lauantai 1. maaliskuuta 2014

Laskiaispallot ja raakamarsipaaninamit

Ensi tiistai on laskiaistiistai. Vai onko sillä ajalla nyt niin väliä, kun ei suuressa osassa maata ole laskettelumateriaaliakaan?

Toissa vuonna helmikuun Ravintolapäivään tein ensi kertaa tarjolle raakoja laskiaispalloja:


Lounaan lisäksi tarjolla oli monenlaista uunia näkemätöntä leivonnaista:


Enpä löytänyt pallo-ohjeitani mistään, joten uutta reseptiä keksimään. Raakanamit ovat melkoisen raskasta ruokaa rasvaisine siemenineen ja pähkinöineen sekä kuivahedelmineen. Nykyään kevennänkin leivonnaisia mielelläni tattarilla. Se on gluteeniton siemen, joka muistuttaa jyvää siinä, että tattari on vähärasvainen. Jos et halua ryhtyä tattarin liotukseen (ja ehkä idätykseen), kuivatukseen ja jauhamiseen, voit käyttää jauhettuja manteleita tai auringonkukansiemeniä tattarin sijasta. Kuivurissa palloista tulee päältä rapeita, mutta voit tehdä pallot myös ilman kuivuria, hyviltä maistuvat tuoreinakin. Pakastaakin voi. Mantelikerma kellastuu jo seuraavana päivänä, mutta se on vain kosmeettinen haitta.

Pikanamit 

saat aikaan kun teet pelkkää marsipaania ja kierität ne jossain hyvässä. Jos haluat tehdä vain marsipaania, katso alempaa.

Palloihin. Jos haluat käyttää tattarijauhoa, toimi näin:
tee jauhoja runsaasti, jotta niitä on saatavilla myöhemminkin. Liota tattarijyviä - joita usein suurimoiksikin nimitetään) 6-8 h runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois. Huuhtele vielä 2 kylmässä, 1 kuumassa ja vielä kerran kylmässä vedessä. Voit käyttää tattarin jo tässä vaiheessa. Enemmän ravintoaineita tattariin muodostuu ja ruoka-aineiden imeytyvyys paranee, jos idätät tattaria vuorokauden. Valuta vesi  huolellisesti pois. Päinvastoin kuin useimpia muita siemeniä, tattaria ei tarvitse idätyksen aikana välttämättä huuhdella, mutta lämpimään kesäaikaan voi olla hyvä huuhdella 12 tunnin kuluttua. Tattarinituja voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa ja niitä voi lisätä sellaisenaan ruokiin.

Levitä tattarit ohueksi kerrokseksi kuivausalustoille ja kuivata muutama tunti. Huomaat tattaria puraisemalla, milloin se on kuiva. Jauha kuivassa tehosekoittimessa jauhoksi. Säilytä jauhoja hyvin suljetussa astiassa.

Laskiaispallot

Vielä maukkaampia - ja kalliimpia - näistä saa, jos korvaa vaikkapa ½ dl tai enemmän tattari- tai muita jauhoja lucumajauheella.

2 dl tattarijauhoa (tai jauhettuja auringonkukansiemeniä tai kuorittuja manteleita)
1/4 dl kookosjauhoja
1 dl jauhettuja manteleita tai auringonkukansiemeniä
3 dl viikunoita, joista kannat poistettu
1 tl kardemummaa
1½ tl kanelia
½ tl vaniljajauhetta tai uutetta muutama tippa
4 rkl vettä

Sekoita monitoimikoneessa viikunat massaksi. Jos ei ole monitoimikonetta, saksi ne silpuksi. Lisää monitoimikoneeseen loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Ilman konetta voit vaivata kaikki ainekset kulhossa käsin massaksi.

