keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Chilisipsit

Jos sinne omenarenkaiden ja pihlajanmarjojen sarjakuivatusten väliin sopisi jotain muutakin, kannattaisi tehdä sipsejä. Yhtäaikaa ei kannata kuivuriin pistää monen makuisia tuotteita, että eivät ota makua toisistaan.

Lehtikaalisipsit ovat järkkyherkkuja. Kuivurin parhaita anteja. Koukutushoukutuksia. Särmikkäitä suussa,  räjähtävät hampaissa kieltä vasten. Jos ei ole kuivuria, uunissakin voi tehdä sipsejä. Pirkka-ohjeen mukaan uuni 150 asteeseen ja 15 min, jos lisää lehtikaaliin vain öljyä ja mausteita. Halleluja, Pirkan ääriharvoja vegaanisia ruokaohjeita. Sitten tuloksena ei ole raakaruokaa mutta hyviä sipsejä yhtä kaikki. En ole itse paistanut uunissa joten en tiedä kertoa yksityiskohtia näiden pähkinäisten sipsien paistamisesta.

Lehtikaali on terveellisimpiä kaupasta saatavia ruoka-aineksia. Tummanvihreä eli sisältää paljon lehtivihreää ja mineraaleja, ja vielä kaali. Ei paljon enää tervene siitä ruoka. Nyt lehtikaalia on alkanut saada ympäri vuoden, joten enää ei tarvitse jättää sipseille itkujäähyväisiä myöhäissyksylläkään. Säästellähän niitä ei voi kaapissa, ei vain onnistu.

Lehtikaalisipsit voi maustaa miten vain eli yksinkertaisimmillaan öljyllä ja suolalla. Siitä eteenpäin voi valita, mihin suuntaan niitä vie: sitruunaan, valkosipuliin, yrtteihin, juustoon, chiliin päin. "Juustosipsejä" on jo tehty niin monta kertaa, että tehdään nyt chilisempiä.Kurttu- eli savoijinkaalista tulee mielestäni vielä parempia sipsejä. Nämä ovat täyttäviä. Maukkaita sipsejä tulee ilman chiliäkin jos et halua tulisia sipsejä. Silloin kannattaa lisäillä muita mausteita.

Tein annoksen 600 grammaan lehtikaalia. Yhdessä kaupan pussissa oli 150 g. Revi kaalinlehtipalasia kovan keskiruodin ympäriltä. Keskiruodin voi vaikka keitellä muiden ruokien kanssa. Huuhtele kaalit ja valmista maustekastike. Cashewpähkinöitä ruukaan useimmin käyttää. Varon koskemasta chiliin paljain sormin. Pitelen sitä vessapaperilla hyppysissä kun pilkon.

4 dl cashewpähkinöitä/kuorittuja manteleita/macadamiapähkinöitä/auringonkukansiemeniä
1 dl aurinkokuivattua tomaattia
1 sitruunan tai limen mehu
2 rkl vaahterasiirappia (voi jättää poiskin)
2 rkl olut- tai ravintohiivahiutaleita (voi jättää pois mutta tuo juustoista ja paahteista makua)
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 tl sipulijauhetta
1-2 tl kanelia
1 tuore tai kuivattu chili
½ tl suolaa tai maun mukaan
n. 3 dl vettä tai sen verran että tulee paksu velli, jonka pystyy sekoittamaan lehtikaaliin.

Halkaise chili ja poista siemenet. Jos käytät kuivaa chiliä, liota sitä vedessä 20 min. Myös siemeniä tai pähkinöitä olisi hyvä liottaa muutama tunti niin olisivat sulavampia. Casheweille riittää pari tuntia, siemenille miel. yön yli. Kaada huuhteluvesi pois ja sekoita tehosekoittimessa niistä veden kanssa tasainen puuro lisäämäällä ensin runsas puolet vedestä, sitten loput. Näissä nesteenlisäysasioissa täytyy tulla tutuksi oman sekoittimensa kanssa. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Muista että maut tiivistyvät nesteen haihtumisen myötä. Sekoita seos kulhossa hyvin kaaliin, niin että kaikki sipsit saavat osuutensa. Kuivata kuivurissa rapeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti