sunnuntai 22. tammikuuta 2017

RuusukaalisalaattiJykevien leukaperieni salaisuus: raakaruokasalaatit. Pureskeleminen rauhoittaa. Miksi muutenkaan purukumi olisi keksitty?

Kaalit ovat raakoina ihan eri makuisia kuin kypsennettyinä. Tähän ruokasalaattiin päärynä tuo makeutta, tahini rasvaa (kalsiumista ja muista mineraaleista puhumattakaan) sekä paahteista makua, ja ruusukaali kuituja ja pureksittavuutta, joten sen rouskuttaminen on ainakin minulle syvän tyydyttävää. Ilman hapankaaliakin pärjää, mutta käytän sitä monessa ruoassa sen maitohappobakteerien takia sekä tuomaan hapokkuutta. Spiruliinaleväkään ei ole välttämätön, mutta se sisältää valtavasti lehtivihreää ja ravintoaineita. Spiruliina on mieto makean veden levä.

Kaikissa kaaleissa on paljon ravinto- ja suoja-aineita (kiinankaalissa vähemmän), joten niitä kannattaa syödä monipuolisesti. Tämä annos oli minulle sopivan kokoinen ateria, lisukesalaatiksi riittää useammalle.


½ l ruusukaaleja
½ dl hapankaalia
1½-2 kypsää päärynää
(sipulia pieneksi pilkottuna, jos siitä tykkäät)

Leikkaa ruusukaaleista pois kova kanta ja poista päällylehdet, jos ne ovat huonokuntoiset. Silppua ne veitsellä tai aja monitoimikoneen raastimen läpi. Kuori päärynät, jos ne eivät ole luomua ja pilko ne.

kastike
3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa (kukkurallinen rkl on helposti sen 3 rkl)
3 rkl sitruunanmehua
1-2 rkl vaahterasiirappia
 1 rkl dijonsinappia (tai enemmän, jos haluat että maistuu sinapilta)
1-2 tl spiruliinajauhetta
mustapippuria rouhittuna

Sekoita kastikeainekset yhteen ja sitten salaattiaineksiin.

On hyvä syödä usean kerran päivässä jotain raakaa kasviperäistä ruokaa, onpa se sitten lisäkesalaatti tai kokonainen raaka-ateria. Valmennukseni raaka- ja vegaaniset ateriat ovat helppotekoisia, hyviä ja ravitsevia. Ateriasta täytyy tulla ravittu olo, nälkäiseksi ei saa jäädä. Sivuvaikutuksina voivat olla tulehduskierteen katkeaminen, ylimääräisten kehonrasvojen lähteminen, hiusten nopeampi kasvu, ihon paraneminen ja luovuuden sekä keskittymiskyvyn paraneminen. Kuntoilijoiden suorituskyky paranee hyvällä ruoalla ja palautuminen nopeutuu.