maanantai 20. tammikuuta 2014

Raakapuuroa tattarista

Muutama peruspuuro tattarista. Esimerkeistä näet, miten helppo on muuttaa puuron aineksia ja makuja. Jos joskus menee metsään, makua voi yleensä helposti korjata lisäämällä makeutta tai mitä sitten kaipaakin. Kuumennetun ruoan kanssa ei ole näin helppoa.

Raakapuuro on mainio osoitus, että raakaravinnolla lähtee nälkä, verensokeri pysyy tasaisena sekä olo kylläisenä pitkään, kunhan ateriassa on täyttäviä aineksia mukana. Syön ison lautasellisen raakapuuroa lähes päivittäin enkä kyllästy. Puuron voi syödä aamiaiseksi tai myöhemmin. Tattari ei sisällä gluteenia, ja kutsunkin sitä epäviljaksi. Tattari sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joten se on täydellistä proteiinia. Tattari on myös ruoansulatukselle paljon kevyempää kuin eläinproteiinit, joten vegaanista kasvisruokaa syömällä energiaa jää enemmän muihin puuhiin. Osaksi tähän perustuu se, että raakaravinnon syömistä lisätessä jaksaa myös enemmän. Mikäs sen parempaa tänä pimeänä aikana.

Osta kuorittuja tattarijyviä. Joissakin pakkauksissa niitä nimitetään suurimoiksi. Pidä kotivarastossasi myös ainakin auringonkukan-, seesamin- ja pellavansiemeniä sekä joitakin kuivattuja hedelmiä kuten taateleita, viikunoita, rusinoita ja/tai aprikooseja. Näistä saa aina peruspuuron liottamalla ja sekoittamalla. Pellavansiemenissä on omega-3-rasvahappoja ja siemenet tarvitsevat vain 30 minuutin liotuksen. Lisäksi varalla on hyvä olla hedelmiä ja pakastimessa marjoja.

Tattarin käsittelyohje: liota kuorittuja tattarijyviä 6-8 h runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois. Huuhtele vielä 2 kylmässä, 1 kuumassa ja vielä kerran kylmässä vedessä. Voit käyttää tattarin ruoaksi jo tässä vaiheessa. Enemmän ravintoaineita tattariin kuitenkin muodostuu ja ruoka-aineiden imeytyvyys paranee, jos idätät tattaria vuorokauden. Idättäessä valuta vesi  huolellisesti pois. Päinvastoin kuin useimpia muita siemeniä, tattaria ei tarvitse idätyksen aikana välttämättä huuhdella, mutta lämpimään kesäaikaan voi olla hyvä huuhdella 12 tunnin kuluttua. Tattarinituja voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa ja niitä voi lisätä sellaisenaan ruokiin.

Joku haluaa makeampaa kuin toinen. Makeutta on helppo säädellä kuivahedelmien määrällä. Puuroihin voi lisätä superruokia kuten erilaisia viherjauheita tms. 

Viherpuuro

Lehtivihreää sisältävissä ruoka-aineissa on paljon ravinto- ja suoja-aineita, joten niitä kannattaa lisätä ruokiin runsaasti. Vihreä ei tässä puurossa maistu. Osan tattarista voi jättää sekoittamatta ja lisätä sen kokonaisena puuron päälle, saa pureksittavuutta.2½ dl yön yli liotettua tai idätettyä tattaria
2 päärynää tai omenaa
2 kuivattua ja miel. liotettua viikunaa tai aprikoosia
pieni kourallinen pinaattia, vuonankaalia tai roomansalaattia (eli miedon makuisia tuorevihreitä) tai kuivattua nokkosta (korjuuaikaan tuoretta)
reipas hyppysellinen kanelia
(muutama liotettu pekaani- tai saksanpähkinä tai manteli mutta ei välttämätöntä)
vettä

Voit sekoittaa joko molemmat päärynät tai omenat ainesten kanssa puuroksi tai sitten paloitella toisen päärynän tai omenan puuron päälle. Lisää aineksiin kupillinen vettä tai sen verran, että saat sekoitettua tehosekoittimessa tasaisen puuron.

Sitruspuuro

Pirteän makuinen puuro.2½ dl liotettua tai idätettyä tattaria
1 appelsiini, veriappelsiini tai 3 klementiiniä tai mandariinia
(hieman raastettua sitrushedelmän kuorta, jos on luomuhedelmä)
joko 1 banaani/2 omenaa/2 päärynää
2 kuivattua viikunaa
vettä tarpeen mukaan

Sekoita ainekset tehosekoittimessa puuroksi.

Omenapuuro

Kuivatuilla hedelmillä makeutetaan monia raakaruokia. Kotimainen vaihtoehto on omena. Jos saat paljon omenia syksyisin, kannattaa ravintoaineiden säilyttämiseksi omenia mieluummin viipaloida tai paloitella ja kuivattaa kuivurissa kuin keitellä hilloiksi tai mehuiksi.  Osan omenapaloista voi jättää lisättäväksi puuron päälle.

2½ dl yön yli liotettua tai idätettyä tattaria
½ - 3/4 dl kuivattuja omenaviipaleita n. 30 min liotettuna
vaniljaa, kanelia, minttua
vettä
Sekoita tehosekoittimella puuroksi. Tarjoiluun marjoja jos kaipaa.


Mustikkapuuro

2½ dl liotettua tai idätettyä tattaria
1 rkl liotettuja pellavansiemeniä
2 omenaa tai päärynää tai 1 banaani
mukillinen mustikoita (kuningatarpuuron saat pistämällä vajaat puolet vadelmia)
pari kuivattua viikunaa tai muuta kuivahedelmää
vettä tai appelsiini/3 klementiiniä ja vettä jos tarvitsee

Tehosekoittimessa kaikki sekaisin.


Olen löytänyt neulomisen uudelleen elämääni. Haen kirppareilta vegaaniperäisiä lankoja tai neuleita, joita puran lankoja saadakseni. Rakastan värien sommittelua.

LISÄYS MYÖHEMMIN: Kirjani Hellattoman kokin elävä raakaravinto (Moreeni, 2017, 288 s.) sisältää elävän raakaravinnon perusteet ja paljon ohjausta, vinkkejä ja n. 180 reseptiä. Hanki kirjakaupasta.

Heinäkuussa 2017 alkaa viimeinen nettivalmennukseni. Tule mukaan, jos haluat lisätä raakaravintoa ruokavalioosi, oppia juuri itsellesi sopivat hyvät ruoanlaittorutiinit ja voida paremmin. Ilmoittaudu pian. Lisätiedot täältä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2017/05/hellattoman-kokin-raakaravintovalmennus.html