torstai 27. helmikuuta 2014

Flunssa- ja painonpudotusapua

Nopeimmat ovat jo ehättäneet kärsiä sikainfluenssan tai jonkin muun flunssan, kun varsinainen epidemia on tulollaan. Toki jonkin viruksen voi saada ympäri vuoden. Joka talvi mediassa tyhmähköiksi tekeytyvät toimittajat haastattelevat terveydenhoitajia ja lääkäreitä ja kysyvät, voiko flunssalta suojautua ja miten sitä voi helpottaa. Aina vain jaksetaan etsiä flunssanparannuskeinoja. Tiede pystyy ällistyttäviin suorituksiin, mutta harva löytää itselleen toimivan parannuskeinon harmilliseen räkätautiin. Edelleen väitetään, että lapsille on vain hyväksi sairastella flunssia, koska se kuulemma kehittää vastustuskykyä. Missä se vastustuskyky näkyy?

Silloin, kun vielä jouduin flunssia sairastelemaan, otin lähes joka flunssasta kaiken irti eli niistelin tai yskiskelin toista kuukautta. Tein vuosia sitten viimeistä flunssaani potiessani väärän valinnan enkä peruuttanut kurssiani Oulussa. En ollut kuumeessa, mutta honotin nuhassani, pää oli pöpperöinen ja vajosin välillä pöydän alle ryyppäämään yskänlääkepullosta pystyäkseni puhumaan. Kurssilaiset saivat silti aikaan hyviä aterioita. Jokainen tietää, millaista on tehdä valintoja kipeänä. Kumpi on vastuullista: mennä töihin tai muihin toimiin puolikuntoisena, vai jäädä kotiin lepäämään?

Jotkut tietävät, mikä heidän flunssansa oireita yleensä helpottaa: ehkä tietyt yrttitipat kuten munkkitipat tai ukonhattu-uute tai yskään timjami- tai salviatee. Kiinnostuin nuorena yrteistä ja keräsin mm. listaa yrteistä ja ruokakasveista, jotka tappavat viruksia ja taudinaiheuttajabakteereja. Sekoitin niistä tällaisen juoman:

Chillari

lasillinen vettä, johon lisäksi
murskattu tai raastettu valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkiväärinjuurta
½-1 sitruunan mehu
10 tippaa tabascokastiketta

ja juodaan Pohjanmaan kautta, niin väkevyys tuntuu kurkussa vasta kun lasi on tyhjä. Jos yrittää siemailla, saattaa juoma jäädä lasiin. Tätä voi tehdä pullollisen ja juoda 2-3 lasillista päivässä flunssa-aikana ennaltaehkäisyyn, flunssan ensi oireisiin tai helpottamaan flunssan oireita. Tabascossa oleva chili supistaa limakalvoja, joten se helpottaa nenän tukkoisuutta. Inkiväärissä on paljon hyviä flunssaisen oloa helpottavia aineita.

Flunssassa keho pyrkii vauhdittamaan myrkkyjen ja kuona-aineiden poistamista kehosta, ts. keho pyrkii puhdistumaan. Kuume sekä eritteet nenän ja kurkun sekä joskus silmienkin kautta ovat tätä puhdistumista. Liman tulo on hyvä asia, eikä sitä pidä tukahduttaa apteekin tuotteella, joka vähentää nenän vuotamista! Kuumettakaan ei pidä laskea, ellei se nouse korkeaksi.

Kehon puhdistautumista tulee auttaa. Koulumme terveydenhoitaja sanoi hyvin: "Syömisen kanssa ei oo niin höperön nuukaa, mutta juoda pitää". Kaikki tietävät, että flunssassa pitää juoda paljon, huomaapa hikoilevansa tai ei. Ei sokeri- eikä lisäainejuomia vaan vettä, tuoreita lingottuja tai puristettuja mehuja ja ehkä yrttiteelaatuja. Mehuista olen viime aikoina pari kertaa blogittanutkin.

Syömiseenkin pitää kiinnittää huomiota. Luonnon oma keino on heikentää flunssaisena ruokahalua. Kunnon flunssassa makuaisti tilapäisesti huononee tai katoaa kokonaan, joten syöminen ei tuota mielihyvää. Keventämällä syömistä ja syömällä helposti sulavaa ruokaa ruoansulatuselimistö pääsee helpommalla ja energiaa jää enemmän taudin voittamiseen. Kevytpaasto puhdistaa kehoa.

Kun ruokahalu on heikentynyt, saatat päästä irti sokeri- tai muista ruoka-ainehimoista flunssan aikana. Monen ei tee mieli kahvia tai alkoholia tai tupakoijan edes tupakkaa sängyssä potiessaan. Pari päivää taukoa sokerituotteisiin tai ylenmääräiseen leivän syöntiin voi tehdä tehtävänsä niin, että kun ruokahalu jälleen palaa, ei tarvetta karkkeihin, pullaan, pitsaan tai vaikka siihen kahviin enää ole. Paras on silloin olla kokeilemattakaan, mahtaisivatko ne vielä maistua, koska niihin koukuttuu nopeasti uudelleen. Flunssa voi näin jopa auttaa sinut eroon epäterveellisistä kaloripommeista.

Eläintuotteet kuten liha, muna ja meijerituotteet kestävät pitkään sulaa. Rasvaiset ruoka-aineet kuten pähkinät ja siemenet vaativat nekin ruoansulatukselta paljon. Helpoiten sulavat hedelmät, marjat ja kasvikset, ja ne myös auttavat elimistöä puhdistumaan. Mehustamalla tai soseuttamalla niistä voi tehdä vatsalle ja suolistolle vielä helpompia käsitellä.Voit tehdä vaikka tällaisen:


Porkkananas

Perusainekset:
isohko porkkana
puolikas tai kolmannes ananasta
appelsiini tai verigreippi tai muutama klementiini
(1/3 tuoretta chiliä)

lisäksi jotain lehtivihreää kuten kourallinen pinaattia/lehtikaalin lehtiä keskiruoti poistettuna/rooman- tai muuta salaattia/vuonankaalia/nokkosta tai muita villivihanneksia/viherjauhetta (kuvan miksissä ei ole niitä, koska halusin oranssin värin)

flunssan oireita lievittämään joitakin tai kaikkia seuraavista mausteista:
½ tl kanelia (tai enemmän)
hyppysellinen neilikkaa
1/4 - 1/2 tl kardemummaa

Paloittele porkkana ja ananas ja lohko sitrushedelmä(t) tehosekoittimeen, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä jos sekoitin sitä vaatii toimiakseen. Tulos on miellyttävän paksu mutta juotava. Hyvä ateria muutenkin, ja kuidut pitävät kylläisyyttä yllä.

Pääasiassa raakaravintoa pitkään syöneet ihmiset eivät juuri sairasta flunssia. Jos haluaa lopettaa flunssiin ja moniin muihinkin tauteihin sairastumisen, kannattaa siirtyä vähitellen ainakin puolittain raakaravintoon ja kokeilla mitä vaikutuksia tulee. On tärkeää syödä riittävästi. Tuorekasvisravinto lisää immuniteettia ja puhdistaa kehoa. Kun ei syö paljon huonolaatuista mahantäytettä, eivät kehon puhdistuselimetkään ylikuormitu. Lisäksi täytyy juoda riittävästi, harrastaa liikuntaa, pystyä käsittelemään stressiä ja elää sellaista elämää, joka tuntuu mielekkäältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti