keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Raakalasagne

Uunittoman lasagnen tomaatti- ja juustokastikkeessa aineksia käytetään tehosekoittimessa ja kasviksia pilkotaan. Pastan virkaa tekevät ohuet kesäkurpitsakiekot tai viipaleet, joiden päälle annokset pinotaan. Isomman annoksen saat, kun yhden kiekon sijasta asetat pohjaksi useamman kiekon tai vastaavasti leikkaat kurpitsasta pitkiä suorakaiteen muotoisia viipaleita.


Syöjien määrän mukaan viipaloi isohkoja kesäkurpitsoja lasagnelevyiksi pitkittäin tai poikittain n. 3 mm ohuiksi viipaleiksi. 3 kerrosta kurpitsaviipaleita on sopiva määrä, ks. kuva. Niiden väleihin viipaloi paprikaa, tomaattia, marinoituja tai "paistettuja" sieniä, oliiveja sekä lisää jotain vihreää kuten tuoretta pinaattia, persiljaa, basilikanlehtiä tai villivihanneksia (esim. maitohorsmaa, vuohenputkea)

Pane kesäkurpitsaa lautaselle alimmaiseksi. Ladontajärjestys on vapaa, esim. päälle juustokastiketta. Paprikaa. Kurpitsaa. Tomaattikastiketta. Sieniä. Kurpitsaa.  Juustokastiketta. Tomaattiviipaleita. Kerros vihreää.  Kurpitsaa. Juustokastiketta, sieniä, vihreää. Järjestyksellä ei niin väliä. Mahdollisen yli jäävän juusto- ja tomaattikastikkeen voi käyttää dippinä.



Paistetut sienet

Nimi tulee siitä, että jos marinoidut sienet pistää vielä kuivuriin muutamaksi tunniksi, niistä tulee kuin paistettuja. Sienet ovat kuitenkin hyviä myös vain marinoituina.Tätä monipuolista lisuketta voi käyttää pitsan tai piirakoiden päälle, salaatissa ja missä nyt keksii.

200 g herkkusieniä
4 rkl öljyä
½ sitruunan mehu
3 rkl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1½ rkl basilikaa
½ tl mustapippuria

Viipaloi sienet n. 4 mm paksuisiksi pikkuviipaleiksi. Tee muista aineksista marinadi ja sekoita sienet hyvin siihen. Anna marinoitua väh. 10 min mutta mielellään muutama tunti. Sekoita välillä, niin että kaikki sienet saavat osansa marinadista. Sitten kuivuriin 2-4 tunniksi, riippuen siitä, miten kuiviksi ne haluat ”käristää”. 

Juusto

3½ dl cashewpähkinää, manteleita tai auringonkukansiemeniä
sitruunan mehu
3 rkl oluthiivaa, ei välttämätön (luontaistuote- ja luomukaupoista)
2 valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl basilikaa
1 tl mustapippurirouhetta
½ tl ruusu- tai muuta hyvää suolaa
vettä sen verran että tulee helposti levittyvä muttei valuva tulos

Jauha pähkinät, siemenet tai mantelit kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauhoksi. Kaada kulhoon. Sekoita kulhossa kaikki ainekset lusikalla keskenään ja lisää vettä erissä.

Tomaattikastike

2 pientä tomaattia paloiteltuna
1½ dl aurinkokuivattua tomaattia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl basilikaa
2 rkl oreganoa

Sekoita tehosekoittimessa ainekset tasaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti