tiistai 4. helmikuuta 2014

Tee itse hammastahna tai hammasjauhe

Jos haluaa välttää vahingollisten lisäaineiden käyttämistä, menee sormi suuhun jo kaupassa raaka-aineluetteloita tavatessa. Eihän niitä osaa takeltelematta edes lukea ääneen, saati että tietäisi mitä monet niistä ovat. Kenties lyhyempiä luetteloita on eko- ja luomukauppojen hammashoiteissa, mutta en minä niistäkään selvää saa. Tarvitsemmeko jostain syystä kaupan tahnoja? Reikiintyvätkö hampaat ilman niiden käyttämistä? Onko turvallisia vaihtoehtoja?

Voit tehdä turvallisen, lisäaineettoman, hyvänmakuisen ja halvan hammastahnan tai -jauheen parissa minuutissa. Ekologinenkin on kun ei tarvita tuubia, pahvipakkausta eikä hammastahnatehtaita.


Hammasjauhe. Namia.

Tavallisissa hammastahnoissa on vahingollisia aineita. Tahnojen fluori on alumiiniteollisuusjätettä ja haitaksi terveydelle monella tavalla. Vaahtoamisaineet aiheuttavat joillekuille suuhun aftoja. Glyseriini (jota jotkut lisäävät myös kotitekoiseen hammastahnaansa) jättää hampaan pinnalle katteen, jonka alle saattaa jäädä bakteereita. Ei ole yhdentekää, millaista hampaanpuhdistusainetta käyttää, koska suun limakalvot imevät tehokkaasti aineita verenkiertoon, jonka mukana aineet leviävät koko kehoon.

Voit tehdä joko hampaanpesujauhetta tai hammastahnaa. Tahnaksi jauheen tekee raakakookosöljy, joka on myös antibakteerinen. En tiedä, voiko öljy ajan mittaan kertyä viemäriputkistoihin ja tukkia sen, joten tykkään itse käyttää enimmäkseen jauhetta. Se tuntuu ja maistuu hyvältä.

Bentoniittisavijauhe on jauheen hellästi hankaava pääraaka-aine, ja se turpoaa kostuessaan. Bentoniittisavi sisältää paljon mineraaleja, joten se mineralisoi hampaita. Lisäksi se poistaa kehosta raskasmetalleja ja muita myrkkyjä. Savi ei ole ruoka-aine, joten se ei imeydy elimistöön. Bentoniittisavi on myös emäksinen ja neutraloi näin esim. sokeria, joka on happamoittava. Monet sekoittavat savea myös juomaveteensä ja tekevät siitä kasvonaamioita. Savijauhetta saa esim. luontaistuotekaupoista ja se on halpaa.

Ruokasooda toimii hankausaineena. Hammastahnoissakin on hankausjauhetta. Paras hampaidenpesuaine on sellainen, joka auttaa hankaamaan plakin theokkaasti pois mutta ei vahingoita kiillettä. Eri hammastahnoissa on kussakin oma hankausasteensa. Voit halutessasi jättää ruokasoodan pois tai tehdä soodattoman jauheen lisäksi toisen jauheen, johon lisäät ruokasoodaa ja käytät tätä jauhetta harvakseltaan. Ruokasoodaa ja soodan ja suolan sekoitusta on käytetty hampaiden puhdistukseen kauan. Jotkut ovat käyttäneet soodaa kymmeniä vuosia. Se on sopinut heille, ja hampaat ovat pysyneet valkeina. Joidenkuiden hampaita taas on vihlonut jonkin aikaa soodan käytön aloittamisen jälkeen. Moni sanoo hampaidensa tummentumien hävinneen vähitellen soodan käytön ansiosta. Ks. tuonnempana eri aineiden hankaavuusarvot.

Stevia tuo makeutta, mutta ravitsemusasiantuntija Gillian McKeith suosittelee stevian käyttöä myös hampaiden suojaamiseksi. Hammaslääketieteen yliopiston Hiroshima School of  Dentistryn tutkimus osoittaa, että stevia vähentää hammasbakteerien kasvua ja estää siten reikiintymistä. Stevian vaikutuksia ei ole vielä tutkittu paljon. Käytä mieluiten kuivattuja ja jauhettuja stevianlehtiä kuin nesteitä tai uutetta. Kuivatussa stevianlehdessä ei ole muita aineita. Puhdasta steviaa löytää ainakin eko-, luomu- ja luontaistuotekaupoista.
Kaneli ja neilikka ovat antibakteerisia ja antavat makua. Annostele neilikkaa varovasti, ettei maku ala hallita.

Puhdas merisuola on sekin antibakteerinen. Käytä hyvin hienoa suolaa, jottei se hankaa liikaa.
Mausteeksi voit lisätä vaikka Carmolis-munkkitippoja, joita löytyy monen kotoa. Muita vaihtoehtoja ovat esim. piparminttu-uute ja kuivatut ja jauhetut mintunlehdet.

Eri hammastahnoilla on siis eri hankaavuusarvo, RDA-arvo, joka alkaa 00:sta.. Seuraavassa joitakin arvoja vertailtavaksi:
04 Vesi ja harja
07 ruokasooda
30 Elmex Sensitive Plus
83 Colgate Sensitive Maximum Strength
104 Sensodyne Extra Whitening
124 Colgate Whitening
150 Pepsodent

Aikamoisia eroja, vai mitä?

Ainesten määrien kanssa ei ole nöpön nuukaa, mutta voit aloittaa vaikka tällaisesta:
4 rkl bentoniittisavea
½ rkl hienoa merisuolaa
2 tl ruokasoodaa
½ rkl kanelia tai vähän vähemmän neilikkaa tai osaksi molempia
½ rkl stevianlehtijauhetta
vaihtoehtoisesti 2 rkl mintunlehtijauhetta/muutama munkkitippa/muutama piparminttutippa
(raakakookosöljyä jos haluat tahnaa)

Sekoita ainekset keskenään ja lisää halutessasi kookosöljyä niin, että tulee tahna. Jauhetta voi käyttää vaikka niin, että kaataa n. ½ tl jauhetta kämmenelle, ja hieraisee jauheen kostealla hammasharjalla harjaan.

Hampaiden suojaamiseksi ei tarvita keinotekoista fluoria. Kalsiumia ja muita tarpeellisia ravinto- ja suoja-aineita saamme riittävästi vegaanisesta ruoasta ja raakaravinnosta. Raakailijoiden tulee huolehtia hammastenhoidosta hyvin, sillä olemme riskiryhmässä saada reikiä.

LISÄYS MYÖHEMMIN: Uusin kirjani Hellattoman kokin elävä raakaravinto (Moreeni, 2017, 288 s.) sisältää elävän raakaravinnon perusteet, runsaasti ohjeita ja n. 180 reseptiä. Hanki kirjakaupasta.

Heinäkuussa 2017 alkaa viimeinen nettivalmennukseni. Tule mukaan, jos haluat lisätä raakaravintoa ruokavalioosi, oppia juuri itsellesi sopivat hyvät ruoanlaittorutiinit ja voida paremmin. Ilmoittaudu pian. Lisätiedot täältä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2017/05/hellattoman-kokin-raakaravintovalmennus.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti