tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kansalliset kerkkäviikot ja nokkos-raparperipesto

Olen siirtynyt ulkoruokintaan, kuten otsikosta näkyy. Vanhempanikin kerkkäilevät mökillä ja tuovat minulle pöndeltä puhdasta ja laajempaakin viherlajitelmaa.

En haali tavaraa, en myöskään keittiöön, vaikka köökki on toinen työhuoneeni. Ilman vihannessorvia tulisin hyvin toimeen. Koska kuitenkin monet muut tykkäävät kovasti syödä ruokaansa suikerona ja saavat siitä elämyksiä, suikeromylly on minullakin.


Myllyn hyvä puoli on, että se on hiljainen eikä tarvitse sähköä. Sitä kammetaan vain. Kolmenkympin hintainen luikeroija pystyy hyvin vain kurpitsaan, mutta sehän se varsinainen raakamaailman pastanvastike onkin. Luikero voi olla pisintä koriksenpelaajaakin pidempi. Kierräpä se siististi haarukkaan.

Löysin jonkin vanhan reseptini nimeltä raparperipasta. Katselin ainesluetteloa epäuskoisena. Olinko joskus koelaboratoriossani sekoitellut jotain tällaista? En ole voinut olla tajuissani. Tämä piti testata. Hyväähän tästä tuli. Raparperi ja kerkät hoitivat sitruunan virkaa, niin saatiin heti läheisempää ruokaa. Tein vähän muutoksia. Reseptin mukaan kastikkeeseen tuli makeutta ja kaneliakin, mutta nyt pestonsin tämän. Tästä tulee yksi iso annos yhteen keskikokoiseen kesäkurpitsaan.

Kaikkia aineksia ei tarvitse olla. Nokkosen sijasta voit käyttää muitakin villivihanneksia. En suosittele pelkkiä voikukanlehtiä... Kerkkiä ja raparperia ei molempia tarvita. Jompikumpikin riittää. Miso ei ole välttämätön. Eikä oluthiivakaan.

Pestoonhan pistetään normaalisti öljyä. Kun käyttää "nesteenä" öljyä eikä vettä, rakenne ei vesity. Itse en kuitenkaan käytä paljon irtoöljyjä, enkä tähänkään sitä lisää, koska rasvaa on jo siemenissä. Sinä teet mieltymyksesi mukaan.

kourallinen tuoreita nokkosenversoja (myöhemmin kesällä lehtiä, koska varret rikkoisivat tehosekoittimen)
1 dl raparperipaloja
2 rkl kuusenkerkkiä
basilikapuska
3 rkl hampunsiemenrouhetta (paree jauhaa kokonaisia siemeniä isompi erä ja säilyttää jääkaapissa, ja hampun sijasta voi käyttää myös esim. auringonkukansiemeniä tai manteleita tai cashewpähkinöitä)
3 rkl aurinkokuivatun tomaatin palasia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oluthiivaa
1 tl misotahnaa
soijakastiketta tai hyvää suolaa maun mukaan
mustapippuria
vettä sen verran että tehosekoitin toimii mutta mahdollisimman vähän ettei tule kovin vetistä, eli n. vajaa 1 dl
mungpavunitujakin minulla oli tähän lisätä, mutta hokasin vasta kuvanoton jälkeen

Tätä voi hyvin suolaistuttaa osaksi merilevärouheella. Sekoita tehosekoittimessa aurinkokuivattua tomaattia lukuun ottamatta ainekset tasaiseksi. Sorvaa kurppa ja sekoittele lautasella pasta tomaatinkappaleineen. Jos haluaa jotain parmigianon tapaista päälle, sitä saa jauhamalla kuivassa tehosekoittimessa kuivia kurpitsansiemeniä tai cashewpähkinöitä ja maustamalla jauhe suolalla ja oluthiivalla.