perjantai 5. joulukuuta 2014

Sitruunalakritsivalkoraakasuklaa

Huom. yhdyssanaoikeakielisyyssäännöt.

Lapsena haaveilin, että olisipa karkkia, joka olisi yhtäaikaa lakritsaa ja suklaata. Jouluna saikin pistää suuhun molempia samalla kertaa. Jos olisin tiennyt, että aikuisena teen näitä itse, en olisi malttanut odottaa aikuiseksi kasvamista. Valkoista tämä suklaa ei ole, koska makeutteena on vaahterasiirappia. Jos haluat vaaleaa, valitset jonkin valkean kidesokerin.

Tässä on kaksi vähän erilaista valkosuklaaohjetta. Kaakaovoi on kallista, joten vähän halvemmalla suklaan makuun pääsee, kun jatkaa sitä sattumilla kuten pähkinöillä tai -rouheella ja kuivahedelmäpaloilla tai kuivatuilla marjoilla. Niitä voi lisätä miten paljon hyvänsä ja käyttää suklaata lähinnä sideaineena. Vähennä vaahterasiirapin määrää sen mukaan kun lisäät kuivahedelmiä tai -marjoja. Rusinat ovat lakusuklaassa rakenteensa puolesta tosi mukavia. Joutuu pureskelemaan ja nautinto pitkittyy.

Käytän lakritsijauhetta, jonka purkin kyljessä lukee nimenomaan lakritsijauhetta. Se maistuu vanhan ajan salmiakkijauheelta ja on lakritsista uutettua. Mitään lisäaineita siinä ei ole. Kaupan on myös lakritsinjuurijauhetta, joka on jauhettua juurta. Se maistuu erilaiselta.

Valkosuklaan maku on mieto. Jos olet tottunut syömään kaupan voimakkaan makuisia esanssikarkkeja, saatat haluta lisätä sitruunankuorta ja lakritsijauhetta. Maistele ja maustele. Piparimausteitakin näihin voi lisäillä.


Sitruunalakritsivalkosuklaa

 2 dl kaakaovoita
1½ dl cashewpähkinöitä
3 rkl vaahterasiirappia
2 tl lakritsijauhetta
1 tl vaniljajauhetta
1/3 tl raastettua sitruunankuorta, miel. luomua
pari hyppysellistä suolaa
(½ - 3/4 dl rusivelho, ei kun -noita)

Jos kaakaovoi on palana, raasta se karkeaksi. Lisää siihen lakritsijauhe, vanilja, sitruunankuori ja suola. Sulata vesihauteessa. Historia tietää myös tapauksia, joissa rasva on sulatettu levyllä alhaisimmalla lämmöllä.

Rasvan sulaessa jauha pähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Jos olet allerginen cashewpähkinöille mutta et manteleille, voit jauhaa vaihtoehtoisesti manteleita tai vaikka auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä. Siemensuklaan väri on harmahtavampi. Cashewpähkinät jauhautuvat nopeasti hyvin hienoksi jauhoksi.

Lisää vaahterasiirappi ja esim. ½ dl rusinoita (ei pakko) sekä pähkinäjauho ja sekoita kulhossa lusikalla huolellisesti ainekset keskenään. Tarkista maku. Yritä olla lipittämättä kaikkea. Kaavi seos suklaamuotteihin, jääpalarasiaan tai vaikka lautaselle. Jähmettyy pakastimessa n. 20 minuutissa, jääkaapissa kestää vähän kauemmin, suklaakerroksen paksuudesta riippuen. Jos olet käyttänyt jääpalarasian kaltaista astiaa, käännä se ylösalaisin ja paukauta hellästi, niin suklaa irtoaa. 

 


Appelsiinikrokanttivalkosuklaa
Tattari vähentää tämän suklaan rasvapitoisuutta. Voit tehdä suklaan myös ilman tattaria. Jos käytät tattaria, tarvitset kuivurin.



2 dl kaakaovoita
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl liotettuja tai idätettyjä kuivattuja tattarisuurimoita
2 rkl vaahterasiirappia
1 tl vaniljajauhetta
½ tl raastettua appelsiininkuorta, miel. luomu
pari hyppysellistä suolaa
1 dl rusinoita
½ dl jotain pähkinärouhetta tai kokonaisia hasselpähkinöitä

Liota tattarisuurimoita 5-8 h. Huuhtele 3 kylmässä vedessä, 1 kuumassa ja vielä 1 kylmässä. Kuivata tattari kuivurissa. 
 
Valmista suklaa edellisen ohjeen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti