keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Mökkilättyjä ja raakaraparperitorttu

Ei siis raakapaperitorttu. Voi hypätä suoraan loppuun jos haluaa lukea vain reseptit. Tällä kertaa mukana on myös kuumennettua ruokaa.

Jossain lehdessä sanottiin, että vain harva suomalainen tuntee olevansa sydämeltään kaupunki-ihminen. Tässä on yksi sellainen. Kaupunkilaisena tulee vegaanin tehtyä vähemmän murhia (hyttyset). Tilapäisistä maallemuuttohoureista huolimatta olen aina asunut kaupungissa, mitä nyt vapaaehtoistöissä välillä mualla. Lapsena täytyi kuitenkin olla ympäri vuoden paljon mökillä, koska vanhempani eivät antaneet minun jäädä yksin kaupunkikotiin.

Lähdinpä kuitenkin käymään vanhempien mökillä ja hoitamaan heille erään asian. Heidän tontillaan oleilee eksoottisia otuksia.


Bica on niiden seurassa kuin kotonaan, partioi tonttia ja rähjää ohikulkijoille. Kivaa sille, että ei tarvitse olla aina hihnassa niin kuin kaupungissa.


Mökin isäntä ja emäntä jaksavat touhata vaikka olisi millainen helle. Ovat minutkin pitäneet marjoissa ja sienissä aina, itse kun en tykkää kyykkiä. Ikiliikkujia, vaikka kremppoja seitsenkymppisillä onkin. Nyt isä huolsi maakellaria ja äiti näytti, miten mökille tulee vihdoin juokseva kylmä vesi!


Siinä on kaksi ihmistä, jotka käyvät yhdessä ain.

Laitoin sapuskat. Keitin kalatonta kalakeittoa, sellaiselle nimittäin suussani maistuu. Ohje on Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjasta. Kaikista kuumennettujen ruokien keittokirjoista tämä on ylivoimaisesti eniten käyttämäni. Kaikki reseptit eivät ole vegaanisia, mutta olen soveltanut. Olen muokannut tätäkin ohjetta ja sopasta on tykätty. Meille tein isomman annoksen, koska olemme isosyöntisiä.

Intialainen kukkakaalikeitto


pala purjoa tai 1 pieni sipuli
4 kuorittua perunaa
1 pieni kukkakaali
2-3 rkl öljyä
½ tuoretta chilinpalkoa pilkottuna (tämän sijasta lisään vähän chilimaustetta)
1 tl kurkumaa
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl kokonaista juustokuminaa (tai jauhettua)
1 rkl jauhettua korianteria
1 l vettä
n. 3 dl kookosmaitoa
2 dl keitettyjä kikherneitä (tai pistän papusia)
3 rkl lime- tai sitruunamehua (itse jätän pois)
ripaus mustapippuria
1-2 tl suolaa
½ dl tuoretta korianteria pilkottuna (itse lisään aina tilliä, en koskaan korianteria)

Pilko purjo tai sipuli, kuutioi perunat ja irrota kukkakaalin kukinnot. Hauduta purjoa, chiliä ja inkivääriä pari minuuttia öljyssä. Lisää kurkuma, juustokumina ja korianteri. Hauduta muutama minuutti ja lisää perunat (ja keitetyt kikherneet) ja vesi. Keitä hiljaisella tulella, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää kookosmaito ja kukkakaalin kukinnot. Keitä vielä viitisen minuuttia. Lisää limemehu, suola, pippuri ja tuore korianteri.

Seuraavan päivän aamiainen:

Kauraräiskäleet

3dl kaurajauhoa (jauhan itse kuoritusta kaurasta)
3 dl vettä
2 banaania
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
paistamiseen öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Jos käsillä ei ole sekoitinta, niin ehkä banaanin voisi myös vain muussata haarukalla ja sitten sekoittaa vimmatusti taikinan vettä erissä lisäten.
Pannulla voi paistella joko 3 räiskälettä kerrallaan tai isoja lättyjä.