Pyörittele taikinasta palloja halkaisijaltaan n. 4 cm. Ovat täyttäviä, joten kovin suuria ei kannata tehdä. Halkaise pallot veitsellä kahtia. Voit tehdä puolikkaisiin painaumat, niin kuivuvat nopeammin ja täytettä mahtuu enemmän. Ei siinä suurta eroa ole. Jaaha, marsipaanipötkylä halusi jo kuvaan.


Kuivata puolikkaita muutama tunti tai käytä tuoreeltaan.

Mantelikerma

Sileämmän kerman saat, jos ensin liotat manteleita n. vrk:n tai cashewpähkinöitä pari tuntia ensin tai auringonkukansiemeniä yön yli. Lisää silloin vähemmän vettä. Tässä nopeampi tapa ja vähän erilaisia versioita:

2 dl jauhettuja kuorittuja manteleita, cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä
1,75 dl vettä
vähän vaniljaa
makeutukseen hippunen steviaa tai liraus vaahterasiirappia (tämä ei ole raakaa)

Sekoita tehosekoittimella kermaksi. Jos pidät kookoksen mausta, voit korvata osan manteleista avaamalla purkin rasvaista jääkaapissa ollutta kookosmaitoa ja kuoria kunnon kauhaisun jähmettynyttä kermaa päältä mantelikermaan. Tai voit lisätä raakakookosöljyä, se on hyvä jähmettäjä, jos pitää sen mausta. Jos olet tehnyt kerman kuiva-aineksista, pistä se jääkaappiin. Kuidut paksuntavat kermaa vielä ja mahdollinen kookos jähmettää sitä. Tästä tulee runsas annos, mutta pienempää määrää on isossa koneessa vaikea saada kunnolla sekaisin. Voit myös

Marsipaani

Marsipaani on helppo tehdä: makeutat mantelijauheen ja lisäät hiukan vettä, jotta saat muotoiltavan massan. Makeutin stevian sijasta tällä kertaa koivusokerilla, mutta mikä tahansa käy.

1½ dl mantelia jauhettuna (tai auringonkukansiemeniä)
1 rkl koivusokeria
3 rkl vettä tai juuri sen verran muutama tippa kerrallaan, että seoksesta tulee muotoiltava
manteliuute tekee tähän herkullisen maun, joten jos sitä löytyy, niin n. 8 tippaa, lisäile maistellen

Sekoita ainekset kulhossa ja muovaile käsin noin parin sentin paksuinen tanko. Leikkele haluamasi paksuisia viipaleita ja painele ne kevyesti pallojen pohjakappaleille.


Päälle tulevat puolikkaat voi puuteroida pienessä pussissa, jonne pistät ruokalusikallisen lucumajauhetta (eko-, luomu-, luontaistuotekaupat) tai kookosjauhoa (myös isommat marketit). Varmaan muitakin makeita jauhoja on. Levitä paksu nokare mantelikermaa puolikkaille ja paina kevyesti päällypuolikas päälle.


Tulee mieleen tuulihatut, mutta näistä hatuista on ilmavuus kaukana.


Tein juomaksi vähän epämääräisen keitoksen: kuumaan veteen raastoin vajaan teelusikallisen inkivääriä ja mittasin teelusikallisen lucumaa ja macaa. Olisi ollut hyvää näin, mutta sinne meni vielä kurkumaa. Nätti väri, ei sen puoleen. No, aniksensiemenjauhe pelastaa kaiken.

Tein marsipaania vähän isomman annoksen. Leikkelin tangosta paloja, pistin pieneen pussiin carobjauhetta ja hyrskytin palat siinä. Carobia tehdään johanneksenleipäpuun hedelmästä ja se muistuttaa kaakaota paitsi että on makeaa. Voit tietysti antaa nameille myös kaakaokuorrutuksen tai syödä marsipaanin sellaisenaan.




Hauks. Nostalgiaa viime talvelta, kotini edestä kevyen liikenteen väylältä, joka päättyy autotiehen:


Ja avainsanoiksi vielä laskiaispulla ja raakalaskiaispulla sekä kotitekoinen marsipaani.