torstai 17. huhtikuuta 2014

Uuniton kääräri ja sima

Äärihyvä kääräri eli ääräri


                                A show stopper. Yksi pala on kokonainen ateria.

Jos syöjissä on manteli-/pähkinäallergikkoja, käytä raakakääretorttuun auringonkukansiemeniä. Siemenet ym. jauhetaan kuiviltaan - ei siis liotettuna - kuivassa tehosekoittimessa tai muussa. jauhimessa. Käytä tavallista manteli- ja kookosjauhoa, älä mitään superkuituista karppausjauhoa. Valmista ensin

Vaahdoke
Voi käyttää cashewpähkinöitäkin mantelin asemesta.

3½ dl mantelijauhoa
½ rkl psylliumjauhetta eli ratamonsiementä, löytyy marketin leivonta- tai gluteenittomalta puolelta, hyytelöittää vaahtoa
½ tl vaniljajauhetta
5 tippaa steviaa tai ripaus steviajauhetta, lisää maistellen (vaahterasiirapillakin voi makeuttaa mutta se ei ole raakaa ja se on sokeria)
3 dl vettä
Sekoita ainekset tehosekoittimessa vesi erissä lisäten. Maistele. Seos kiinteytyy nopeasti.

Pohja
2½ dl jauhettua mantelia (käy mantelijauhokin)
1 dl jauhettua pellavansiementä tai pekaani-, para-/saksanpähkinää
1 dl kookosjauhoa
½-1 dl carobjauhetta (luomu-/ekokaupat)
2 dl kuivattuja taateleita pari tuntia liotettuna
runsas 1 rkl kanelia
2 tl kardemummaa
1/3 tl ruusu- tai muuta hyvää suolaa
½-1 tl vaniljajauhetta tai jotain vaniljatuotetta
n. 1 dl vettä

Itse teen yleensä niin, että muussaan ison määrän taateleita monitoimikoneessa, niin voin valmiina ottaa jääkaapista, kun tarvitsen joskus vain pienen erän kerrallaan. Soseuta taatelit ilman liotusvettä mutta säästä liotusvesi. Lisää muut ainekset ja maistele. Älä kaikkea.

Ota pala taikinaa käsiisi ja muovaile sitä, litistä, kokeile voitko taivutella hieman murtumatta. Jos on liian murtuvaista, voi lisätä vähän taatelia tai vettä ja sekoittaa uudelleen. Tasapainoa haetaan siinä, että taikinasta ei tule liian makeaa ja liian tiivistä, jolloin sen kakkumaisuus vähenee.

Tarvitaan vielä 250 g vadelmia, mutta sopivat myös esim. valokit eli lakat eli hillat ja punaherukat ja vadelmien sekaan tietty mustikat. Tuoreet vadelmat ovat rakenteeltaan parempia kuin pakastetut, ja toisaalta ulkomaisia pakastevadelmia varoitetaan käyttämästä keittämättä. Vähempikin marjoja riittää.

Jos haluat suuria ääräripaloja, levitä carobjauhetta leivinpaperin keskelle n. 15 cm:n leveydeltä ja n. 30 cm:n pituudelta. En ole ihan taiten laskeskellut, ja jos haluat tehdä pikkuviipaleita jolloin saat useampia paloja,  tee leveämpää levyä. Ylimmäisessä kuvassa palat ovat nyrkin kokoisia, alakuvassa, hmmm, korvan. Ja muutenkin ihan eri ääräri kyseessä.


 Ota taikina käteen, litistä alustavasti ja pane leivinpaperille. Työ tekijäänsä neuvoo, joten voit sovellella ominkin päin. Käännä paperinreunat taikinan päälle tai toinen paperiarkki päälle niin, että taikina ei tartu kaulimeen. Voi kaulita myös juomalasilla tai pullolla. Reunoja voi ehkäistä murtumasta kääntämällä leivinpaperi taikinan päälle niin, että taikina törmää paperin reunoihin. Näin saa reunoista suorat. Kauli taikina noin ½ cm:n paksuiseksi.

Levitä vaahto lastalla levylle. Jos jää ylimääräistä vaahtoa niin varmaan löytyy käyttöä. Tähän väliin voi myös lisätä pähkinärouhetta jos tuntee tarvetta. Ripottele marjat tasaisesti päälle.