Lättyjen kanssa tarjosin helteellä tätä:

Mansikka-banaanijäätelö                         

4 kuorittuina pakastettua banaania
iso mukillinen pakastemansikoita
3 kuivattua viikunaa saksittuna ja kova kanta poistettuna

Ota pakasteet huoneenlämpöön selviämään pahimmasta kohmeestaan. Kokonaisilla banaaneilla se kestää 10-15 min riippuen blenderisi tehosta. Mansikoilla koosta riippuen 10-20 min. Pakastettua kivikovaa banaania on käytetty vasaranakin, joten sen tuhovoimaa blenderiin ei pidä aliarvioitaman.
Palastele panaanit plenderiin, lisää vinkunat ja mansikat ja sekoita. Terä pyörii vähän väliä tyhjää, joten joudut pysäyttämään koneen ja sohimaan pehmeällä kaapimella aineksia alaspäin ja jatkamaan taas. Lopeta sekoittaminen heti kun ainekset ovat suunnilleen massana, jottei mene velliksi. Tarjoa heti.

Räiskäleistä olen joskus ottanut lähemmänkin kuvan. Söin niitä päärynän ja makeutetun puolukkasurvoksen kanssa.


Myöhemmin raparperiruokaa. Raparperikakun reseptin löydät tästä http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/05/raakakakun-aa-pee-see-ja-raparperikakku.html
 
Siitä voit lukea, miten erilaisista aineksista voi ilman reseptiä tehdä kakun tai tortun. Mutta tässä yksi tapa, tein pienen tortun:

Raparperitorttu

Pohja:
3 dl mantelia tai auringonkukansiementä
1½ dl kuivattuja taateleita
½ tl kanelia, hyppysellinen inkivääriä ja vähän isompi hyppysellinen kardemummaa
ripaus hyvää suolaa
pikkuliraus vettä

Jauha mantelit tai siemenet tai hanki valmista mantelijauhoa vajaan kilon pussissa. Sekoita monitoimikoneessa kaikki ainekset vettä lukuunottamatta taikinaksi. Jos ei ole monitoimikonetta tai mitään leikkuria, saksi taatelit pieneksi tai hakkaa veitsellä. Sekoita ainekset kulhossa käsin. Jos vaikuttaa kovin kuivalta, lisää pari rkl vettä.

Raparperihillo
Annos on runsas ja sitä jää ylikin. Chiansiemenet ja psyllium kokoavat hilloa, ettei ole vetinen. Ilmankin pärjää. Voi myös pistää yhden viikunan enemmän jos ei ole näitä aineita saatavilla. Pellavarouhekin voisi ajaa saman asian, kokeile pistää ½ rkl.

4 dl raparperipaloja
6 viikunaa
1 rkl chiansiemeniä tai 1/4 tl psylliumjauhetta

Poista viikunoista kova kanta. Sekoita ainekset monitoimikoneessa.  Jos sinulla ei ole sitä tai minkäänlaista leikkuria, pilko raparperi terävällä veitsellä mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi viikunan kanssa. Lisää chiansiemenet. Maista onko sopivan kirpeää tai makeaa, sillä voit säätää makua. Anna hyytyä ja tee kerma.

Cashewkerma
Mantelitkin käyvät, mutta kyllä casheweista tulee paras kerma. Runsas annos, jää ylikin. Tuore inkivääri sopii raparperin kanssa hienosti, mutta ei ole välttämätön. Inkiväärinjuurta voi säilyttää pakastimessa ja siitä raastaa aina tarvittava määrä.

2 dl cashewpähkinöitä
1½ tl tuoretta inkivääriä
1 rkl vaahterasiirappia
1/4 tl vaniljajauhetta
ripaus hyvää suolaa
väh. 1 dl vettä

Liota pähkinöitä 2 tuntia tai yönkin yli. Sekoita tehosekoittimessa ainekset hyvin keskenään. Voit vielä pikkuhiljaa lisätä vettä ja sekoittaa. Blenderin tehosta riippuu, miten vaahtomainen tulos tulee. Vahvalla blenderillä voi käyttää enemmän vettä.

Ripottele tarjoiluastialle mantelijauhoa tai kookoshiutaleita "korppujauhoksi". Painele taikina sille vajaan sentin paksuiseksi kerrokseksi. Nosta sille pienet reunat. Muotinkin voi halutessaan tehdä, tässä käytin vanhempien vanhaa margariinirasiaa ja poistin siitä pohjan.
Levitä hillo.
Levitä kerma.
Lisää hedelmäpaloja tai marjoja päälle jos siltä tuntuu. Tähän paloittelin nektariinin ja ripottelin vähän kanelia.


Torttu on isolla ruokalautasella. Saattaa vaikuttaa uskomattomalta, mutta vanhempani ovat syöneet tästä usean kerran, on nimittäin täyttävää.

 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti