torstai 13. elokuuta 2015

Jädeburger

Lasna ollessain näitä myytiin nimellä Piparnakkeli. Pikainen kuukeltaminen toi nykytulokseksi Puffetin. Meikäläisen raakaversio olkoon jädeburger. Olennaista on, että jäätelö on kakkukeksin välissä, ja että kun itse tekee, saa nameja ilman lisättyä sokeria ja lisäaineita, päinvastoin saa vitamiineja ja mineraaleja. Jädeburgerin rakennusaineissa ei myöskään ole käytetty eläimiä.

Jäätelö kaupan tuotteissa ruukaa olla hohtavan valkoista. Sellaista jäätelöä voit tehdä cashewpähkinöiden, manteleiden ja kookosmaidon avulla. Jos kuitenkaan et halua syödä lähes pelkkää rasvaa, voi tehdä jäätelön banaanista. Vaaleamman tuloksen saat halutessasi käyttämällä vain banaania. Banaanijäätelönsä voi maustaa esim. 

- vaniljalla
- maapähkinä- tai mantelitahnalla (ei ole raakaa mutta on kyllä aika hyvää)
- marjoilla tai hedelmillä
- lakujauheella ja/tai aniksensiemenjauheella
- kaakao- tai carobjauheella
- superruokaosastolta löytyy lucumaa ja muita jauheita 

Aloitetaan kuitenkin jäätelönkuorista. Jos käytössäsi on monitoimikone tai jokin sirkk... silppuri, voit sekoittaa ainekset siinä tasaiseksi. Jos ei ole, ei hätää. Kun käytät puolituoreita taateleita vihannesosaston kylmähyllyltä, voit vain poistaa kivet ja sekoittaa käsipelillä kaikki ainekset kulhossa. Taatelit muheltuvat siinä mukavasti.  Voit käyttää kuivattujakin taateleita. Liota niitä silloin muutama tunti ensin ja silppua saksilla pieneksi.

Jos stressaat paljoista aineksista, kakkukerroksen voi tehdä vaikka pelkästään mantelijauheesta ja taateleista, ja jäätelöksi soseutttaa pelkkää banaania. Minä haluan käyttää tässä pellavaa rouheena omega-3-rasvahappojen saamiseksi. Carobjauhetta käytän mielelläni, koska siinä on kalsiumia. Maku muistuttaa kaakaota, mutta carob on makeaa eikä kitkerää eikä se ole stimulantti. Voit halutessasi myös jättää sen pois ja korvata mantelijauheella tai kaakaojauheella tai fifty-fifty. Vähemmälläkin kaakaojauheella pärjää, mutta maku on silloin miedompi. Yleensäkin määriä ja aineksia voi helposti sovellella sen mukaan mitä hyllystä löytyy.

Annos on sopiva leipävuokaan. 

Kakkukerrokset
2 dl jauhettua mantelia tai valmista kaupan mantelijauhetta
1½ dl kaakaojauhetta (raakaa tai ei)
½ dl pellavansiemeniä tai pellavarouhetta
½ dl carobjauhetta 
1/4 dl kookosjauhoa (antaa kakkumaista makua, mutta sen voi korvata myös mantelijauheella)
2½ dl puolituoreita taateleita, poista kivet

Jos käytät kokonaisia manteleita ja pellavansiemeniä - kuten suositeltavaa on  - jauha ne erikseen kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa tai kahvimyllyssä. Poista taateleista kivet, yhdistä ainekset ja sekoita tasaiseksi. Jaa massa kahteen osaan. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja painele toinen puolikas massaa pohjaan tasaisesti. Valmista jäätelöseos.


Jäätelöseos
4 banaania kuorittuna
3 kuivattua viikunaa tai muita kuivahedelmiä
 mieluiten muutama tunti liotettuna 
(1/4 dl carobjauhetta)
vaniljaa valintasi mukaan 
olen nyt tykästynyt neilikkaiseen jäätelöön
joten lisään sitä kunnon hyppysellisen 

Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää hieman vettä tai jotain nestettä, jos tehosekoittimesi toimiakseen sitä tarvitsee. Kaada seos leipävuokaan ja jäädytä pakastimessa puolijäiseksi eli kovahkoksi mutta jätä pakastuminen vielä hieman kesken, jotta toinen kakkukerros tarttuu siihen. Tähän menee muutama tunti. 

Kauli toinen kakkumassapuolikas leivinpaperikerrosten välissä sopivan kokoiseksi ja painele se kovahkon jäätelömassan päälle. Pane takaisin pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Ota pois pakastimesta, nosta leivinpaperista kakkunen pois ja leikkele terävällä veitsellä sopivan kokoisiksi tarjoilupaloiksi. Ota kuva, levitä se somessa ja kerro, mistä reseptin sait. Anna jäden hetken pehmitä ennen kuin syöt.


Jos haluat alkaa tehdä kaikenlaisia energiaa lisääviä ja terveyttä tuovia ruokia ja tulla hyvään porukkaan, tule nettikurssilleni syyskuussa
Meillä on tunnetusti kivaa: ihmiset ystävystyvät, tervehtyvät, energistyvät ja hauskuuntuvat.