Pidä meditaatiohetki, sillä nyt tarvitaan vähän hermoja. Ajattele tulevaa palkkiota. Meikä on tehnyt elämässään vain yhden uunikäärärin, senkin joskus sekaanina ollessaan, joten tämä taiteenala ei oikein ollut heti hallussa. Ota kiinni levystä leivinpaperin alta ja ala varovasti kääriä levyä. Ei haittaa, jos se tässä vaiheessa vähän murtuilisikin, koska se ei näy lopputuloksessa. Pääasia on, että rullan loppuosa ei olisi ihan rapautuneen näköinen.

Jos sattuisikin niin, että rullaus ei nyt jotenkin kävy, niin mitäpä kääräri muuta on kuin rullattua täytekakkua. Leikkaa siis levy neliöiksi, pinoa päälletysten ja tarjoile!

Siirrä kääretorttu varovasti kylmään kiinteytymään, niin siitä tulee leikatessa siistimpiä paloja. Mutta voi sitä maistaa hetikin.



Inkiväärisima simasuille

Meillä Etelä-Pohojammaalla on aina tehty pääsiäissimaa. Lapsena oli hyvä siman vauhdittamana lähteä trullittamaan pääsiäislauantaina. Nämä kaksi kuuluvat yhteen. Muu Suomi ilmeisesti trullittaa palmusunnuntaina ja saa simaa vasta vappuna.

                                         Mehulingosta tuleva sima vaahtoaa.


Pikasiman voi tehdä mehulingossa, -puristimessa tai sitten käsipelillä.

Jamie Oliver teki joskus ohjelmassaan inkivääriolutta panematta sitä eli käytti hiilihapoiksi vissyä. Nopeus sopii minulle. Raakailun myötä vaihdoin fariinisokerin itse lingottuun omenamehuun. Omenasta tulee kyllä sen verran iso määrä sokeria, että terveellisempää olisi jättää vaikka yksi omena pois ja lisätä makeutta steviasta. Mitä enemmän omenaa, sitä vähemmän vissyä ja siten vähemmän myös kuplia. Jos siis tykkäät hiilihapoista, voit haluta jättää omenaa vähemmälle, lisätä vissyä ja pistää lisämakeutta.

Oikeastaan tämä siis on inkivääriolutta eikä simaa, mutta lisään aina inkivääriä, koska se on herkullista ja terveellistä. Tästä annoksesta tulee vain noin tuopillinen, joten kertotaulua harjoittelemaan.

3 omenaa
½ miel. luomusitruunan mehua
1/4 luomusitruunan kuorta
1½ rkl:n palanen kuorittua inkivääriä
pari dl vissyä tai muuta makeuttamatonta hiilihappovettä
jos haluaa rusinoita pomppimaan simaansa, niin niitä voi turvotella vissyssä vaikka etukäteen

Jos on mehulinko tai -puristin, niin siitä kaikki ainekset vettä lukuun ottamatta läpi. Sekoita veteen ja juo.

Jos ei ole mehukonetta, käytä omenien sijasta makeutukseen vaahterasiirappia ja ainakin osaksi mielellään steviaa, koska se on terveellisempää. Vissyä menee tähän annokseen puoli litraa.

Raasta hienoksi sitruunan kuori ja inkivääri. Puristele sormissasi inkivääriraasteesta mehua laakeaan astiaan ja lisää kuitu mukaan. Lisää raastettu sitruunankuori ja -mehu, ½ dl vissyä sekä 2 rkl vaahterasiirappia. Survo seosta puisella perunansurvimella tai pullolla, niin että raasteista irtoaa mehua. Peitä astia ja anna kasvisten luovuttaa makuaan vielä 10 min. Siivilöi mehu, lisää loput vissystä ja tarkista maku ja makeus. Voit vielä säätää.

Vinkki: inkivääriä on hyvä säilyttää kokonaisena pakastimessa. Sitä on helppo raastaa jäisenäkin.

No vielä

Fenkolisima



Vähemmän makean ja vielä moniaromisemman juoman saat viherlisällä. Tarvitaan mehulinko tai -puristin, fenkoli ja kurkku. Fenkolin maku muistuttaa anista ja lakritsaa, samansukuisia kasvejahan ovat. Valmista inkiväärisima. Leikkaa salaattifenkolista 5 mm kovaa kantaa pois. Mehusta simaan fenkoli ja pieni kurkku.