keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Naisten päivän maustekakku

Naisten päivä on 8.3., lauantaina. Siniristilippua ei hinata ylös, mutta ei hätää. Näyttelijä Sarah Jessica Parkerilla (mm. tv-sarjassa Sinkkuelämää, arviolta 17. uusinta menossa) on hyvä sanonta: "If you feel good with what you're doing, let your freak flag fly". Eli "Jos sinusta tuntuu hyvältä tehdä sitä mitä sitten oot tekemässä, pidä friikkilippusi korkealla" (vapaa käännökseni).

Joidenkin ruokapelkoisten ja muuten ennakkoluuloisten mielestä raakaruoka on friikkisapuskaa. Raakailijat taas ovat näkevinään merkkejä, että raakaruoasta alkaakin tulla valtavirtaa eli mainstreamia. Minulta eivät oikein uunikakut onnistuneet silloin, kun niitä vielä yritin paistella. Milloin paloivat, milloin lässähtivät. Tämä kakku se onnistuu!


Kakku ei ole ollut uunissa, eikä sitä kannata kakkuvieraille ihan heti kertoakaan, sen kuin pistää tarjolle. Kakku leikkautuu hyvin, kunhan siinä on vähän kosteutta. Maut vain paranevat, kun kakku saa maustua, ihan samoin kuin uunikakutkin tekevät.

Jos kakkumassaa jää yli sen mitä vuoka vetää, jäljelle jääneestä taikinasta tuskin tulee ongelmaa. Se on valmista kakkua, jonka voi vaikka muotoilla palleroiksi ja pakastaa.

6 dl tunnin-pari liotettuja pekaanipähkinöitä (tai saksanpähkinöitä tai mantelijauhoa tai yön yli liotettuja manteleita tai yön yli liotettuja auringonkukansiemeniä)
2½ dl kookosjauhoa 
4½ dl kuivattuja viikunoita (voi halutessaan vaihtaa kuivattuihin taateleihin ja tulee tummempi kakku. Muista poistaa kivet.)
4 tl kanelia
4 tl kardemummaa
1½ tl inkivääiä
1 tl neilikkaa
1/3 tl muskottipähkinää
1 tl laadukasta suolaa
n. 6 rkl vettä
(n. 15 tippaa manteliuutetta tuo herkullista aromia, myydään luomu-, eko- ja muissa erikoiskaupoissa, mutta ei välttämätön)

Kaada pähkinöiden liotusvesi pois. Jos sinulla on monitoimikone, sekoita kaikki ainekset massaksi, jonka ei tarvitse olla aivan sileää. Tarkista maistuuko hyvältä.

Jos ei ole monitoimikonetta, käytä pähkinöiden sijaan mantelijauhoa tai jauha auringonkukansiemenet tai pähkinät liottamattomina kuiviltaan jauhoksi kuivassa tehosekoittimessa. Saksi viikunat pieneksi silpuksi, ja sekoita torttuainekset huolellisesti käsin jämäkäksi taikinaksi. Massan täytyy olla muovailtavaa ja koossa pysyvää. Jos se hajoaa muruiksi, lisää vettä mutta vain teelusikallinen kerrallaan.

Vuoraa kakkuvuoka muovikelmulla, niin saat kakun myöhemmin irti vuoasta. Jos haluat olla hyvin ekologinen etkä halua käyttää muovia, muovaile kakku käsin mitä suurinta vapautta käyttäen. Silikonikakkumuotista minulla ei ole kokemusta, enkä tiedä mistä muotit valmistetaan. Painele kakku lujasti vuokaan. Kuvan vuoka on vajaa, koska käytin vain 2/3 reseptin ainesten määristä ja tein pienemmän kakun.


Kakun voi kumota muutaman minuutin perästä tai sitten kun panet tarjolle.

Lainaanpa Parkerilta vielä rohkaisua:
"Do not let other people's opinion of you become your opinion of yourself". Eli "älä sinä anna ihmisten mielipiteiden sinusta määrätä omia mielipiteitäsi sinusta".

Niin että hyvää tulevaa naistenpäivää. Tätä kakkua saa ottaa toisenkin palan, sillä tämähän on energiapatukkaa kakun muodossa.

Nyt tuli nettiin Elävän ravinnon instituutin kurssiohjelma  http://www.fisko.fi/ohjelma2014.html. Instituutti on Ahvenanmaalla ja toimii vain kesäisin lyhyen aikaa. Pidän siellä kaksi elävän ravinnon kurssia: 7.-11.7., jolloin mukana on myös pilatestyyppistä jumppaa sekä 14.-18.7., jolloin elävän ravinnon lisäksi ratkomme myös tunnesyömisasioita. Ilmoittaudu instituuttiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti