keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Raaka vegaaninen kirsikka-verigreippijäätelö

Jäätelöä syödään vaikka sitten keskellä kesätalvea. Verigreippi tuo tähän vähän kirpakkuutta. Itse tuoreista kirsikoista tehty jäätelö ei maistu kaupan esanssijäätelöltä. Maistuuhan tuore kirsikka aivan erilaiselta kuin esim. säilykekirsikka. Ei silti, en edes tiedä onko kaupoissa kirsikkajäätelöä. Se olisi kuitenkin tehty eläinmaidosta, enkä käytä eläintuotteita.

Monia vegaaneja harmittaa, että kaupoissa on kymmeniä erilaisia jäätelöitä metrikaupalla, mutta löytyy vain yksi tai pari hassua, joiden valmistamisessa ei ole hyväksikäytetty eläimiä. Kasvirasvajäätelökään kun ei ole kasvijäätelö. Raakajäätelöiden teko on kuitenkin helppoa, kunhan on tehosekoitin ja pakastelokero, ja jokainen voi valmistaa niin monen makuisia jäätelöitä, että sellaisia ei löydy mistään marketista! Tuskin tätäkään:Olemme pienestä asti tottuneet syömään kaupan jäätelöitä, joihin lisätään makuaineiksi voimakkaita esansseja. Erilaisia aromivahventeita lisätään muihinkin valmisruokiin. Olemme tottuneet ja mieltyneet niihin, koska makuaistiamme on häiritty niillä lapsesta asti. Jos siirtyy kasviksista tehtyyn ruokaan ja vielä syö paljon ruokaa raakana, kuumentamatta, makuaisti alkaa herkistyä kasvisten miedommille ja aidoille mauille ja tarkentuu löytämään vivahteita. Jotkut vähentävät mausteiden käyttöä ja nauttivat aikaa myöden yhä yksinkertaisemmasta ruoasta. Saatamme alkaa jopa vieroksua keinotekoisia makuaineita ja esanssijäätelöitäkin. Joillakuilla se tapahtuu nopeasti, kun taas jotkut mielellään silloin tällöin syövät käsitellympääkin ruokaa. Kaupan jäätelö on äärimmäisen prosessoitu tuote.

Suosittelen käyttämään manteliuutetta, se antaa todella hyvää makua ja sopii kirsikoihin. Jos ei marketeista löydy aineksia, käänny eko- ja luomukauppojen puoleen. Vaahterasiirappi ei ole raakaa. Makeus on mahdollista tehdä myös kuivahedelmistä, mutta väristä tulee ruskeampi silloin. Jos haluat sorbettimaisempaa koostumusta ja voimakkaampaa makua, vähennä pähkinöiden määrää. Jäätelö on tehty liotetuista pähkinöistä, mutta jos on kiire saada jäätelöä, voi tehdä liottamattomistakin. Siinä tapauksessa aloita jauhamalla kuivat pähkinät kuivassa tehosekoittimessa jauhoksi. Annoksesta riittää muutamalle.

3 dl pari tuntia tai yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
4 dl tuoreita kirsikoita
1 verigreippi
1 banaani
3-4 rkl vaahterasiirappia
1 dl vettä
2 tl vaniljauutetta tai -jauhoa
2 tl manteliuutetta
ripaus suolaa

Sekoita tehosekoittimessa ainekset hedelmiä ja kirsikoita lukuun ottamatta tasaiseksi. Poista kirsikoista kivi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Jos sekoitin ei ole riittävän tehokas eikä jäljestä tule tasaista, nestettä täytyy hieman lisätä. Voit lisätä vettä tai puristaa lisää greippiä mukaan. Sekoita.

Seoksen voi panna jäätelökoneeseen tai pakastimeen. Jos käytät pakastinta, sekoita seos 1½ tunnin päästä lusikalla tai haarukalla. Jatka jäädyttämistä ja sekoita vielä n. 45 minuutin päästä. Nämä ovat noin-aikoja riippuen pakastimen lämpötilasta. Jos jäätelö syödään vasta myöhemmin ja se on jo kovettunut, siirrä se jääkaappiin 2-3 tuntia ennen tarjoilemista. Pehmenemisaika riippuu siitä, miten paksusti jäätelö on astiassa. Itse tehty jäätelö kestää paljon kauemmin pehmetä leikattavaksi kuin kaupan rakennelisäainejäätelö.

Tein toisen erän samaa jäätelöä, mutta toisella sekoituskerralla kaadoin siihen 1 dl:n itsetehtyä suklaata ja pyöräytin pari kertaa lusikalla. Sulatin ½ dl raakakookosöljyä ja lisäsin siihen 1/4 dl carobjauhetta ja 1/4 dl tavallista reilun kaupan kaakaojauhetta sekä hieman steviaa ja vaniljaa, ripauksen ruususuolaakin. Suklaalastut naksuivat mukavasti hampaissa.


Kuvien annokset ovat vain kuvitusannoksia. On keholle raskasta käsitellä näin isoja jäätelömääriä, koska keho joutuu ensin lämmittämään jäätelön voidakseen alkaa sulatella sitä. Pähkinöistä tehty jäätelö on oivaa lihotusruokaa. Yleensä teenkin jäätelöt banaaneista. Tämänkin voi tehdä, jättää vain pähkinät pois, lisää pari banaania ja maistaa, minkä verran tarvitsee lisätä vaahterasiirappia. Osaksi voi makeuttaa myös stevialla.