keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Vegaanipurilaisia kaikille

Vegaaninen purilaiskirja piti ottaa lähempään tarkasteluun, vaikka olen syönyt elämässäni ehkä kaksi hampurilaista. Joni Marie Newmanin Planeetan parhaat vegepurilaiset (Moreeni) on painava ja rouhea limppu. Monet reseptit eivät suinkaan ole pihvejä sämpylän välissä, vaan tekijä on venyttänyt purilaiskäsitettä reippaasti ja tarkoituksella. "Miten niin hampurilainen ei ole jouluruokaa?" hän kysyy, ja juhlapyhien purilaisluku alkaa mustikkapiirakoilla, joita niitäkin luonnollisesti kutsutaan purilaisiksi. Burgereiksi litistettiin myös samosat, joten Joni Marielta ei huumoria puutu. Hän varoittaakin: "Ruoat, joita olet tottunut syömään haarukalla tai lusikalla, ovat muuttaneet muotoaan pyöreiksi, käteen sopiviksi herkkupihveiksi". Kirjasta löytyy myös purilaisten lisukkeita ja jokunen salaatti. Bataattiranskikset tein tofumajoneesin kanssa.


Kirjailija toivoo, että hänen 101 reseptiään herättäisivät lukijassaan myös inspiraation katsella, mistä epätavanomaisista oman keittiön aineksista voisi tehdä seuraavan purilaisen. Ja sitä tämä kirja itselleni tekeekin. Joitakin raaka-aineita köökistäni ei löydy, mutta voin vaihtaa niitä toisiin tai tehdä vaikka hybridihampurilaisen parista eri ohjeesta. 

Paljon on käytetty erilaisia soijatuotteita sekä gluteenijauhoja, mutta löytyy ruokia myös ilman näitä.  

Kuvat ovat sivun kokoisia ja ruoka kikkailematonta - ei niin että kikkailemisessa mitään pahaa olisi! Värit ovat hyvin kirkkaiksi käsiteltyjä.

En ole hyvä (kasvis)pihvinpaistaja, ja raakalijana en paljon paistinpannua käytä. Kikherne-parsakaalipurilaisistani tuli kuivia, vaikka lisäsin parsakaalia runsaasti enemmän kuin ohjeessa oli. Scarborough Fairin tofupurilaiset hajosivat niitä kääntäessäni, mutta tulivat syötyä hajonneenakin. Superkvinoapurilaista en yrittänytkään saada pihvin muotoon, koska kirjoittaja myönsi syövänsä seosta suoraan kulhosta ennen paistamista. Se olikin todella hyvää.

Leivoin bataattisämpylöitä ja rustiikkisia sämpylöitä. Maultaan ne olivat neutraaleja, mutta maunhan onkin tarkoitus olla sämpylien välissä. Uskon, että tulen tekemään kirjasta ruokia tarjottavaksi myöhemminkin, ilman sämpylöitä luultavasti.

"Mustikkapiirakasta" nelipäinen raati oli kovin otettu eli 
 

Hedelmäinen juhlabrunssipurilainen


4½ dl kaurahiutaleita
2 1/3 täysjyvävehnäjauhoa
2 1/3 dl vehnäjauhoa
2 1/3 dl ruskeaa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 neilikkaa
1/4 tl suolaa
225 g omenasosetta (käytin vauvanruokaa)
4 rkl vaahterasiirappia
4 rkl vegaanista margarinia sulatettuna
1 tl vanilja-aromia
3½ dl paloiteltuja marjoja ja hedelmiä, joiden sekaan voi halutessaan lisätä hieman sokeria

Kuumenna uuni 180-asteiseksi ja vuoraa pelti leivinpaperilla.
Hämmennä kulhossa sekaisin kaurahiutaleet, jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, kaneli, muskotti, neilikka ja suola.
Sekoita toisessa kulhossa omenasose, vaahtersiirappi, sulatettu margariini ja vanilja-aromi.
Sekoita kuivat aineet kosteisiin ja jatka sekoittamista huolellisesti käsin, kunnes seoksesta muodostuu kelpo taikina.
Jaa taikina 12 osaan ja muotoile pihveiksi.
Laita 6 pihviä uunipellille. Lusikoi noin 4 rkl hedelmiä kunkin pihvin keskelle. Aseta loput 6 pihviä edellisten kansiksi ja nipistele reunat yhteen.
Paista 20-25 min, tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.


Perunasamosapurilainen


Samosa on maukas lettunen.

700 g jauhoisia perunoita pestyinä
2 1/3 dl sipulikuutioita
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl garam masalaa
1 tl jeeraa
1 tulinen vihreä chili siemenet poistettuna ja kuutioituna (en pannut)
3 rkl seesamiöljyä
3 ½ dl tuoreita tai pakasteherneitä
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

Kiehauta suuri kattilallinen vettä. Leikkaa perunat parisenttisiksi kuutioiksi. Keitä perunat kypsiksi ja valuta lävikössä. Kaada takaisin kattilaan.
Lisää sipuli, inkivääri, korianteri, jeera, garam masala, chili ja seesamiöljy. Muusaa seos perunasurvimella tai käsin. Sekoita herneet joukkoon varovasti. Muovaa massasta 6-8 pihviä.
Paista pihvejä pannulla runsaassa öljyssä 3-5 min kummaltakin puolelta, tai kunnes pinta on rapea ja kullankeltainen.


Ja sitten se  

Superkvinoapurilainen, 

josta minulla ei ole kuvaa. Kasasta ei tullut erityisen kuvauksellinen. Kirjoitankin tähän ohjeen vain kvinottona. Purilaiseksi tämän valmistaminen oli vähän monimutkaisempaa.

3½ dl kasvislientä
2 1/3 dl kvinoaa
tölkki (420 g) valkoisia papuja huuhdeltuna ja valutettuna
4 2/3 dl tuoreita tai pakasteherneitä
1 1/4 dl cashewpähkinöitä jauhettuna hienoksi
1 tl vihreää currytahnaa (en juuri käytä valmistahnoja joten käytin jauhetta)
1 tl inkiväärijauhetta
2 rkl tahinia (käytin raakaa omaa tahiniani)
2 rkl seesamiöljyä
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

Kiehauta kasvisliemi ja keitä kinoaa kannen alla 12 min tai kunnes neste on imeytynyt siihen. Sekoita mukaan pavut, herneet, cashewjauhe, currytahna, inkivääri, tahini ja öljy. Muusaa papuja ja herneitä vähän, mutta älä soseuta täysin. Lämmitä.