tiistai 13. toukokuuta 2014

Frozen chocolate banana split

Pakastettuja suklaadipattuja banaanisuikaleita jäätelöannoksessa, herkkua. Varsinkin kun suikaleet ovat hieman pehmenneet. Suklaa ja pakastettu tai sitten vaahtokarkiksi kuivattu banaani, hyvä liitto!


Banaani on mieluiten käyttämäni raakajäätelöpohja. Avokado tuntuu kielelleni öljyiseltä. Manteli tai cashew taas sisältävät kovasti rasvaa. Tykkään jäätelöstä kovasti ja teen ison annoksen silloin kun teen, joten banaani on sikälikin mielestäni sopivin. Banaanissa on myös hyvä täyteläinen rakenne jäätelöksi. Pidän lähes aina kuorittuja ja litistettyjä banaaneja pakastimessa.

Pakasta siis kuorittuja banaaneja. Kapeita suikaleita saat, kun katkaiset banaanin poikittain kahtia ja erottelet sormin varovasti pitkittäin banaanin kolmeen osaan, jolla tavalla se luonnostaan halkeaa. Voi tietysti käyttää veistäkin.

Suklaa

Ainekset kaakaovoi, raakakookosöljy, kaakaojauhe, carob ja ripaus suolaa. Makeutukseen steviaa tai vaikka rusinoita. 
Aineksia saa luomu- ja ekokaupoista, usein myös luontaistuotekaupoista ja yhä useammin isoista marketeista.

Sulata vesihauteessa kaakaovoita ja raakakookosöljyä, esim. yhtä paljon molempia, mutta ei niin väliä. Voi tehdä myös pelkästään jommastakummasta. Jos kaakaovoi on palasina eikä valmiina rakeina, raasta se karkeasti sulamisen nopeuttamiseksi. Lisää  raakakaakao- tai tavallista kaakaojauhetta (en pidä raakasuklaata terveystuotteena) ja carobjauhetta, molempia yhtä paljon ja sekoita tasaiseksi. Kaakaojauheen voi myös jättää pois ja tehdä sulaan pelkästään tai pääasiassa carobista, kuten itse usein teen. Carobilla yksin saa myös riittävän makeuden, koska suklaata muistuttava carob on makeaa. Lisää ripaus hyvää suolaa. Maista ja makeuta tarvittaessa varovasti valitsemallasi steviavalmisteella makuusi sopivaksi.

Ota sula suklaa pois vesihauteesta, anna jäähtyä ja vähän paksuuntua, niin sitä tarttuu mukava kerros banaaniin. Voit pistää viileään jäähtymään. Dippaa banaanisuikaleita suklaassa ja siirrä suikaleet takaisin pakkaseen. Itse käytin tällä kertaa valelumenetelmää, sillä olin käyttänyt suuren osan suklaata jo toiseen ruokaan.

Vanilja-carobjäätelö

3 pienehköä kuorittua ja pakastettua banaania
2 kuivattua viikunaa paloiteltuna (taateleitakin voi käyttää)
2 rkl lucumaa
2 rkl carobjauhetta
vaniljaa jossain muodossa

Lucuma on jauhettua lucumahedelmää. Se tuo hyvää täyteläistä makua erilaisiin makeisiin. Sitä saa eko- ja luomukaupoista, mahd. myös luontaistuotekaupoista, kuten carobiakin. Isojen marketien valikoimiinkin näitä erikoistuotteita näkyy jo tulevan.

Anna banaanien olla huoneenlämmössä n. 10 min ja katko ne palasiksi blenderiin. Lisää muut ainekset ja sekoita hitaalla nopeudella. Joudut välillä pysäyttämään koneen ja painelemaan palasia alemmas, jotta jäätelö sekoittuisi tasaisesti. Hieman harjoitusta tekee mestarin. Älä sekoita yhtään enempää kuin on tarpeellista, jotta jäätelö ei velliydy.

Kaavi kuppiin ja tuikkaa suklaabanaanisuikaleet jäätelöön.