. Saatat löytää anisjauhetta valmiina. Voit kuitenkin käyttää myös pelkkää lakritsijauhetta ja lisätä sitä massaan.  

Lakritsijauhetta on kahta sorttia: toinen on lakritsinjuurijauhetta eli jauhettua juurta. Toinen on juuriuute, jossa on uuttamisen ansiosta vahvempi maku. Se maistuu ruskealta salmiakkijauheelta, jota on turkinpippurikarkin päällä. Itse käytän UUTETTA, koska se maistuu paremmalta ja olen tottunut siihen. Ainakaan minun käyttämissäni juuriuutejauheissa ei ole muita ainesosia.

Minttulakut
2 dl auringonkukansiemeniä (mantelikin käy, ja seesaminsiemenistä taas tulee omanlaistaan lakua)
1 dl kuivattuja luumuja
1 dl kuivattuja taateleita
3 rkl carobjauhetta
1½ rkl aniksensiemeniä jauhettuna
1½ rkl lakritsijauhetta
1½ rkl raakakookosöljyä mutta ilmankin pärjää
½ tl miel. ruususuola, sopii parhaiten lakun makuun
4 tippaa piparminttuöljyä tms.

Jauha auringonkukansiemenet kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita ainekset tasaiseksi. Tarkista maku. Huom. piparmintun maku voimistuu seuraavana päivänä. Muotoile haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa.

Banaanitoffeelaku
Kun banaania kuivattaa n. 6-7 mm:n paksuisina viipaleina, siitä tulee muutaman tunnin kuivatuksen jälkeen vaahtokarkkia. Jos kuivattaa 3-5 mm:n paksuisia viipaleita kuiviksi asti, saat sitkeää toffeeta. Eli aivan jotain muuta kuin mitä kaupan kiiltopäällysteiset banaanikolikot ovat.

Lakun voit joko maustaa mintulla tai jättää naturelliksi. Viipaloi kypsiä banaaneja ja kuivata ne kuivurissa. Siinä kuluu päivä ja voi mennä toistakin, jos et pidä kuivuria päällä yön aikana, minä en pidä. Pane viipaleen päälle lakua ja paina toinen viipale päälle. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti