sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Jäätelö ilman koneita

Ei jäätelökonetta, ei edes tehosekoitinta. Popsikkelit! Näin: Banaani keskeltä kahtia, grillitikku tai jäätelötikku sisään ja pakastumaan muutamaksi tunniksi. Muuhun en ole koskaan grillitikkuja käyttänytkään. Tällä kertaa pistin 2 banaania eli 4 puolikasta.

Suklaa: tietysti voi käyttää valmista suklaata ja sulattaa sen. Ihan helppoa on tehdä suklaa itse. Sen voi maustaa mieleisekseen, ei tarvita lisäaineita, ei myöskään sokeria, ja lisäksi siihen voi upottaa terveellisiä aineksia kuten viher- tai marjajauheita.

Ruukaan tehdä suklaan niin, että puolet rasvaa eli raakakookosöljyä ja kaakaovoita ja vähän enemmän kuin toiset puolet kaakaojauhetta sekä carobjauhetta. Carob eli johanneksenleipäpuun hedelmän jauhe muistuttaa suklaata mutta ei ole stimulantti eikä kitkerä vaan makea. Se hoitaa makeuttamisen. En raakakaakaosta niin piittaa, joten itselleni teen yleensä tavallisesta reilun kaupan kaakaojauheesta. Lisäksi voi makeuttaa esim. stevialla. Tähän satsiin meni

½ dl kookosöljyä
runsas 1/4 dl carobjauhetta
runsas 1/4 dl kaakaojauhetta
pari tippaa steviaa
ripaus hyvää suolaa 
mausteita (en nyt lisännyt)

Näin pienen suklaamäärän kanssa saa vähän askaroida, jotta sen saa banaanille. Voit myös tehdä isomman annoksen suklaata, jotta voit helpommin kastaa banaanit siihen. Jäljelle jäävän suklaamassan loppusijoituspaikka löytynee vaivattomasti.

Jos huoneessa on lämmin kuten helteellä saattaa olla, kookosöljy on jo valmiiksi juoksevassa muodossa. Siksi käytinkin pelkästään sitä tällä kertaa. Silloin vain lisää siihen muut ainekset pienessä kupissa ja sekoittaa hyvin. Jos öljy on jähmeää, sulata se. 

Jäätyneistä banaanipuolikkaista tulee astetta parempia, jos sivelet ne tahinilla tai jollain pähkinä- tai mantelitahnalla. Se jähmettyy banaanin pintaan kohta, ja sitten ne on helppo dipata sulaan suklaaseen. Kallista kuppia kun kastat banaanin suklaaseen, jotta saat suklaan ulottumaan mahdollisimman pitkältä matkalta banaaniin. Pyörittele banaani suklaassa. Jos haluat suklaan pintaan vielä jotain pureskeltavaa, voit kieritellä jädepuikot heti dippaamisen jälkeen hampunsiemenissä, kookoshiutaleissa tai muussa purussa. Ole nopea, sillä suklaa jähmettyy hetkessä. 

Ja eikös nämä voi sitten heti syödä. Jos kuitenkin pistät ne pakastimeen vielä odottamaan, niiden on hyvä tarjolle pistettäessä antaa olla jonkin aikaa huoneenlämmössä. Umpijäistä banaania ei nimittäin kannata alkaa heti järsiä. Pakastettua banaania voi käyttää vasaranakin, sen verran luja se on.