lauantai 8. helmikuuta 2014

Raakavegaani halva ystävänpäivänamiksi

Seuraa toffeen makuista ystävänpäivähalvaa, joka sulattaa sydämet jos on sellainen tarkoitus. Pehmeät liotetut seesaminsiemenet napsuvat hampaissa mukavasti. Sitä ennen ystävänpäivän henkilökohtainen muistelupätkä. Hyppää kuvaan jos haluat lukea pelkästään halvasta.

Hyvää ystävänpäivää -toivotuksen kuulin ensimmäisen kerran joskus 25 vuotta sitten. Olin Kansallisteatterissa kuiskaajana, ja ihana näyttelijä Aarre Karén (johon olin hieman lätkässä) toivotti päivää kaikille ylitsevuotavan riemukkaasti. (Monet meistä olivat ensimmäisinä ystävänpäivinä vähän nuivalla mielellä. Ystävänpäivän kun lanseerasi Suomeen postilaitos saadakseen suomalaiset lähettämään ystävänpäiväkortteja.) Illalla Vanja-enon näytöksessä Aarre juoksi suu vihreää omenaa täynnä asianmukaisesti näyttämöltä pois, työnsi päänsä ei-niin asianmukaisesti kuiskaajankopin aukosta sisään ja mäiskäyttä pusun suoraan suulle. Siitä lähtien sain omenapusun joka Vanja-enolla. Sittemmin tulin huomaamaan, että tapa ei ollut niinkään harvinainen, ainakaan kun oli kyseessä nuori kuiskurinainen. Suomi-filmien hulivili Tommi Rinne (johon olin hieman lätkässä) teki tätä vielä eläkeläisnäyttelijänäkin näytöksen lopussa ja ilman omenaa.

Ja nyt halvaan: joskus sekaanina eli sekasyöjänä maistoin hunajan kanssa tehtyä kaupan halvaa. Se oli niin äkkimakeaa, että pieni sirunen riitti viemään makeanmieliteon. Riitti viemään myös halvanmieliteon.

Nyt voit tehdä halvaa helposti. Halvan voi tehdä vaikka vain kahdesta aineksesta, seesaminsiemenistä ja taateleista, mutta monipuolisempi maku tulee näistä:

Seesaminsiemeniä, vaniljaa, kuivattuja taateleita ja hyvää suolaa, joka ei erotu kuvassa.

Seesaminsiemenet ovat luonnon parhaita kalsiumlähteitä. Ne täytyy kuitenkin kalsiumin hyödyntämiseksi liottaa yön yli eli noin kahdeksan tuntia. Kun huuhteluveden on kaatanut pois, siemenet voi jättää vielä huoneenlämpöön "itämään" muutamaksi tunniksi. Itämisprosessi alkaa ja ravintoaineet lisääntyvät, vaikka näkyvää itua ei tulekaan. Tässä halvassa osa liotetaan ja osa käytetään kuiviltaan. Halvan voi myös pakastaa ja syödä suoraan pakkasesta. Rasvan suuri määrä mahdollistaa tämän. Kokeile.

Kuorimattomissa seesaminsiemenissä on parempi ravintoarvo. Voit kuitenkin käyttää myös kuorittuja, hieman miedomman makuisia seesaminsiemeniä.


2 dl n. 8 h liotettuja seesaminsiemeniä
2 dl kuivattuja taateleita kivet poistettuina
4 dl kuiviltaan jauhettuja seesaminsiemeniä
8-10 tippaa vaniljaa tai muuta vaniljamaustetta jossain muodossa
1/3 tl hyvää suolaa kuten esim. ruususuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa

Liota 2 dl seesaminsiemeniä n. 8 h runsaassa vedessä. Kaada vesi pois ja huuhtele siemenet. Valuta vesi hyvin pois.
Jauha 4 dl seesaminsiemeniä pesemättä, kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa. Siemenet ja sekoitin täytyy olla kuivat, muuten jauhaminen ei onnistu. Lopeta jauhaminen heti, kun siemenistä on tullut jauhoa. Jos jatkat, öljy erottuu siemenistä ja nameista tulee hyvin rasvaisen tuntuisia.
Jos sinulla on monitoimikone, sekoita siinä kaikki ainekset tasaiseksi. Jos ei ole monitoimikonetta, saksi taatelit mahdollisimman pieneksi ja sekoita taikinamassa käsin hyvin.
Muotoile halva haluamallasi tavalla. Jos taatelit olivat kovin meheviä, tarvitset ehkä lisää seesamia jauhettuna, jottei tulos kovin tartu sormiin.

Halvaa voi myös maustaa esim. kaakao- tai carobjauheella tai kakkumausteilla ja lisätä ystävänpäivän väriin sopivia marjoja.Muutakin toimintaa kuiskaajankopissa oli: esityksissä tappeluissa olleet ja mukapaikatut ja kursitut urhot työntyivät koppiin löystyneitä siteitään kiristyttämään, heidän joukossaan Risto Aaltonen, johon olin ollut lätkässä jo pikkutytöstä asti kun hän näytteli tv:n Hanski-komediasarjassa renttua. Vanja-enossa hän oli lääkäri Astrovin roolissa, vastanäyttelijänään Eeva Eloranta. He pussas näyttämölläkin. Kuiskaajana osasin koko näytelmän kaikkien vuorosanat ulkoa äänenpainoja myöten, ja toivoin kovasti, että Eeva saisi flunssan ja pääsisin pelastamaan näytöksen astumalla Jelenan saappaisiin ja hienoon mekkoon. Kattia kanssa.