perjantai 9. toukokuuta 2014

Gluteeniton raakalaku

Rulla tuntuu suussa mukavalta, mutta voi tietysti muotoilla niin kuin haluaa. Kannattaa ehkä tehdä isompi annos. Maku paranee, jos namit voi jättää vuorokaudeksi huoneenlämpöön oleentumaan, myös kovenevat vähän. Kuivuriakin voi käyttää. Kuvan lakun massa on vähän rouheista. Tasaistakin saa jos on hyvä monitoimikone tai jaksaa vemputtaa vähän huonompaa konetta iänpäivää. Omassa käytössäni rajoitan koneiden huudattamista ja sähkön kulutusta.


Hellattoman kokin raa'assa namikirjassa en vielä käyttänyt lakritsijauhetta vaan kirjassa olevan lakun maku rakentui aniksesta yhdistettynä carobiin ja ruususuolaan. Lakritsijauhetta ei silloin saanut kotikaupunkini kaupoista enkä tilannut netistä. Jos on verenpainetta, lakritsin kanssa täytyy olla varovainen. Olen käyttänyt alla olevia lakritsijauheita. Aineksina niissä on vain lakritsinjuuri. Maku on kuin lapsuuden salmiakkijauho tai nykykarkeissa turkinpippurin pinta!Lakuaineksia saa luomu- ja ekokaupoista. Suosittelen lakuun ruusu- eli himalajansuolaa. Mitään pöytäsuolaa ei kannata käyttää, sen maku on pistävä. Aniksensiemeniä saa isoista marketeistakin, ehkä jauhettuinakin jostain. Siemenet alkavat menettää makuaan jauhamisen jälkeen. Minulla on kuitenkin valmista jauhetta, koska tavallisessa morttelissa ei siemeniä saa jauhettua. Jos saat jauhettua jollain hyvällä murskaimella siemeniä, pienempi annos anista voi riittää. Maistele. Tähtianiksia voi myös käyttää. Nekin on jauhettava ennen monitoimikoneeseen panoa.

Jos ei ole monitoimikonetta (joka on siis eri asia kuin tehosekoitin eli blenderi ja vaivaa paksuja taikinoita), pääset lakun makuun vaihtamalla kuivahedelmät tuoretaateleihin. Edullisia tuoretaateleita on pahvirasioissa markettien hevi-puolella kylmätiskillä. Poista kivet. Tuoreet taatelit ovat niin pehmeitä, että voit vaivata ainekset kulhossa käsin, kunhan olet ensin blenderissä jauhanut siemenet. Massasta tulee näin pehmeämpää ja siis vesipitoisempaa, enkä ole kokeillut tehdä tuoretaateleista. Maistele ja kokeile.

2 dl auringonkukansiemeniä (mantelikin käy, ja seesaminsiemenistä taas tulee omanlaistaan lakua)
1 dl kuivattuja luumuja
1 dl kuivattuja aprikooseja
3 rkl carobjauhetta
1½ rkl aniksensiemeniä jauhettuna
1½ rkl lakritsijauhetta
1½ rkl raakakookosöljyä mutta ilmankin pärjää
1 tl ruususuolaa

Jauha auringonkukansiemenet kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes taikina alkaa muodostua palloksi. Muovaile.