torstai 23. tammikuuta 2014

Paistamaton persimonpiirakka

Kurpitsatorttua teki mieli, mutta en halunnut käydä kokeilemaan kaupan pikkukurpitsoista. Kurpitsatorttuhan maistuu maustekakulta ja piparilta. Mutta entäs persimon, eli kaki alias sharon? Sitä on paljon kaupoissa, ja se on vanukasmainen, makea ja edullinen. Kokeilemaan. Tarvitaan tehosekoitin. Monitoimikone helpottaa mutta ei ole välttämätön. Raakatorttujen ja -kakkujen pohjan valmistuksen periaate on yksinkertainen: pohjaksi esim. 2 osaa siemeniä, manteleita tai pähkinöitä ja 1 osa kuivahedelmiä sekoitetaan yhteen mausteiden kanssa.Tämä raakaravinnon torttu valmistui puolessa tunnissa.


Persimonista tarvitsee poistaa vain kanta, ja kaikki muu on syötävää. Sen pehmeät siemenet keskellä ovat koristeelliset ja naksuvat pehmeästi syödessä. Persimonia on nautittavaa syödä ihan sellaisenaan, vaikka maku ei ole erityisen aromaattinen.Kypsä persimon on hieman pehmeä painettaessa. Kuoren väri vaihtelee hieman, mutta jos sisusta on punaoranssi eikä enää kiinteä, hedelmä on ylikypsä. Sellaista ei kannata syödä.

Resepti on 14 cm läpimittaiselle tortulle. Käytin muottina muovirasiaa, josta olin poistanut pohjan. Tulee 8 pientä mutta täyttävää palaa. Jos teet 18 cm:n halkaisijaisen tortun, lisää aineksia kolmanneksen. Ilman muottia pärjää hyvin, koska torttumassa on kiinteää, samoin täyte.

Tortun voi valmistaa ilman manteleita ja pähkinöitä, käyttämällä auringonkukansiemeniä.
Siemeniä, manteleita ja pähkinöitä voi jauhaa tehosekoittimessa. Tehosekoittimen täytyy silloin olla täysin kuiva, samoin siementen. Voi myös ostaa valmista mantelijauhoa. Sitä kuten kookosjauhoakin on nykyään monien marketeiden leivontaosastolla vajaan kilon pusseissa. Kookosjauho tuo kakkumaista makua, mutta se ei ole välttämätön. Voi lisätä vastaavan määrän siemenjauhoa. Sieltä löytyy rasioissa myös psylliumia, joka on ratamonsiementä. Psyllium on hyvin runsaskuituista ja sitä käytetään tässä täytteen hyydyttämiseen. Se myösedistää vatsan toimintaa.

Tein täytteen ensin, niin se ehti hyytyä mukavasti pohjan valmistuksen aikana.

Täyte
2 persimonia
2 kuivattua viikunaa, poista kanta (valitsin vaaleimpia)
1 tl psylliumjauhetta
1/4 tl vaniljaa
1 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
hyppysellinen neilikkaa
hyppysellinen hyvää suolaa kuten esim. ruusu- tai puhdistamatonta merisuolaa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää hieman vettä, jos sekoitin ei jaksa sekoittaa. Silloin joudut ehkä lisäämään psylliumiakin hiukan. Jätä täyte hyytymään.


Pohja
2 dl ensin kuiviltaan tehosekoittimessa jauhettua auringonkukansiementä tai mantelia tai valmista mantelijauhoa (ei karppaukseen tarkoitettua erityisen kuituista jauhoa)
1½ dl kuivattuja viikunoita (miksei muitakin kuivahedelmiä kuten taateleita, aprikooseja tai rusinoita)
1/4 dl kookosjauhoa
½ dl kookoshiutaleita tai manteli- tai jotain pähkinärouhetta (käytin saksanpähkinöitä)
½ vaniljajauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
hyppysellinen neilikkaa
(hyppysellinen muskottipähkinää)
1 tl kardemummaa
pari hyppysellistä hyvää suolaa
½ dl vettä

Jauha siis ensin siemenet tai mantelit jauhoksi tehosekoittimessa, ellet käytä valmista mantelijauhoa. Sitten kaikki ainekset rouhetta tai pähkinöitä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen ja menoksi. Lopuksi lisää rouhe tai kokonaiset saksanpähkinät - pekaanipähkinätkin käyvät - ja sekoita vielä hieman. Jos ei ole monitoimaria, saksi viikunat mahdollisimman pieneksi silpuksi ja vaivaa ainekset taikinaksi käsin. Saksanpähkinät voi helposti murustella vaikka käsin tai mäiskiä jollain apuvälineellä. Tarkoitus on, että pähkinät eivät jauhaannu taikinaan vaan jäävät rouheisiksi.

Ripottele tarjottimelle pari rkl kookoshiutaleita tai siemen-/mantelijauhetta "korppujauhoiksi". Painele torttutaikina torttupohjaksi irtopohjavuoan tai muun muotin sisälle sisälle tai muotoile torttu vapaasti käsin. Muotoile tortulle halutessasi kohoreunat. Jos et muotoile kohoreunoja, torttua täytyy jähmetyttää jonkin aikaa muotissaan.

Levitä torttupohjalle päällys. Hetikin voi syödä, mutta torttu makustuu, jos saa ½ vrk olla viileässä.