maanantai 13. heinäkuuta 2015

Gluteeniton jäätelöpuuro

Maistuu, vaikkei olisi hellekään. Tämän puuron salainen helleaines on jääbanaani, joka antaa puuroon hieman jäätelömäistä suutuntumaa, jos et lisää siihen paljon vettä. Pikajäätelöidenkin tekoa varten on hyvä pitää tarvittava määrä kuorittuja banaaneja pakastimessa. Puuro sisältää paljon ravintoaineita ja antioksidantteja eikä lisää kehon happamuutta. Se voi olla hyvä treeninpalautusateria, tai voit tehdä siitä hyvän ja herkullisen palautusjuoman lisäämällä nestettä ja banaania.


En lakkaa sanomasta, miten hyviä aterioita raakapuurot ovat. Niissä ovat ravintoaineet tallella.

Tattarisuurimoissa eli kuoritussa kokonaisessa tattarissa ovat kaikki välttämättömät aminohapot, myös lysiini, jonka saanti ruoasta ei aina ole helppoa. Tattarin aminohapot eivät kuitenkaan ole kaikkein helpoiten imeytyviä, joten aminohappoja on toki hyvä saada muualtakin. Tattarissa on myös runsaasti B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia, karotenoideja sekä mineraaleja, mm. rautaa ja kalsiumia.

Hirssissäkin on B-vitamiineja ja aminohappoja sekä mineraaleja, mm. magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Kilpirauhasongelmaisten ei kannata syödä raakaa hirssiä. Hirssin voit muutenkin halutessasi korvata vaikka tattarilla, kvinoalla tai auringonkukansiemenillä. Pelkästä hirssistä sekoitetun raakapuuron rakenne on jotenkin ikävän hiekkainen, joten hirssiä on mukava käyttää lisänä muissa puuroissa.

Seesaminsiemenet ovat mitä parhaimpia kalsiumin lähteitä. Kuiviltaan sellaisenaan nautittuna emme kuitenkaan pysty hyödyntämään kalsiumia, mutta liotuksen jälkeen se onnistuu. Niissä on paljon E- ja B-vitamiineja sekä kasviksissa harvinaista metioniini-aminohappoa, joten siemen on vegaaneille kaikkiaankin hyvin hyödyllinen. Seesaminsiemenissä on myös paljon rasvaa.

Carobjauheen lähteenä on johanneksenleipäpuu. Carob muistuttaa kaakaota mutta on makea eikä sisällä stimulantteja. Sen sijaan carobissa on kalsiumia ja seleeniä.

Banaanissa on paljon mm. B6-vitamiinia, kaliumia ja sokereita.

noin 2 annosta

3 dl kuorittuja tattarisuurimoita eli vaaleita suurimoita
1 dl kokonaista hirssiä
1 dl seesaminsiemeniä
3 banaania (tai enemmän, jos haluat lisää jäätelömäistä tuntua ja makeutta)
3 rkl carobia (voi jättää pois)
vettä
vaniljaa, kanelia

Kuori ja pakasta banaanit. Voit halutessasi pilkkoa ne etukäteen.

Jos haluat idättää tai hakea lisää tattaripuuroreseptejä, vilkaise tänne:
 hellatonkokki.blogspot.com/2014/01/raakapuuroa-tattarista.html

Huuhtele tattari, hirssi ja siemenet hyvin ja pane ne runsaaseen veteen likoamaan yöksi, seesaminsiemenet omaan astiaansa. Valuta vesi ja huuhtele ne vielä hyvin. Pane pieni osa seesaminsiemenistä syrjään lisätäksesi ne valmiiseen puuroon. Naksuvat mukavasti hampaissa, ja puuroa tulee pureskelluksikin, mikä on hyväksi ruoansulatukselle. Kaada tehosekoittimeen ja lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta tehosekoitin toimii.

Paloittele bakkasbanaanit, ellet sitä vielä tehnyt. Kaada suurin osa banaanista tehosekoittimeen, mutta jätä pieni osa puuroon lopussa lisättäväksi. Lisää carob sekä vaniljaa ja kanelia. Sekoita tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa tai jos haluat ohuemman puuron. Tarkista maku. Annostele puuro ja lisää banaaniviipaleet. Miksei marjojakin.

Ja nyt takaisin tekemään elävän ravinnon kirjaa.