maanantai 27. tammikuuta 2014

Samalla pikaruoka ja elämäneliksiiri

Tässä ensin muutama pikaruoka-ateria kuvina. Kukin kuva edustaa yhtä ateriaa.

 Kurkku, porkkanoita, paprika, kyssäkaali, verigreippi.

 Veriappelsiini, ananasta, kurkkuja, nauriita.

Kurkku, verigreippi, punajuuri, fenkoleita, kyssäkaalia, omenoita, inkivääriä, porkkanoita

Kussakin kuvassa on oma jonkin aamun ateriani. Valmistamiseen, nauttimiseen ja tiskaamiseen menee kaikkeen yhteensä vartin verran jos sattuisi olemaan kiire. Hotkiminen ei kuitenkaan ole hyvästä ruoansulatuksen ja ravintoaineiden imeytymisen kannalta, joten pannaan viisi minuuttia lisää.

Nauttiminen on todella nauttimista. Raakaravintoa.Yläkuvan mehujen reseptit:

vaalea: omena, omenaa vähän isompi pala kyssäkaalia, pikkusormenpään kokoinen eli n. ½ tl:n kokoinen määrä tuoretta inkivääriä (tämä oli päivän suosikkimehuni)

vihreä: kurkku, fenkoli, verigreippi

punainen: punajuuri, omena, fenkoli

Mehua tuli enemmän kuin laseihin mahtui. 

Nämä ovat oikeita tuoremehuja. Ei pastöroimista eli ei kuumennusta, ei varastointia. Juodaan heti valmistuttua, koska jo minuuttien sisällä ravintoaineita alkaa hapettumisen takia haihtua.

Aamiaisen juominen paitsi säästää aikaa - kauanko kestäisi rouskuttaa esim. puolitoista kiloa kasviksia? - ja se on myös hyväksi elimistölle. Mehu sisältää ravintoaineet ja kalorit, ja kuitu menee kuituastiaan. Keho on ollut tavallaan paastolla yön aikana. Mehulla sitä paastoa voi jatkaa, koska mehu ei käynnistä ruoansulatusta ja energiaa on enemmän muuhun. Mehun ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon parissakymmenessä minuutissa, eli saat energiaa nopeasti. Mehun ravintoaineet imeytyvät myös paljon täydellisemmin kuin muiden ruokien. Mehuna kasvikset tulevat siis tarkemmin hyväksi käytetyiksi, ja raakana niistä saa eniten ravintoaineita. Mehu on myös hyvää sairaan tai toipilaan ravintoa, koska ruoansulatus saa levätä mehuaterialla. Sairaana on myös usein helpompi juoda, jos ruokahalu on heikentynyt tai syöminen muuten on vaikeutunut. Olen itse parantunut alkamalla mehustaa kerran päivässä. En kehota ketään siirtymään kiinteästä ruoasta mehuihin vaan ehdotan mehun ottamista yhdeksi päivän ateriaksi.

Mihin käyttää kuitua? Sitä voi lisätä mihin tahansa ruokiin, kuumennettuihin tai raakaruokiin kuten keksitaikinoihin, pyöryköihin, pateisiin. Ei mielestäni ole suuri haitta panna sitä myös biojäteastiaan, sillä mehusta on niin paljon hyötyä. Jos suolisto ei tyhjene joka päivä, ja sen pitäisi tyhjetä ainakin kerran päivässä, on tärkeää syödä paljon kuituja.

Mehustan itselleni melkein joka aamu ison mehun. Mahtava tapa parantaa immuniteettia. Kun erästä kurssiamme kuvattiin Maikkarin uutisiin, moninkertainen kurssilaiseni Maija Pulli pääsi sanomaan, että kun hän alkoi mehustaa aamuisin, flunssia ei ole sen koommin tullut. Vuosiin.

Hörps, ryyps.

Mehua ei pidä huitaista Pohjanmaan kautta vaan siemailla rauhallisesti, jotta siihen sekoittuu sylkeä.

Mehustaa voi mehulingolla ja mehupuristimella. Mehulinko mehustaa nopeasti, mutta mehupuristimen hyöty on monipuolisuus. Puristimella voi puristaa mehua myös vehnän- tai muista oraista ja heinistä, mihin mehulinko taas ei pysty. Kannattaa mielestäni hankkia mehupuristin, koska sen avulla saa arvokasta orasmehua. Mehustimet ovat kehittyneet helpommin tiskattaviksi kuin mitä ne olivat kymmeniä vuosia sitten. Minulta kysytään paljon, millaisen mehustimen kannattaa hankkia. En ole hyvä asiantuntija siinä. Pyrin elämään ekologisesti ja käytän yleensä omat koneeni loppuun asti. Minulla on sekä linko että puristin. Elävän ravinnon yhdistyksen Facebook-sivustolla kysytään vähän väliä, mikä olisi hyvä mehukone. Ihmiset ovat todella alkaneet innostua mehustamisesta. Lapsetkin pitävät mehuista, ja puolisokin juo kun joku ensin tekee.Tuonnempana kirjoitan enemmän vihermehuista ja orasmehusta, elävän ravinnon kulmakivestä.

Moni valmennettavani on mehustamisen aloitettuaan lopettanut kahvinjuonnin. Mehu on ollut niin herkullista ja värikästä ja antanut niin paljon puhtia, että aamukahvi onkin jäänyt kuppiin. En sano, että kahvinjuonti pitäisi lopettaa, koska kukin tekee omat valintansa. Kahvista puhutaan myöhemmin lisää. Ehkäpä tavaratalojen kymmenistä erilaisista ja samanlaisista kahvikoneista muutama joutuu kohta antamaan tilaa mehulingoille ja -pusertimille. Olisi ainakin syytä.

Suosituin ja tavallisin mehu on porkkana-omenamehu.


Mehuja on käytetty paljon sairauksien hoitamisessa. Jos on diabetes tai metabolinen oireyhtymä, kannattaa mehuttaa pääasiassa vihanneksia, koska niissä on vähemmän sokeria. Hedelmiä ja juureksia kannattaa lisätä vain vähäisessä määrin. Sokeri on myös tulehdusten ja syöpäsairauksien ruokaa, joten näissä sairaustiloissa on hyvä keskittyä vihannes- ja erityisesti vihermehuihin.


Mehuista saa vaikka minkälaisia herkkuja. Niitä voi myös laimentaa vedellä. Mitä parhaita saunajuomia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti