maanantai 12. joulukuuta 2016

Chiajoulupuuro ja luumusoppa


Chiansiemenistä tulee hyvä joulupuuro, ja tehtyäsi luumusoppaa kerran keittämättä et eittämättä enää halua keitellä hedelmien vitamiineja hengiltä.

Puuron tekeminen alkaa maidosta. Jos haluat päästä helpolla, voit ostaa jotain pastöroitua kasvimaitoa valmiina. Suosittelisin kuitenkin opettelemaan maidon teon itse. On tyydyttävä tunne osata tehdä itse maitoa vaikka iltajuomaksi tai puurojen kanssa.

Maito

Mistä aineksista maitosi teetkin, et tarvitse tarkkoja reseptejä, kun muistat pari asiaa.

1. Käytä 1 osa siemeniä/pähkinöitä/jyviä ja 4 osaa vettä, siis esim. 1 dl siemeniä ja 4 dl vettä. Siemeniä täytyy olla riittävästi, jotta tehosekoittimen terät peittyvät.

2. Huuhtele siemenet tms. ja liota niitä runsaassa vedessä noin 8 tuntia. Hampunsiemeniä ei ole tarpeen liottaa. Jos käytät kuivahedelmiä makeutukseen, huuhtele ja liota myös niitä. Suosittelen chiapuuroon maidon pohjaksi kuorittuja hampunsiemeniä – niitä saa kotimaisinakin ja niissä on omega-3-rasvahappoja – manteleita, hassel- tai cashewpähkinöitä.

3. Valuta liotusvesi pois ja huuhtele ainekset.

4. Kaada siemenet yms. tehosekoittimen ja lisää vettä niin, että siemenet peittyvät. Ehkä haluat lisätä ripauksen suolaa. Käynnistä sekoitin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää vesi parissa erässä, jotta maidosta tulee mahdollisimman tasaista. Huom. Jos teet maitoa muuta kuin chiapuuroa varten, voit makeuttaa maitoa esim. kuivahedelmillä tai stevialla. Kuivahedelmiä on paras liottaa muutama tunti, jotta ne sekoittuvat maitoon hyvin.


Joulupuuro

kahdelle
4 dl kasvimaitoa
6 rkl chiansiemeniä
muutama tippa steviaa/1 rkl vaahterasiirappia/kookossokeria
1 tl luomukanelia
ripaus suolaa

Sekoita chiansiemenet hyvin maitoon mausteiden kanssa kulhossa lusikalla. Sekoita 5 minuutin päästä uudelleen, jotta puuro ei paakkuunnu. Anna puuron tekeytyä 8-10 h, jotta chiansiemenet ehtivät kunnolla turvota. Valmista luumusoppa.

Luumusoppa

Tämä on pikemminkin sose. Luumujen lisäksi soppaan sopivat muutkin kuivahedelmät, mitä nyt yleensä sekahedelmäsoppaan käytetään.
1½ dl kuivattuja luumuja
2 dl vettä
(kirpakampaa makua haluava puristaa osaksi nestettä appelsiinin mehun ja raastaa hieman kuorta mukaan)

Liota kuivahedelmiä 2 dl:ssa vettä muutama tunti tai yön yli. Ota osa kuivahedelmistä erilleen ja säästä ne kokonaisina luumusoppaan. Soseuta muut ainekset lioteusveden kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää kokonaiset luumut sopan kanssa tarjoilukulhoon.

Jos haluat vielä "kermavaahtoa" puurolle, tee ihanaa cashewvaahtoa.
Kerma
Tämän kerman rakenne on hieno ja paksu.
1 osa cashewpähkinöitä
2 osaa kypsää avokadoa
vaahterasiirappia, kookossokeria tai steviaa makeutteeksi maun mukaan
vaniljaa
vettä sen verran kuin tehosekoitin toimiakseen vaatii

Jauha kuivat cashewpähkinät kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmä kuorestaan sekoittimeen. Lisää vähän valitsemaasi makeutetta ja vaniljaa sekä vähän vettä. Sekoita aineksista paksu kerma ja lisää vettä sen verran kuin tehosekoitin toimiakseen tarvitsee. Avokado ei säily, joten tee tätä kerta-annos.