tiistai 10. kesäkuuta 2014

Raparperijäätelö raakana

Rapsu tässä taas terve. Tällä kertaa raparperikeittiössämme valmistamme raparperijäätelöä ilman jäätelökonetta. Voi tietenkin tehdä myös jäätelökoneessa. Jos ei sulla ole raparperia, voit käyttää vihreää omenaa tai kiivejä, mutta sitten tarvitsee vähentää viikunoiden määrää. Sitruunanmehua voi lisätä hapokkuutta lisäämään. Keittiöstä löytyi vähän keltaisia rusinoita, joten käytin nekin jäätelömassaa makeuttamaan. Ne voi kuitenkin sijaistaa vaahterasiirapilla.


Jäätelöseos ja hillo tehdään erikseen.

Jäätelöseos
2 dl cashewpähkinöitä tai kuorittuja manteleita
1 banaani
½ dl vaahterasiirappia ja 1/4 dl keltaisia rusinoita TAI 3/4 dl vaahterasiirappia eikä rusinia
½ - 1 tl vaniljauutetta tai sitten jotain muuta vaniljatuotetta
(ripaus hyvää suolaa kuten ruususuolaa)
2½ dl vettä

Liota pähkinöitä pari tuntia tai vaikka yön yli. Manteleita täytyy liottaa yön yli.
Sekoita tehosekoittimessa banaania lukuunottamatta kaikki ainekset ja vesi parissa erässä sileäksi. Lisää banaani ja sekoita sekin massan joukkoon.

Raparperihillo
1½ dl kuorittuja raparperipaloja
3 kuivattua viikunaa palasiksi saksittuna
1 rkl vettä

Sekoita jossain leikkurissa tai monitoimikoneessa ainekset rouheaksi massaksi. Sen ei siis välttämättä tarvitse olla sileää.

Sekoita kulhossa hillo jäätelöseokseen muutamalla lusikan pyöräytyksellä. Massan ei tarvitse olla tasasamanlaista, vaan värieroja saa jäädä.
Pane jäätelö pakastimeen. Sekoittele se tunnin päästä lusikalla uudelleen - huolellisesti myös reunat - ja jatka pakastamista. Puolen tunnin päästä voit vielä sekoittaa jäätelön ja jättää pakastumaan. Jos jätät jäätelön pakastumaan ihan kovaksi asti kuten seuraavaan päivään, siirrä se muutama tunti ennen tarjoilua jääkaappiin pehmentymään sopivaksi.

Lisää raparperia tulossa kuivurissa, joten pysy kanavalla.