tiistai 21. tammikuuta 2014

Marjamiks

Teen useammin paksuja hedelmä- ja marjamiksejä ja vanukkaita kuin smuuteja tai pirtelöitä. Viimemainitut ovat juotavia ruokia joihin on yleensä lisätty reippaasti vettä (tai maitoa, joka on täysin tarpeetonta), ja minä taas tykkään lusikoida marjaruokani. En lisää niihin vettä jos ei sekoittimen toiminta sitä vaadi. Puuronikin ovat aikamoista sementtiä. Eilen blogaamiini puuro-ohjeisiin voi tietysti omassa toteutuksessaan lisätä vettä ken haluaa vellimäisempää.

Osa juotavien ja vesipitoisten smuutien suuresta suosiosta johtunee ihmisten oman ympärysmitan tarkkailusta ja laihdutuspyrkimyksistä. Vatsa tulee vähäksi ajaksi täyteen harvakalorisesta smuutista. Jotkut taas vain ovat mieltyneet helppoon hörpittävään ateriaan, joka jättää toisen käden vapaaksi.

Hedelmät ja marjat puhdistavat kehoa ja sulavat helposti ja nopeasti, ja niistä on siksi hyvä tehdä aamuateria. Ne jatkavat yön aikana tapahtunutta puhdistusta. Tänään söin marjaruokaa lounaaksi. Lisäsin siihen chiansiemeniä, jotka lisäävät täyteyden tunnetta, sisältävät hyvää limaa ja pakatusti paljon ravintoaineita. En ole ns. superruokien kova kuluttaja, mutta chiansiemeniä joskus lisäilen. Ne tekevät ruoasta myös mukavan kiisselimäistä ja niissä on runsaasti omega-3-rasvahappoja sekä kalsiumia, monien muiden mineraalien ohella.

Tällaiset olivat tänäiset ainekset:iso mukillinen mustikoita
(muutama mansikka)
2 banaania
½ sitruunan mehu
2 rkl chiansiemeniä kupillisessa vettä 30 min liotettuna
vihreänä aineksena tänään lehtikaalinlehti, paksu ruoti poistettuna

Lehtikaali ei maistu miksissä. Sen saanti on nyt huonontunut talven ajaksi. Voi pistää muuta vihreää kuten roomansalaattia, vuonankaalia, lehtisalaattia, pinaattia ja/tai viherjauheita. Lehtivihreää sisältävissä kasviksissa on paljon tärkeitä mineraaleja. Meillä monilla on mineraalipuutoksia, ja olon huomaakin pirteytenä, kun vihreän nauttimista on lisännyt ja ravintoainevarastot ovat alkaneet täyttyä. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Lehtikaali on kovahkoa sekoitettavaa, joten sekoita erityisen huolella ettei kaali jää palasiksi.


Tällaiset miksit ovat monille sisäänheittoruokaa raakamaailmaan, joten kannattaa tarjota perheenjäsenille ja muille. Maku on tuttu. Siemenet ja vihreät voi aluksi jättää pois, jos ruokailijat ovat ennakkoluuloisia. Aikuisissakin on ruokapelkääjiä. Varsinainen klassikko on sekoittaa yksinkertaisesti pari banaania ja kupillinen mustikoita. Silläkin voi aloittaa.


Huppari on tosi hyvä vaihtolämpöiselle ihmiselle jollainen olen aina ollut. Nyt se on erityisen kätevä, koska pyrin pitämään kodin lämmön alhaisena, ja pakkasen takia sisälläkin on tavallista viileämpää.